Euractiv: Amerikának elfogyott a pénze, Európára marad Ukrajna támogatása

2024. március 20. 20:12

A republikánus többségű Képviselőház nem hajlandó megszavazni Ukrajna pénzügyi támogatását.

2024. március 20. 20:12
Military mobility of Ukrainian soldiers continues in the direction of Kreminna

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden arról próbálta meggyőzni a szövetséges államokat, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az ukrán ügy mellett, még akkor is, amikor Washington lényegében kifogyott az ukránoknak szánt pénzből – írja az Euractiv. 

Austin kijelentései az „Ukrajna védelme kapcsolattartó csoport” (UDCG) néven ismert havi találkozón hangoztak el, amelyen mintegy ötven, Ukrajnát támogató szövetséges vett részt. 

„Veszélyben van Ukrajna túlélése, és Amerika biztonsága” 

– mondta Austin a találkozót követő sajtótájékoztatón.

„Úgy távozom ma innen, hogy elszánt vagyok annak tekintetében, hogy továbbra is biztosítsuk az amerikai biztonsági támogatást és a lőszert”  – tette hozzá.

Mike Johnson republikánus házelnök azonban nem hajlandó szavazásra bocsátani azt a törvényjavaslatot, amely további 60 milliárd dollárt biztosítana Ukrajnának, ezért a Fehér Ház pedig igyekszik megtalálni a módját, hogy segítséget küldjön Kijevnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Amerikai pénz nélkül

Egyes vélemények szerint az amerikai finanszírozás hiánya máris érezteti hatását Ukrajnában, ahol az orosz csapatok előrenyomulnak, az ukrán erőknek pedig a szűkös erőforrásokkal kell gazdálkodniuk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a szövetségesekhez fordult, hogy segítsenek Ukrajna légvédelmének. 

A múlt héten a Biden-kormányzat közölte, hogy 300 millió dollár katonai támogatást küld Ukrajnának.

„Egyre nehezebb az amerikai vezetőknek Európába utazni azzal az üzenettel, hogy az Egyesült Államok hosszú távon elkötelezett Ukrajna mellett”

 – mondta Rachel Rizzo, az Atlanti Tanács washingtoni Európa Központjának vezető munkatársa az Euractivnak. 

„Ennek a hosszú távú pénzügyi, katonai és gazdasági elkötelezettségnek az üzenete szembemegy azzal, ami Washingtonban történik” – tette hozzá. 

Ezt is ajánljuk a témában

Európa léphet Amerika helyére?

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök múlt hét pénteken Berlinben tartott közös sajtótájékoztatóján megerősítette elkötelezettségét Ukrajna iránt.

Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden egy 500 millió eurós segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely 10 000 lőszert tartalmaz, és kijelentette: az Egyesült Államok továbbra is megbízható partner.

Az európai támogatás kulcsfontosságúvá válhat, mivel Biden nem tudja keresztülvinni a Kongresszuson az ukránok pénzügyi támogatását, és külpolitikai energiájának nagy része a gázai háborúra összpontosul.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fenris
2024. március 21. 03:12
Lófaszt, mama
robogo72
2024. március 20. 23:49
Ukrán háború ára USA-nak eddig: $74.3 billion Afganisztáni 20 évnyi hadjárat ára: $2.313 trillion Tehát az ukránokra az afganisztáni buli 3.2%-át költötték. Amerikának elfogyott a pénze. Nocsak. Annyit pénzt rajzolnak amennyit akarnak. Eddig is felzabálta a világ, eztán is fel fogja. Egyébként már néhány hónapja gyanús: mintha a nyugat nem is akarná annyira megnyerni ezt a háborút. Csak a szájkarate megy ezerrel, de a kézzel fogható támogatás valójában csökken.
SzaboGeza
2024. március 20. 23:05
Ez a háború, nem Európa háborúja!!! Miért is kellene támogatni???!!
Akitlosz
2024. március 20. 22:55
Amerika annyi pénzt teremt magának, amennyit akar. Semmibe nem kerül beütni pár számot egy billentyűzeten a FED-nél és azt mondani rá, hogy na ez új amerikai dollár. Eddig is így csinálta. Forgalomban lévő amerikai dollár: 1960.: 298,2 milliárd 1980.: 1,48 billió 2000.: 4,66 billió 2024. január: 20,8 billió 1 1792-es amerikai dollár = 112,75 mai amerikai dollár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!