Kiabáltunk egymással Nulanddal

2016. december 21. 13:50

Nuland egy kétoldalas dokumentumot dobott le elém az asztalra, és közölte, hogyha ezeken a dolgokon változtatunk, akkor van remény arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javítsuk. Interjú.

2016. december 21. 13:50
Szijjártó Péter
Szijjártó Péter
ATV

Az megfelel-e a valóságnak, hogy Victoria Nuland külügyi helyettes államtitkár – akit most állítólag meneszteni fog a Trump-adminisztráció, mert úgymond ő, „mérgezte a kutakat” itt a térségbeli országokat illetően és Magyarországot illetően is –, kiabált Önnel?

Hogyne, kiabáltunk egymással. Nagyon rossz beszélgetéseink voltak.

Mi váltotta ki ezt? Ön nem hagyta magát számon kérni?

Dehogy hagytam magam, nekem nem Victoria Nulandnak kell számot adnom. Az első alkalommal, amikor találkoztunk, egy kétoldalas dokumentumot dobott le elém az asztalra, és közölte, hogyha ezeken a dolgokon változtatunk, akkor van remény arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javítsuk. Na most, ezen a papapíron olyan elvárások voltak, amikhez az Egyesült Államoknak semmi köze nincs. Hogy Magyarországon milyen belső jogi szabályozások vannak, akár az Alkotmánybíróságra, akár a médiára, akár a választásra vonatkozólag. Ehhez az Egyesült Államoknak pont semmi köze sincs. Mi az Európai Unió tagállama vagyunk, és van saját jogrendünk. A vitás kérdéseket az EU-n belül rendeztük, és lezártuk.

Ezt Ön a magyar belügyekbe való beavatkozásnak tekintette?

Igen. Később telefonon is beszéltünk nagyon emelt hangon. Ez még akkor volt, amikor Goodfriend úr kapcsán kértük azt, hogy az ügyészség meghallgathassa őt. Akkor ezt Victoria Nuland nagyon kikérte magának. Ő azt mondta, hogy mindig meg fogja védeni az embereit. Mondtam, én is pont ezt teszem. Egyszer még találkoztunk Dubrovnikban, ahol egy hosszú, másfél órás megbeszélésünk volt nagyon rossz hangulatban, nagyon határozottan, emelt hangon beszéltünk egymással. Én kikértem magamnak azt, hogy ő folyamatosan vádolja Magyarországot, sötét színben tünteti fel, gátlástalan rágalmakat fogalmaz meg velünk szemben, miközben egyetlen konkrétumot sem mond. Később egyszer jelezték, hogy ő szívesen találkozna velem, de azt már visszautasítottam. Azt mondtam, hogy szerintem semmi értelme ennek. Tehát igen, nagyon rossz viszony volt köztünk, ez kétségtelen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2016. december 22. 23:08
Tökös. Igazi nagyhatalom lett Magyarország, egyenrangú az USA-val...
K_Toth
2016. december 22. 11:32
Fogadok, hogy az amerikai nem kiabált. Akiben erő van, hatalommal bír, annak nincs szüksége arra, hogy felemelje a hangját. Aki gyenge, annak igen.
Graf
2016. december 22. 09:43
Szíjjártó , Ha nem lennél metszett f@szú akkor még hinni lehetne neked. A Jobbik aranykorából - ilyen is volt - egyik idősebb képviselőjük beolvasott a kormánynak / nincs Magyar Nemzet Bank stb. / akkor te Szíjjártó bekiabáltál a mondandójába , hogy " fel kell készülni az új világrendre " New World Order " !!! Emlékszel ? Te egy kakukktojás vagy közöttünk, ha kikelsz akkor megmutatod ki is vagy te igazán .
catalina9
2016. december 22. 07:34
"..Érdekes megemlíteni, hogy az alapvetően protestáns amerikai szellemi alapjai mellett a neokonzervatív gondolat specifikusan zsidó intellektuális gyökereit. Ugyanis a negyvenes években New Yorkban, a City College of New York (CCNY) hallgatói közül került ki a neokonzervatívok első generációja, többek között Irving Kristol, Seymour Martin Lipset és Nathan Glazer. Az elkötelezetten baloldali csoport legfőbb jellemzője az erőteljes antikommunizmus és a kommunizmussal rokonszenvező liberálisokkal szembeni ellenérzés volt.” A főként az egykori Trockij-hívekből az 1960-as (és nem az ötvenes) években az amerikai demokratapártiak körében alakult mozgalom Reagan elnök idején (1981 és 1989 között), akkor már a republikánusok és így az antikommunizmus tántoríthatatlan híveiként, beleolvadtak a hidegháború politikájába, erőteljes támogatóknak bizonyulva. Komoly befolyásra a két Bush, George H. W. Bush és fia, George W. Bush elnöksége idején tettek szert, elsősorban Irak hamis indokokkal megindított 2003-as inváziójában játszott szerepükkel. Kulcsembereik ott ültek az ifjabb Bush elnök kormányában, mint Paul Wolfowitz, John Bolton, Elliott Abramas, Richard Perle, Robert Kagan (Victoria NULAND mai külügyi államtitkár férje) vagy Douglas Feith. A neokonzervatívok befolyása felmérhetetlenül nagy. Mindenütt ott vannak, ahol sürgetni kell, hogy az Egyesült Államok a „demokráciát” és a „szabadságjogokat” fegyverrel terjessze. A Wall Street Journal szerkesztőségi véleményoldalai hűen tükrözik a neokonok álompolitikáját: bombázni mindenkit és mindent – elsősorban Iránt – akit és amit az Egyesült Államok és főként Izrael az ellenségének tekint. Nem véletlen, hogy sokan a neokonokat úgy tartják számon, mint akiknek Izrael érdekei fontosabbak az amerikai érdekeknél, ha a kettő netán ütközne. Politikájuk lényegét tömörebben és jobban senki nem fogalmazta meg az Orbán Viktort neofasisztának nevező John McCain amerikai szenátornál, aki a 2007-es amerikai elnökválasztási kampányban így kurjantotta el magát: „Bombázd, bombázd, bombázd, bombázd Iránt!”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!