Japán meteorológusok: rövidesen véget érhet az El Nino-jelenség az északi féltekén

2024. április 10. 13:08

Ugyanakkor nulla a valószínűsége a La Nina-epizód hűtő hatásának.

2024. április 10. 13:08

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

A japán meteorológiai hivatal szerint 80 százalék esély van arra, hogy az El Nino-jelenség tavasszal véget ér az északi féltekén.

Az El Nino-jelenség során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén emelkedik a vízfelszíni hőmérséklet, ami kihat a globális időjárás alakulására is.

A La Nina epizód hűtő hatása szinte nulla

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) tavaly év végén kiadott közleménye is nagyon valószínűnek tartotta, hogy az El Nino a télen éri el intenzitásának csúcspontját, a Csendes-óceán fölötti ciklikus jelenség 2024 áprilisáig tartó folytatására pedig 90 százalékos valószínűséget mondott.

A szakértők szerint – figyelembe véve a múltbeli magas hőmérsékleti epizódok alakulását, valamint a legfrissebb hosszú távú előrejelzéseket – az El Nino fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Nina epizód hűtő hatásának valószínűsége szinte nulla – állt a világszervezet tavalyi jelentésében.

2023 volt az eddigi legforróbb év

Az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) korábbi jelentése szerint az 1850-től vezetett globális feljegyzések azt mutatják, hogy 2023 volt a Föld legmelegebb éve, az emberi tevékenység okozta klímaváltozás és a Csendes-óceán keleti részének felszíni vízrétegét felmelegítő El Nino-jelenség miatt, amely emelte a globális hőmérsékletet.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2024. április 10. 17:22
Miért olyan biztos, hogy csak az emberi tevékenység okozza a klímaváltozást? És ha igen, megmondaná valaki, hány százalékban az; és mennyiben más okok?
makrancos-kata
2024. április 10. 14:47
Ez a japán meteorológusok a brit tudósok helyett van?
P_F_Juli
2024. április 10. 14:10
"... az El Nino fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Nina epizód hűtő hatásának valószínűsége szinte nulla " Már megint egy orbitális megállapítás, amit éppen a "széljárásból" olvastak ki. Ha esetleg régebbi történelmi korok eseményeit vennék alapul? És a régmúlt megfigyeléseit sem hagynák figyelmen kívül? Nem minden régi megfigyelés mítosz, a tartalmat néha érdemes újra értelmezni.
lendvaiildiko
2024. április 10. 13:31
És akkor mivel fogják ijesztgetni a sok zöld barmot? S mi lesz a budapesti klímavészhelyzettel? S miből él meg a kicsiny Gréta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!