Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

„A Nyugat csak ezt érti” – Somkuti a Tajvan partjainál zajló kínai hadgyakorlatról

2024. május 23. 09:49

Körbevette a kínai hadsereg Tajvant, és bejelentés nélkül hadgyakorlatozik; a szakértő szerint ez erős üzenet, és beszélt a kínai katonák partraszállásának lehetőségéről is.

2024. május 23. 09:49
null

Nyitóképünkön tajvaniak nézik, ahogy egy hazai Mirage 2000-es vadászgép landol egy légibázison a hadgyakorlat napján. Forrás: Yasuyoshi CHIBA / AFP

***

Kína katonai gyakorlatokat kezdett Tajvan körül mindössze három nappal azután, hogy William Lai letette az esküt a sziget új elnökeként. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) szóvivője a gyakorlatokat „erős büntetésnek” nevezte a „szeparatista cselekményekért”. Mindezt megfejelte Peking azzal, hogy

„szeparatista bajkeverőnek” nevezte Lai elnököt, mert az korábban Tajvan függetlensége mellett tett hitet.

Ezt is ajánljuk a témában

A hadgyakorlatok során a kínaiak körbevették Tajvan szigetét, a hadiflotta és a légierő is részt vesz a gyakorlatokban, amelyek lényegében a sziget elleni csapásmérést szimulálják.

A tajvani védelmi minisztérium elítélte Peking lépéseit, és kijelentette, hogy válaszul ő is harckészültségbe helyezi erőit.

Térképen a hadgyakorlat
Forrás: BBC

Kőkemény kínai-tajvani üzengetések a fegyverek árnyékában

A hadgyakorlattal párhuzamosan, mint arról a BBC frissülő cikke is beszámol, zajlik a szájkarate (szájkungfu).

A tajvani védelmi minisztérium szerint a csütörtöki gyakorlatok „megmutatják Peking agresszív militarizmusát”, hiszen „az elmúlt években a kínai repülőgépek és hajók általi folyamatos zaklatás jelentősen károsította a globális békét és stabilitást”.

A tajvani elnöki hivatal közölte, Kína „egyoldalú katonai provokációkkal fenyegeti Tajvan demokráciáját és szabadságát”, de a tajvani hadsereg továbbra is megvédi a demokráciát.

A tajvani külügy felszólította Pekinget, hogy „legyen racionális”, és „fejezze be a béke aláásását”, mert Tajvan „megőrzi demokratikus eszméit, és ezen nem változtat a szomszéd országok nyomására”.

A kínai állami média eközben olyanokat sugároz, miszerint Lai „minden bizonnyal a történelem szégyenoszlopához lesz szegezve”, és ő jelent veszélyt igazán Tajvan függetlenségére egy konfliktus kirobbantásával.

A kínai Global Times Lait „tudatlan és meggondolatlan” vezetőnek titulálta, beiktatási beszéde „provokációval és hazugsággal” volt tele.

A tajvani védelmi minisztérium pedig közölte: ha a kínaiak arra készülnek, hogy megszállják Tajvant, és ez a főpróba, akkor örülnek, hogy ez alapján könnyebben fel tudnak majd készülni rá.

Miben más ez a kínai hadgyakorlat, mint az eddigiek?

2022 augusztusában, az Egyesült Államok akkori házelnöke, Nancy Pelosi jó ötletnek gondolta Tajvanra látogatni, amit Peking úgy minősített, hogy „játék a tűzzel”, és természetesen szándékos provokációnak nevezte. Ezután Kína végrehajtotta első „körbekerítési” műveletét, amely Tajvan fő szigetének blokádját szimulálta hajókkal, repülőgépekkel és rakétákkal.

A Tajvani-szoros középvonalát is ekkor kezdték átlépkedni, s ezt a gyakorlatot azóta is előszeretettel művelik.

