Ezt tudjuk eddig a moszkvai terrortámadásról

2024. március 24. 11:42

Félő, hogy tovább fog nőni a halálos áldozatok száma.

2024. március 24. 11:42

Nyitókép: az áldozatokra emlékeznek ez moszkvai épületen (Fotó: AFP)

Egyre több információ lát napvilágot a péntek este az orosz főváros közelében elkövetett terrortámadásról. 

A hivatalos hírek szerint jelenleg 133 halálos áldozatot tartanak számon, a BBC összefoglalója alapján három gyermek is életét vesztette, a legidősebb áldozat pedig a hetvenes éveiben járt. A legtöbben a lőtt sebekbe haltak bele, néhányan azonban füstmérgezés következtében hunytak el.

A szám azonban még korántsem tekinthető véglegesnek, többen ugyanis kritikus állapotban vannak. 

Mindenkire lőttek

Moszkva külvárosában, Krasznogorszkban, az ott épült több mint hatezer férőhelyes Crocus City Hall koncertközpontban pénteken a Piknik együttes adott volna koncertet, amikor este 8 óra előtt váratlanul fegyveresek rontottak be az épületbe és automata fegyvereikkel lövöldözni kezdtek.

A napvilágott látott különböző videofelvételeken legalább négy ember látszott, akik mindenre és mindenkire tüzeltek, körülbelül húsz percen keresztül. A támadók gránátokat és gyújtóbombákat is használtak, ennek következtében a nézőtér, majd az egész épület kigyulladt. A tüzet csak másnap délelőttre sikerült teljesen eloltani. 

Az elkövetőknek sikerült elmenekülniük, de pár órával később már azt közölték, hogy az ukrán határhoz közeli brjanszki régióban elfogták őket. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt jelentette, hogy 

összesen 11 embert tartóztattak le, köztük négy „közvetlenül érintettet". 

Pénteken az Iszlám Állam rövid közleményben jelentette be, hogy ők állnak a támadás mögött.

Félmillió rubel

Később nyilvánosságra hozták a négy feltételezett elkövető nevét és életkorát. Mindannyian tádzsik állampolgárok. Hogy mi közük van tádzsikoknak az Iszlám Államhoz és mi közük lehet a támadáshoz, arról itt írtunk bővebben. Az egyikük elkövetőről megjelent egy videó, amelyen a férfi azt mondta, hogy Törökországból érkezett Moszkvába, és 

félmillió rubelt kapott a bűncselekményért. 

Azt mondták, hogy menjek és öljem meg az embereket, nem számít, milyenek

– mondta a férfi. 

Szombat délután televíziós beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a támadás kapcsán úgy fogalmazott: „Terroristáknak, gyilkosoknak, alantas embereknek, akiknek nincs nemzetiségük, nem lehet irigylésre méltó sorsuk, rájuk a megtorlás és a feledés vár. Nekik nincs jövőjük.”

Hozzátette: azonosítanak és megbüntetnek mindenkit, aki a terroristák mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást. Az orosz elnök gyásznappá nyilvánította március 24-ét.

Ukrán szál

A támadás kapcsán azonnal felmerült az ukrán szál, miután a támadókat a front felé menekülve fogták el, de egyelőre semmi nem támasztja alá az ukrán hátteret. A Mandiner Stratéga különkiadásában Bendarzsevszkij Anton erről azt mondta, hogy a háború miatt egyátalán nem meglepő, hogy azonnal felmerült ez a teória, ugyanakkor az orosz hírszerzés nemrég lekapcsolt egy iszlamista terrorista sejtet. Szerinte az Iszlám Állam felelőssége nem lenne meglepő. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor a műsorban furcsának nevezte, hogy

egy ekkora rendezvényen nem volt biztonsági személyzet. 

Nógrádi azt is leszögezte: egyértelmű, hogy az oroszok rövid úton bosszút fognak állni, ha kell, Ukrajnán, ha kell, az Iszlám Államon.

Szorosabb együttműködés

Ukrajna ugyanakkor határozottan tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz, ezt azóta többször is megismételték. 

A vérengzést mindenki elítélte, ugyanakkor az amerikaiak emlékeztettek, hogy hetekkel ezelőtt figyelmeztettek egy lehetséges terrortámadásra, de az oroszok ezt figyelmen kívül hagyták.  Az orosz hatóságok ezt nem kommentálták, de egyes tisztviselők arra panaszkodtak, hogy az amerikai hírszerzés figyelmeztetése nem tartalmazott konkrét részleteket.

A CNN idézte a Kremlt, amely szerint Putyin szombaton külön telefonbeszélgetést folytatott török és szíriai kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal és Bassár el-Aszaddal, és szorosabb együttműködést ígért a terrorizmus elleni küzdelemben. 

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csucsok
2024. március 25. 07:03
Nem lehet valahol jelenteni ezt a szexbot kommentet?
Akitlosz
2024. március 24. 21:46
"Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor a műsorban furcsának nevezte, hogy egy ekkora rendezvényen nem volt biztonsági személyzet. " Mert buta és nem ért ehhez. Természetesen volt biztonsági személyzet. Őket lőtték le először. Egy koncerten a biztonsági személyzet jegyszedésre készül, meg rajongók letessékelésére a színpadról és ugyan nem gépfegyveres terrortámadásra. Nem létezik olyan biztonsági személyzet koncerteken, amelyik ilyen támadást el tudna hárítani.
nemmondom
2024. március 24. 17:52
Sok, jelentős titkosszolgálattal rendelkező országnak vannak adatai az Iszlám Állam jelentősebb telephelyeiről. Miért nincs összefogás ezek ellen? Marad az ENSZ küldöttek nullát érő beszédei?
orrban
2024. március 24. 16:37
Zelenszkij: Putyint jobban érdekli, hogy Ukrajnára kenje a moszkvai terrortámadást, minthogy megnyugtassa saját állampolgárait Az ukrán elnök szerint ez is bizonyítja, hogy Putyin egy söpredék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!