Távozik Victoria Nuland, Magyarország nem nagy barátja

2024. március 09. 21:01

Az amerikai csúcsdiplomata nagyon nem volt a magyar szuverenitás nagy tisztelője. Portrénk!

2024. március 09. 21:01
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy Victoria Nuland a következő hetekben lemond politikai ügyekért felelős államtitkár-helyettesi tisztségéről.

De milyen örökséget hagy hátra Nuland?

Victoria Nuland az amerikai neokonzervatív stratéga, Robert Kagan felesége, 

aki az Egyesült Államok tengerentúli beavatkozásainak és rendszerváltó műveleteinek egyik vezető szószólója. 

Családi kapcsolatinak hála demokrataként is jó viszonyt ápolt a republikánus héjákkal. 

Nuland Dick Cheney, a republikánus Bush alelnökének – a 2003-as iraki invázió ötletgazdájának – külpolitikai főtanácsadó-helyettese volt (2003-2005). 2005 és 2008 között az Egyesült Államok brüsszeli NATO-nagyköveteként dolgozott, ahol a szövetség afganisztáni katonai műveletében az európai támogatás mozgósítására és az Oroszországgal szembeni fellépésre összpontosított.

Az Obama-kormányzat idején Hillary Clinton akkori külügyminiszter Nulandot választotta szóvivőjének. Clinton utódja, John Kerry

az európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárrá nevezte ki.

Victoria Nuland neve azután került igazán a nemzetközi figyelem középpontjába, miután átvette az irányítást az Egyesült Államok ukrajnai ügyei felett. Vezető szerepet töltött be a Majdan eseményei idén, amikor Viktor Janukovicsot elüldözték az országból. 

Nuland ekkor többek között arról beszélt: az USA több mint 5 milliárd dollárt fektetett be Ukrajnába, hogy megvalósítsa „európai törekvéseit”. Kijevbe utazott, és a kijevi Függetlenség terén kenyeret és süteményt osztogatott a tüntetőknek, biztosítva őket az USA támogatásáról.

2014 februárban kiszivárgott egy lehallgatott telefonbeszélgetés, amelyben Nuland az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetével, Geoffrey Pyattel beszélt. A nyilvánosságra hozott felvételen a helyettes államtitkár a következő szavakkal fakadt ki az Európai Unió hezitálása miatt:

b***a meg az Európai Unió.

Donald Trump győzelmét követően menesztették a külügyminisztériumból, azonban 2021-ben Joe Biden győzelme után több korábbi diplomatával együtt ő is visszatért.

Az ő nevéhez fűződik az, hogy elismerte: habár álhír, hogy biolaborok lennének Ukrajnában, azonban Washingtonnak el kell kerülni, hogy azok orosz kézre kerüljenek. 

2022. március 8-án Nuland azt vallotta, hogy „Ukrajnának vannak biológiai kutatási létesítményei”, sietve hozzátette: „Most valójában eléggé aggódunk amiatt, hogy orosz csapatok, orosz erők megpróbálhatják megszerezni az irányításukat”.

Nulandot utoljára 2024 február elején látták Kijevben,

 a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij tábornok akkori főparancsnok közötti szakítás idején.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Robert C. Castel

Facebook

Idézőjel

Ez egy politikai irányváltás első lépése lehet.

Nuland és Magyarország

Az amerikai diplomata és a magyar kormány viszonya minden volt, csak felhőtlen nem: Nuland szinte minden létező alkalommal kritizálta Magyarországot, egy 2014-es beszédében

rákos betegségéhez hasonlította Magyarországot.

Szintén ebben az évben történt, hogy Nuland rátelefonált Szijjártó Péterre, hogy az André Goodfriend és Vida Ildikó közötti konfliktusról érdeklődjön. 2015-ben a hírek szerint Nuland azért rendelte haza az Egyesült Államokba Colleen Bell akkori amerikai nagykövetet, mert Bell nem volt elég nem eléggé konfrontatív a magyar kormánnyal szemben.

Nuland 2013-ban látogatott el Magyarországra, később is többször felmerült, hogy újra eljön, de erre végül nem került sor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel viszont többször is tárgyalt. Szijjártó visszaemlékezései szerint finoman szólva nem a legjobb hangulatban teltek ezek a megbeszélések.

