„Nem áll jól Ukrajna, mert a Nyugat nem tudja odaadni, amit ígért” – Világrend

2024. március 13. 17:44

Meddig képes kitartani az ukrán védelem az orosz tüzérségi fölény ellen? Meddig képes az orosz hadiipari szektor stabil hátországot adni az orosz katonai dominanciának? Biztonságpolitikai szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. március 13. 17:44
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A nyugati védelmi kommunikáció és mainstream média egyre többet beszél az ukrán győzelmi remények halványodásáról, de tűzszüneti tárgyalásokról Kijev és a mögötte álló NATO egyelőre hallani sem akar.

Az orosz katonai fölény egyre egyértelműbb, az európai titkosszolgálatok szerint az orosz hadiipar háromszor annyi tüzérségi lövedéket állít elő, mint amennyit az amerikai és az európai támogatók Ukrajnának szállítani tudnak.

Öt-hét-tíz év, amíg az oroszok ezt a szintet fent tudják tartani. Oroszországnak ez mindenképpen rossz lesz a végén. Rengeteg pénzt eléget ebben a háborúban. Én az elejétől kezdve azt mondom, hogy stratégiailag nem járnak jól ezzel a háborúval” – tette hozzá az adásban Demkó Attila.

Ha az Egyesült Államok élén váltás lesz a novemberi elnökválasztás következtében, még gyorsabban megváltozhat a háború és béke dinamikája. A harcterepen kialakuló „új realitással” mindenkinek szembe kell néznie, de az agresszióval szerzett orosz területnövekedést a globális Délen kívül a nemzetközi közösség nagy része továbbra sem fogja elfogadni.

Az ukrajnai háború kimeneteleiről és a forgatókönyvek politikai következményeiről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Mikor jöhet el az a pillanat, amikor az ukrán vezetés belátja a tűzszüneti tárgyalások elkerülhetetlenségét?


 

– Mik a változó orosz katonai ambíciók?


 

– Donald Trump lesz a béke embere 2025-ben?


 

– Hogyan változtatja meg a közel-keleti geopolitikai mozgásokat az orosz-kínai-iráni tengely erősödése?


A műsor vendége: Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

--
A beszélgetést itt nézheti meg:

--
Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­­á­­n­­­y­o­­k­­ ­­­v­á­­r­­n­a­­k­­­ ­­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
mandala-3
2024. március 13. 20:17
Demkó! a két év háború alatt tett nyilatkozataid teljesen hiteltelenné tettek. Vedd már észre magad! Egyébként jártál-e mostanában ukrán kocsmákba ahonnan az információid beszerzed? Most mi a helyzet ott?
Zolotarjov
2024. március 13. 20:12
Demkó csak azzal foglalkozik, hogy mennyi pénzt ,,égetnek el az oroszok, azzal viszont nem, hogy mennyi értékes ásványkincset és termőföldet szereznek a Dnyepertől nyugatra elterülő ukrán területek megszerzésével..
konfucius
2024. március 13. 19:23
Demkó elmehet az anyukájába. Az USA indította el Ukrajnát ezen az oroszellenes úton, nekünk a nyugati szövetségi rendszer részeként semmi közünk nincsen ehhez, soha nem is volt, de legalább kifejezett kárunk van belőle, magyarok esnek el ebben a háborúban, és teljesen feldúlják a történelmi Magyarország egyik ikonikus területét. A diplomáciai, gazdasági és pszichés károkat nem sorolom. A magyarnak az az érdeke, hogy Ukrajna mihamarabb megszűnjön létezni. Demkó ne magyarázzon, hogy a nyugat nem küldött elég fegyvert. A hülye ukrán maga csinálta a szart magának, pedig sokszor szóltunk, hogy nagyon nagy baj lesz abból, amit csinálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!