Ezt is ajánljuk a témában

A mostani történet annyiban más, hogy

  • az elemzők szerint Kína egy lépéssel tovább ment, és teljes körű támadást szimulál a sziget ellen, nem pedig gazdasági blokádot
  • másrészt először vett célba a kínai partokhoz közeli szigeteket
  • harmadrészt mindezt bejelentés nélkül tették, ellentétben az eddigiekkel, amikor a hadgyakorlatokat előre közölték,
  • ráadásul az elemzők szerint az ehhez a gyakorlathoz használt számozás – 2024 A – azt sugallja, hogy ez lehet az első sorozat ebben az évben.
  •  

De mi értelme ennek az egésznek?

„Ezeket a gyakorlatokat erőfitogtatásként kell értelmezni, nem úgy, hogy most ténylegesen támadás következik” –

fogalmaz lapunk megkeresésére Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója. Kiemeli: nyolc éve megszűnt a közvetlen kommunikáció a két Kína között, maradt az erőfitogtatás, vagyis

„az a gesztusnyelv, amit nyugaton is értenek”.

Peking nem ismeri el Tajpej szuverenitását, ettől függetlenül a Tajvan környéki vizeken tudja, hogy ilyen hadgyakorlatokat „nem illik csinálni”.

Kína azokkal az erőkkel, amelyekkel a hadgyakorlatot végzi, természetesen nem tudná elfoglalni Tajvant – egy 23 milliós, hegyekkel, tengerrel, edzett lakossággal és erős hadsereggel bíró szigetország egyébként is nagyon kemény falat lenne. Szárazföldi támadással ezért nem is érdemes számolni, noha „visszatérő toposz a nyugati médiában, hogy ez jön – hiszen a második világháború amerikai története is a partra szállások története, akár a D-napot, akár a csendes-óceáni partra szállásokat nézzük” – véli a szakértő.

A kérdés Somkuti szerint az, rá tudja-e kényszeríteni Peking Tajpejre az akaratát, amire a válasz „egyértelműen igen”. A blokád, a médiaháború mind ezt a célt szolgálja.

Kínának a fő célja tehát, hogy olyan üzenetet küldjön, ami mutatja az elszántságukat és harckészségüket. Ettől függetlenül Somkuti úgy véli, Peking készül valamilyen szintű konfliktusra, de „ez nem a partra szállás képében történik majd.”

S ha már provokáció: az amerikaiak sem feltétlenül ártatlanok ebben.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:16
🍓 ️ ­É­­­r­t­­é­­k­­e­­l­­­d­ ­a­ ­s­­z­e­x­­i­ ­­­p­­u­n­­c­­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Csigorin
2024. május 23. 15:24
Tajvan Kina resze es kesz. Ukrajna pedig Oroszorszage. Ez tortenelem. A nyugatnak egyik helyen sincs semmi keresnivaloja
orokkuruc-2
2024. május 23. 13:25
vajon hanyadik USA szarrétegnél tartanak azok a fosadékok, amik szerint az természetes, hogy az USA mindent meghatároz? Nem, basszátok meg, szart határoz meg. Az, hogy a FED tulajai 1870 óta üzik a háború szításának gyakorlatát, az csak azt jelenti, hogy mindig vannak olyan foslények amik ebben partnerek.
lauderstenonis-2
2024. május 23. 12:06
Mert a dottóre érti :)))) Szerinte már 2022. szeptemberében összeomlik Ukrajna (https://ma7.sk/nagyvilag/somkuti-balint-biztonsagpolitikai-szakerto-aki-azt-mondja-oroszorszag-ukrajna-utan) De legkésőbb 2023-ban Oroszország felőrli Ukrajnát (https://mandiner.hu/hirek/2023/01/oroszorszag-2023-ban-felorli-ukrajnat-a-haboruban-itt-a-vilagrend-uj-adasa-video) Ha ilyen jól ért az orosz-ukrán háborúhoz, akkor a kínai viszonyok szakértője is :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!