Hogyne, kiabáltunk egymással. Nagyon rossz beszélgetéseink voltak”

– nyilatkozta a külügyminiszter 2016-ban. Azt is elmondta, hogy amikor első alkalommal találkoztak, Nuland egy kétoldalas dokumentumot dobott le az asztalra és közölte: ha ezeken a dolgokon változtat Magyarország, akkor van remény arra, hogy a kétoldalú kapcsolatok javulnak.

„Na most, ezen a papapíron olyan elvárások voltak, amikhez az Egyesült Államoknak semmi köze nincs. Hogy Magyarországon milyen belső jogi szabályozások vannak, akár az Alkotmánybíróságra, akár a médiára, akár a választásra vonatkozólag. Ehhez az Egyesült Államoknak pont semmi köze sincs” – mondta Szijjártó. 

Később telefonon is beszéltek „nagyon emelt hangon”. Hozzátette, „ez még akkor volt, amikor Goodfriend úr kapcsán kértük azt, hogy az ügyészség meghallgathassa őt. Akkor ezt Victoria Nuland nagyon kikérte magának. Ő azt mondta, hogy mindig meg fogja védeni az embereit. Mondtam, én is pont ezt teszem”. 

Egyszer még találkoztak Dubrovnikban, ahol 

egy hosszú, másfél órás megbeszélésük volt „nagyon rossz hangulatban”.

A külügyminiszter szerint „én kikértem magamnak azt, hogy ő folyamatosan vádolja Magyarországot, sötét színben tünteti fel, gátlástalan rágalmakat fogalmaz meg velünk szemben, miközben egyetlen konkrétumot sem mond”.

Később egyszer jelezték, hogy ő szívesen találkozna a magyar külügyminiszterrel, de azt már visszautasította. „Azt mondtam, hogy szerintem semmi értelme ennek. Tehát igen, nagyon rossz viszony volt köztünk, ez kétségtelen” – fogalmazott Szijjártó. 

2021 nyarán a pozsonyi GLOBSEC konferenciáról üzent a magyar miniszterelnöknek, ahol arról beszélt, az Egyesült Államok mindent meg fog tenni, hogy erősítse a joguralmat, a szabad választások lehetőségét és emberi jogok védelmét. Nemcsak Közép-Európában, de a világ minden részén kész kiállni ezen értékek mellett. Továbbá 

elítélte a magyar parlament által megszavazott gyermekvédelmi törvényt, 

annak esetleges diszkriminációt magában rejtő részei miatt. „A modern demokráciákban, Magyarországot és Lengyelországot is beleértve nincs helye a nemi alapú diszkriminációnak, ezen alapvető emberi jogokért Washington eddig kiállt és ezután is ki fog állni.”

Ugyanakkor Nuland távozása sem fog sokat változtatni a jelenlegi amerikai külpolitikán, hiszen – egyelőre ideiglenes – utódja, John R. Bass tökéletes másolata elődjének.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:11
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­­ö­­­g­ö­s­­­ ­­l­á­­n­y­­­o­­k­­­ ­­­v­á­­r­­n­­a­k­­­ ­r­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Peter Exathlon
2024. március 11. 10:08
A legfontosabbat pont nem sikerült beleírni a jellemzésbe. Amikor a majdan lezajlott, az amerikai hadsereg még aznap éjjel felrakta az "ukránok" 1,5 milliárd dollár értékű 33 tonna aranyát egy gépre és gyakorlatilag ellopta, elszállították az USA-ba. Később, amikor egy újságíró ezzel szembesítette Nulandot, annyit válaszolt rá ez a magánpénzbirodalom által előretolt vén kúrva, hogy "az ukránok csak maradjanak csendben, mert még így is tartoznak 3 és fél milliárd dollárral az ötből, amit a majdanra fordítottunk". Ez nyílt beismerése volt, -már akkor- hogy ki is irányítja az országot... Nem az amerikaiak
Tommaso
2024. március 10. 19:09
Veesenmayerek felmillio magyart gyilkoltak, ez az amerikai egyet sem. Ugyhogy orygabor nagyon ostoba volt, mikor az osszehasomolitast elkovette.
Tommaso
2024. március 10. 19:06
kikicsoda nem tudja, fogalma sincs semmirol, oszt oszt ja itt az eszt, mibol neki sincs eleg. Na ja, fideszes troll, mit varjunk tole!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!