Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

„Ahogy elvitték, egyből be is lökték háborúzni, meghalt” – megrázó interjút adtak a Magyarországra menekült ukrán férfiak (VIDEÓ)

2024. május 29. 22:56

A katonaképes embereket a hadsereg gyakorlatilag bárhonnan elviheti, sehol sincsenek biztonságban – hangzott el a Tények riportjában.

2024. május 29. 22:56

Nyitókép illusztráció. Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Továbbra is háborús lázban égnek a nyugati politikusok. A németek például vissza akarják vezetni a sorkatonaságot, amit az állítólagos orosz veszély miatt az egész unióra ráerőltetnének” – hangzott el a Tények összeállításában.

Ukrajnában közben folyamatosan kényszersorozzák a férfiakat. A háború borzalmai elől sokan Magyarországra menekültek. Közülük most többen is exkluzív interjúban beszéltek a TV2 hírműsorának az átélt borzalmakról.

Ezt is ajánljuk a témában

Az összeállításban elhangzott, hogy a megszokott háborúpárti retorikával, vagyis a kontinensünket egészét érintő állítólagos orosz fenyegetéssel sürgetik német politikusok a kötelező sorkatonaság visszaállítását, amelyet most a nőkre is kiterjesztenének.

A Magyar Nemzet cikkében Manfred Weber néppárti képviselő ötletéről is ír. 

A politikus az Unió egészére kötelezővé tenné a sorozást.

A lap úgy tudja, hogy Weber azt szeretné, ha a június 9-i választások után megalakuló Európai Parlament elsőként a sorkatonasg ügyét tárgyalná.

Ezt is ajánljuk a témában

„Odaadták a fegyvert a kezébe, és sajnos meghalt”

„Ahogy elvitték, egyből be is lökték úgymond a háborúzni. Odaadták a fegyvert a kezébe, és sajnos meghalt” – ezt már egy Magyarországra menekült ukrán férfi mondta el a Tényeknek. 

A riportban kiemelték, Ukrajnában a háború kitörése óta folyamatosan kényszersorozzák a férfiakat, de a fronton viszot a túlélési esély nagyon alacsony.

A statisztikák szerint egy átlagos katona mindössze három óráig képes életben maradni a harctéren.

Emiatt sokan elszöknek az országból. 

Sehol sincsenek biztonságban

A katonaképes embereket a hadsereg gyakorlatilag bárhonnan elviheti, sehol sincsenek biztonságban. Erről több menekült is remegő hangon beszélt a csatorna stábjának. 

„Valaki csak az útszélén ment. Odamentek a katonák. Megkérték a papírját, és nem számít, hogy megfelelsz nekik vagy nem, mindenkit elvisznek”.

De a menekült férfiak arról is beszámoltak, hogy „a sorozótiszteket az sem érdekli, hogyha valakinek otthon kisgyereke van: 

akkor is elviszik, ha szétszakítják így a családokat. Sok esetben örökre”

– derült ki a riportból.

De arra is kitértek, hogy a katonák nem kapnak megfelelő felszerelést, sokszor a saját pénzükből kénytelenek beszerezni a szükséges fegyvereket, ami azért is különös, mert a Nyugat folyamatosan küldi a fegyvereket Ukrajnának. A NATO pedig már bevetésre alkalmas egységeket is szervez.

Ezekre a nyilatkozatokra Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált. „Ez nem a mi háborúnk! Amíg mi vagyunk kormányon, addig magyar fiatalok az orosz-ukrán frontra nem fognak menni”.

Ezt is ajánljuk a témában

Gyerekek kaptak behívót Ukrajnában

„Többen is jelezték, hogy 17 évesen is behívót és felszólítást kaptak” – mondta Dunda György. Az ukránok közleményben kezdtek el magyarázkodni.

A teljes riportot alább tekintheti meg:

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JohnnyBeGood
2024. június 04. 13:55
Az ukránok kizárólag a pénzért harcolnak. A nyugat havi 1 milliót fizet egy frontkatonának, aki a nyugatiak lopta ukrán gyárban, mint rabszolga - a háború előtt - havi 50 ezret keresett. Ha sokáig húzza - és azért sokan túlélik - jól keres a család. Gyakorlatilag zsoldosok, akik pénzért harcolnak. A hazáért, ingyen, valószínűleg egy ukrán sem menne a frontra. Tipikus, nyugat - és helyi hazaárulók- rohassztotta gyarmat.
Hopszjuliska
2024. május 30. 17:31 Szerkesztve
Ez egy tragédia! Nekünk rengeteg emlékoszlopunk van - I. és II. világháború emlékére - szinte minden településen. Nem akarom, hogy több ilyen emlékoszlop készüljön és nem akarom a katonai temetőket sem! A Kémek, mint mi film végét kellene alkalmazni, annyi különbséggel, hogy ne kártyázzanak. Össze kell zárni a sok szaros vénembert, aztán öljék egymást bátran, de a civil lakosságot hagyják békén!
Stingary76
2024. május 30. 14:42
"Kovács Ubul 2024. május 30. 07:01 Fegyvert adtak a kezébe és hopp: meghalt :(( Nem kell titeket birkázni - ti magatok nézitek annak a szavazóitokat." Mekkora egy nyomorék vagy, emberek ezrei haltak meg így, te meg bazdmeg cinikuskodsz, hogy ilyen nincs is.. Szemétláda.
Muki46
2024. május 30. 09:57
Ők választották meg szabad és titkos választásokon a háborús zsidót. Most meg sajnáltatni szeretnék magukat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!