Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Ne fenyegessen Kína – üzente Tajvan új elnöke

2024. május 20. 10:15

Beiktatták a sziget új vezetőjét.

2024. május 20. 10:15
President of Taiwan Lai Ching-te attends inaugural ceremony

Fotó: Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

 

William Lai lett Tajvan új elnöke, miután a januári választás után beiktatták a távol-keleti szigeten.

A 64 éves, orvos végzettségű politikus beiktató beszédében kifejtette

Kína katonai akciói jelentik a legnagyobb kihívást a globális béke és stabilitás ellen.

Peking évtizedek óta Kína részeként tekint Tajvanra, ahol egykor a kontinensről kiszorított, Csang Kaj-sek-féle erők rendezkedtek be, s ami a katonai diktatúra időszaka után demokratikusabb alternatívát jelent a kommunista Kínával szemben. A mai korszak nagy kérdése, hogy Peking elhatározza-e valamikor Tajvan lerohanását, megszállását és visszacsatolását, vagy pedig még sokáig létezik egymás mellett a kétféle berendezkedés.

William Lai beiktatási beszédében hangsúlyozta Tajvan demokráciáját és azt, hogy az emberek ne hallgassanak külső erőkre. Emellett a tajvani gazdaság felpörgetését ígérte, valamint azt, hogy a tajvani demokráciát a nemzeti fejlődést és a nemzetközi együttműködést előre vivő, jó erőként mutassa fel a világnak.

Pártja, a DPP közel áll a tajvani teljes függetlenség gondolatához 

– ami viszont Peking számára egy átléphetetlen vörös vonal.

Az új tajvani elnököt Kína veszélyes „szeparatistának” és „bajkeverőnek” tartja. Lai elnök beiktatásával egy időben Peking szankciókat vetett ki amerikai cégekre, amelyek szerinte fegyverkereskedelmet folytattak Tajvannal. Az is valószínű, hogy Peking nem fog párbeszédet folytatni Lai elnökkel – a két vezetés 2016 óta nem kommunikál egymással formálisan.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:13
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­a­­ ­­s­­z­­e­­­x­i­ ­p­­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
tailor
2024. május 20. 15:40
Kína gáz ... egy illúzió .... minden csak nem szabad
verkez
2024. május 20. 13:08
A tacskó és a medve. Legtöbbször elfut a medve. De egy akkora ország, mint Kína hová futhatna, tacskókám? Le fogja harapni a fejedet.
cutcopy
2024. május 20. 12:42
"Kína katonai akciói jelentik a legnagyobb kihívást a globális béke és stabilitás ellen." Ezt Zselé erősen vitatná, de a palesztinpártiak is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!