Pekingnek már vannak tervei Donald Trump győzelme esetére

2024. március 12. 05:44

A kínaiak felkészülnek Donald Trump esetleges visszatérésére. A kínai gazdaságot érzékenyen érintené egy újabb kereskedelmi háború, de Joe Bidentől sem feltétlenül várnak sok jót.

2024. március 12. 05:44
null

Nyitókép: Brendan Smialowski / AFP

***

Pekingben a múlt héten delegáltak ezrei gyűltek össze az ország minden részéről, hogy jóváhagyják a Kommunista Párt éves tervét. A CNN elemzése szerint a találkozóra árnyékot vetett a tény, hogy Donald Trump lehet Joe Biden kihívója novemberben. A vezető kínai tisztviselők nyilvánosság előtt nem említették az amerikai választásokat. 

A gyűlésen megismételték: Kínának csúcstechnológiai hatalommá kell válnia. A CNN elemzője szerint ezzel akarják bevédeni magukat Biden szigorításaival szemben, és felkészülni Trump esetleges visszatérésére.

Vang Ji a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója aggodalmát fogalmazta meg az amerikai intézkedésekkel kapcsolatosan, amelyek a kínai tech ipart célozzák. A CNN-nek nyilatkozó elemzők szerint 

zárt ajtók mögött zajlik a felkészülés egy újabb Trump elnökségre. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mit jelentene egy Trump elnökség Kína számára?

A volt elnök alatt jelentős változások történtek a kínai-amerikai kapcsolatokban, amelyek már Barack Obama alatt is feszültté váltak. Trump kereskedelmi háborúba kezdett Pekinggel és jelentős vámokat vetett ki. Most még keményebb intézkedések bevezetésével fenyeget.

Trump geopolitikai szempontból is változást hozhatna, hiszen ha valóban izolációs politikát szeretne, az segítheti Kína globális ambícióit.

A szakértők szerint Kína minden eshetőségre felkészül.

Az ázsiai nagyhatalom prioritásai közé tartozik: Tajvan, a gazdaság stabilitása, és a globális befolyásuk kiterjesztése. 

2017-ben még úgy tűnt jól alakulnak a kínai-amerikai kapcsolatok, Pekingben az új elnöknek kigurították a vörös szőnyeget. Aztán jelentős változások álltak be: Trump 25%-os vámot vetett ki 50 milliárd értékű kínai termékre, majd nemzetbiztonsági viták törtek ki a Huawei telekommunikációs céggel, majd jött a Covid-19 járvány. 

A CNN megjegyzi: Trump ugyan kampánybeszédeiben dicséreteket zeng Hszi Csin-ping elnökről, 

de megválasztása esetére 60%-os vámot ígér. 

Sokan attól tartanak, hogy drasztikusan szét akarja választani a két szuperhatalom gazdaságát, amelyek ezer szálon fonódnak össze.

„Ha ezt a különválást Trump nagyon erőteljes módon hajtja végre, az nagyon súlyos hatással lesz Kínára. De hogy ez megtörténik-e, az nem világos, senki sem tudja megmondani, hogy Trump mit fog tenni, és ez a probléma” – mondta Bala Ramasamy, a sanghaji China Europe International Business School közgazdászprofesszora.

Ezt is ajánljuk a témában

Amerika kiszorul az egyik olajpiaci fellegvárból

Az amerikai támaszpontokat érő iráni hátterű csapások nyomán megrendültek az USA közel-keleti pozíciói. Irak egyre nagyobb nyomást helyez Washingtonra, hogy vonja ki az országból a csapatait, eközben Kína, Oroszország és Irán növeli a befolyását. Szemünk előtt zajlik a globális olajpiac átalakulása?

Biden sem jobb?

A CNN elemzése szerint a gazdasági nehézségek Kína-szerte fokozzák a lakosság frusztrációját, és aggodalmat keltenek az uralkodó Kommunista Párt vezetői által kijelölt irányvonallal kapcsolatban. 

A cikk szerzője azonban megjegyzi: 

egyáltalán nem biztos, hogy Trump végigvinné a belengetett drasztikus intézkedéseket, 

amelyek rendkívül ellentmondásosak lennének az Egyesült Államokban is, s negatívan hatnának az amerikai gazdaságra is.

Az elemzés szerint a kínaiak nem tartják feltétlenül jobbnak Biden megválasztását. A demokrata elnök ugyanis nagyrészt fenntartotta a Trump-korszak vámjait – majd egy sor olyan intézkedéssel egészítette ki őket, amelyek célja, hogy megakadályozzák, hogy az amerikai csúcstechnológiát a kínaiak saját céljaikra használhassák. 

Ráadásul Biden Tajvan elkötelezett támogatójaként lépett fel, és időnként úgy tűnt, hogy eltávolodik az amerikai stratégiai kétértelműség politikájától, és többször kijelentette, hogy az Egyesült Államok katonailag is kész megvédeni a szigetet (noha ezt a Fehér Ház mindig visszavonta).

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2024. március 12. 12:19
Kínai rendőröket küldenek az USA-ba.
Genusnextgen
2024. március 12. 07:25
Érdekes lesz a kipcsak-cigány és az ikertesó diskurzusa a BYD autógyárról, a Fudanról vagy egyéb kínai akkugyártók mayarorszaggi tevékenységéről Buksikáim:)
Zolotarjov
2024. március 12. 07:18
Na ugye..
Aegopolis.
2024. március 12. 06:54
Pánikra semmi ok, elvtársak, Orbán a híd Trump és Kína között, egy nap alatt megoldja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!