Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Életbevágóan fontos döntés született Franciaországban: most így küzdenek a diszkrimináció ellen

2024. március 28. 18:20

A baloldal „reális, komoly és politikai” problémának nevezte a kérdést.

2024. március 28. 18:20

A nyitókép illusztráció. Fotó: LUDOVIC MARIN / POOL / AFP

A hajviselet szerinti megkülönböztetés tilalmáról fogadott el első olvasatban törvénytervezetet csütörtökön a francia nemzetgyűlés. A Guadeloupe szigeti Olivier Serva képviselő által benyújtott jogszabálytervezetet nagy többséggel szavazták meg az alsóházban, a tervezet sorsáról ezután a jobboldali többségű szenátusban döntenek.

A szöveget az Egyesült Államok bizonyos államaiban érvényben lévő hasonló jogszabályok ihlették,

mint például a 2019-ben Kaliforniában a hajviselet szerinti megkülönböztetés ellen elfogadott „Crown Act”. Franciaországban a külső megjelenés alapján történő megkülönböztetés eleve büntetendő – jegyezte meg Olivier Serva. Az elmélet és a gyakorlat között azonban szakadék tátong – hangsúlyozta.

Ezt is ajánljuk a témában

Serva példaként említette azokat a színesbőrű nőket, akik kénytelenek kisimítani a hajukat egy-egy állásinterjúra, továbbá a számos negatív előítélettel sújtott vörös hajúakat, illetve a kopasz férfiakat.

A képviselő indítványa pontosítja a hatályos jogszabályt azzal, hogy a „haji megkülönböztetést” a büntethető diszkriminációk listájához csatolnák.

A kormány „jóindulattal fogadta” az indítványt, és a képviselők „bölcsességére” bízta a sorsát. Aurore Bergé, a nők és férfiak közötti egyenlőségért és a diszkrimináció elleni fellépésért felelős miniszter szerint „érdemes rávilágítani az ilyen típusú megkülönböztetések létezésére is, még úgy is, hogy egyébként a hatályos törvény értelmében jelenleg is fel lehet lépni ellene”.

A parlamenti vitában felszólalók felidézték a semmítőszék 2022. évi döntését, amely úgy ítélte meg, hogy az Air France légitársaság megkülönböztetően járt el, amikor megtiltotta egy férfi utaskísérőnek afro hajfonatok viselését, holott a légikisasszonyok számára ez engedélyezett.

A baloldal „reális, komoly és politikai” problémának nevezte a kérdést,

Daniele Obono radikális baloldali képviselő a „szisztematikus rasszizmust” ostorozta. A radikális jobboldali Philippe Schreck viszont azt a kérdést tette fel, hogy a „csőd szélén” álló országban valóban ez-e a legnagyobb gond. Az elnök pártjában is többek fenntartásaikat hangoztatták, Lise Magnier képviselő szerint csak bonyolítja majd a bíró munkáját, hogy egyes esetekben a haji vagy az általánosabb, külső megjelenés miatti megkülönböztetés tilalmára hivatkozva hozzon ítéletet.

(MTI)

***

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2024. március 29. 13:58
Ez komoly????
Spiritmonger
2024. március 29. 08:18
A gyökerénél ragadták meg a problémát.
survivor
2024. március 29. 08:03
I love foxy lady !
KK75
2024. március 29. 07:30
Hajhásszák az életet, amiből nem sok maradt az origin franciáknak. Fél évtizede még irigykedni lehetett rájuk, manapság már csak egy halotti tornak tudom értelmezni az elmúlt évtizedben a gall földön zajló folyamatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!