Feloszlott a szomszédban a parlament

2024. március 14. 17:45

Várhatóan áprilisban vagy májusban általános választásokat tartanak az országban.

2024. március 14. 17:45

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP 

Önmaga feloszlatásáról döntött a horvát parlament csütörtökön a törvényhozás többségét alkotó pártok javaslatára, így várhatóan áprilisban vagy májusban általános választásokat tartanak az országban.

A 151 fős nemzetgyűlés a részvevők egyhangú szavazatával döntött saját feloszlatásáról. 

A javaslatot az ellenzéki pártok is támogatták,

 miután február végén a parlamenti többség elutasította az általuk benyújtott indítványt a feloszlatásról és a választások azonnali kiírásáról. A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői ezt akkor azzal magyarázták, hogy a választásokat a megfelelő időben és a demokratikus normák szerint rendezzék meg, amikor a többség, nem pedig a kisebbség dönt erről.

A képviselők ezt megelőzően több jogszabályt is megszavaztak. Egyebek között az áfatörvény módosítását, amely továbbra is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá sorolja a földgázt és a távhőszolgáltatást Horvátországban, továbbá a büntető törvénykönyv módosítását, és két új bűncselekmény-kategória bevezetését. A nők ellen elkövetett súlyos gyilkosság fogalmát, amely szerint a bíróság súlyosbító körülménynek tekinti, hogy a bűncselekmény nemi alapon történt, valamint a nyomozati vagy bizonyítási cselekmények tartalmának jogosulatlan nyilvánosságra hozatalát, amely a büntetőeljárás nem nyilvános szakaszában az információ kiszivárogtatásának problémáját kezeli.

Zoran Milanovic írja ki az új választásokat

Az új választások időpontját Zoran Milanovic államfő írhatja ki. A választásokat az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától számított legkevesebb 30, de legfeljebb 60 napon belül kell megtartani.

A Promocija Plus márciusi felmérése szerint a HDZ örvend a legnagyobb támogatottságnak, 26,5 százalékos népszerűsége 0,9 százalékponttal jobb a februári eredményénél. A Szociáldemokrata Párt (SDP) február óta 1,9 százalékponttal növelte támogatottságát, és 17,9 százalékkal a második helyen áll. Három párt lépné át még az ötszázalékos parlamenti küszöböt; a jobboldali Híd (Most) 7,9, a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbaloldali-zöld szövetség 7,8, és a szintén jobboldali Haza Mozgalom (Domovinski Pokret) 7,7 százalékkal.

Horvátországban legutóbb 2020. július 5-én tartottak előrehozott parlamenti választásokat, amelyet a HDZ nyert meg, de egyedül nem tudott kormányt alakítani. Andrej Plenkovic miniszterelnök második kormányának megalakulását akkor a Horvát Néppárt (HNS), a Reformisták és a nyolc kisebbségi képviselő támogatta, s így éppen elegendő, 76 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben.

(MTI)

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty21-6
2024. május 25. 01:00
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­k­­e­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­s­z­­­e­­­x­i­­ ­­­p­u­­n­­c­­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
GrumpyGerald
2024. március 14. 19:13
A nagymamám horvát volt. Sokáig büszke voltam a részbeni horvát származásomra. Az utóbbi években, látva-hallva a politikai vergődésüket és leginkább azt, hogy feléjük manapság az újmarxi gender és woke tanok nyílt kapukat döngetnek- , sokszor elgondolkozom azon, érdemes-e még erőltetni ezt a belső büszkeséget.... :(((
patópál
2024. március 14. 19:02
"A nők ellen elkövetett súlyos gyilkosság fogalmát, amely szerint a bíróság súlyosbító körülménynek tekinti, hogy a bűncselekmény nemi alapon történt" Ezt konkrétan hogyan sikerült összeegyeztetni a törvény előtti egyenlőséggel?
Pandaka pygmaea
2024. március 14. 18:10
Ez a természetes velejáróra a mozaik- v. szivárványkoalícióknak. 0 stabilitás, széthúzás, hatalmi harcok, stb..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!