Nem értik: Zelenszkij és Kuleba is Ferenc pápának üzent

2024. március 11. 08:05

Az ukrán elnök és külügyminisztere is próbálja félreérteni a pápa szavait.

2024. március 11. 08:05
FERENC pápa

A BBC arról ír, hogy Ferenc pápa szombati szavaira az ukrán külügyminiszter is reagált: 

„Soha nem fogunk más zászlót kitűzni, mint az ország kék és sárga színeit”

 – így reagált Dmitro Kuleba, mintha a pápa valamiféle feltétel nélküli megadásról beszélt volna, nem pedig tárgyalásos rendezésről a hétköznapi emberek védelmében.

A katolikus egyházfő egy svájci tévének adott interjúban ugyanis ezt mondta: 

„A tárgyalni szó bátor szó. Amikor látjuk, hogy vereséget szenvedünk, a dolgok nem mennek jól, bátornak kell lenni tárgyalni.

Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal.”

A „fehér zászló” kifejezésre ráakaszkodva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megszólalt és megmagyarázta, mi az az egyház. Videóüzenetében nem hivatkozott konkrétan a pápára, de a fronton szolgáló ukrán lelkészek munkáját méltatva, vagyis közvetve így üzent: „A fronton vannak, védik az életet és az emberiséget, imával, beszélgetéssel és tettekkel támogatnak. 

Ez az egyház. Együtt van az emberekkel, nem pedig két és fél ezer kilométerre. Nem próbál meg közvetíteni valaki között, aki élni akar, és valaki között, aki el akar pusztítani.”

A Vatikán szóvivője később, a biztonság kedvéért újra elmagyarázta Ferenc pápa szavait, hogy véletlenül se lehessen félreérteni: elismételte, hogy az egyházfő a harcok tárgyalásos úton történő leállításáról beszélt, nem pedig feltétel nélküli megadásról.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

 

 


 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. március 11. 15:58
Egyik hülyébb, mint a másik!
falcatus-2
2024. március 11. 13:12
Intel: "Az ukrán katonai titkosszolgálat vezetője, Budanov bejelentette, hogy rövidesen átfogó csapást mérnek a Krímre és fölszabadítják a 10 éves megszállás alól. Megkezdték 50000 (!) közalkalmazott kiképzését akik majd kézbe veszik ott a közigazgatást...." Komolytalan. Klicsko 2 napja azt mondta 1 millió ukrán van folyamatosan mundérban, mégis 500 ezer újonot akarnak verbuválni..Az eredmény: Klicsko is csak azt tudta keresni a die weltnek adott riportban, hogy kire kenjék a szaharinjukat. Az 50 000 közalkalmazott kell a 2millió krími lakoshoz amely már színtiszta orosz nyelvterület? Komolytalan. Talán a nyugatra menekültek pótlására kellene az az 50 000 . Magyarországon a 10 millió lakosságra jut az általános közigazgatásban kb. 80 -90 000 fő. Hazudnak, mint mindig.
..--..
2024. március 11. 12:40
-zsoltkom- Ferenc pápa (Katolikus Egyház) nagyjából ennyit tud hozzátenni Isten-Krisztus szerint. Félúton megállva, tétován... üres hatástalan szavakat. Esetleg meg kell nézni, hogy a 30 éves háborúban, milyen szerepet játszottak a pápák és így a Katolikus Egyház!! Nem is akárhogyan voltak részesei a háborúknak. Némi előzmény a keresztény álláspontról, ha háború van szó... "A görög-római világ társadalmi és politikai rendszere a győztes háborúk sorozatának gyümölcseként jött létre és fejlődött naggyá. (...) a józan tapasztalatban gyökerező római bölcsesség azt is tanította, hogy a béke ára a háborúra való készség (si vis pacem, para bellum)." https://n9.cl/036vt "a 4. századi egyházatyák közül kiemelkednek Szent Ágoston háborúra vonatkozó értekezései. Az igazságos háború tan atyjának tartott Ágoston azonban az ismert ius ad bellum (háborúba vonulás joga) (...) mellett még számos eleme és szempontja van az ágostoni örökségnek" https://n9.cl/t8zj9
..--..
2024. március 11. 12:40
-zsoltkom- folytatás... A vesztfáliai béke (ami a 30 éves háború lezárása volt egyben... ez fontos hivatkozási pont) azzal lett céljait tekintve majdnem semmis, mert volt egy X. Ince nevű pápa, aki elkezdett trollkodni... "1648. november 26-án Ince kibocsátotta a Zelus domus Dei kezdetű bulláját, amelyben semmisnek és érvénytelennek minősítette a vesztfáliai béke azon pontjait, amelyek a katolikus hit visszaszorulását szentesítették." https://n9.cl/obp9x (magyarán cseszte a csőrét... " minden felekezet szabadon gyakorolhatta vallását, a katolikusokat és a protestánsokat a törvény színe előtt egyenlőnek kellett tekinteni ") A kérdés, hogy egy ilyen múltú Egyház, minek üti bele háborús kérdésekbe az orrát a tutit megmondó emberként és lelki zsarolóként? Lenne egyéb dolga különben. Például rendezze ritkuló sorait... ténylegesen követelve Jézus szeretetének érvényesülését a keresztényei között. Ne smúzoljon Orbánokkal és Novák Katalinokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!