Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali gázai tűzszünetre szólított fel

2024. március 25. 16:46

Az Egyesült Államok szakított eddigi politikájával: nem vétózta meg a határozatot.

2024. március 25. 16:46
Israeli attacks continue in er-Rimal neighborhood of Gaza City

Nyitókép: Israel Defense Forces (IDF) / Ha / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amelyben felszólították a feleket, hogy kössenek „azonnali tűzszünetet” számolt be a BBC News. 

A határozat a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását is követeli.

Mióta Izrael az október 7-ei terrortámadást követően hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász ellen, a testület többször nem tudott megállapodni a tűzszüneti felhívásról. Ez az első alkalom, hogy Amerika nem vétózta meg az azonnali tűzszünet követelését. A határozat nem tartalmazta a Hamász elítélését. 

Mit jelent az amerikai tartózkodás?

Az Egyesült Államok tartózkodása azt mutatja, hogy Amerika nem támogatja teljes mértékben Izrael katonai céljait Gázában. A Biden adminisztráció többször kifejezte: nem akarják, hogy az IDF bevonuljon Rafah városába, ahová a Hamász beásta magát. Attól tartanak ugyanis, hogy a hadművelet jelentős civil áldozatokkal járna. Izrael azonban már jelezte: be fognak menni a városba. 

A határozat hírére Benjamin Netanjahu bejelentette: lefújják két vezető tanácsadójának washingtoni útját. 

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye szerint 

az Egyesült Államok a döntéssel csak árt a háborús erőfeszítéseknek és a túszok kiszabadítására tett kísérleteknek. 

A közlemény szerint a határozat „remény ad a Hamásznak, hogy a nemzetközi nyomás segítségével tűzszünet jöhet anélkül, hogy el kellene engedniük a túszokat.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Közel a kelet, de távol a béke

Egyszerűen arról van szó, hogy a zsidóság a szó szoros értelmében mindenre képes azért, hogy legyen lokális állama.

2024.04.22 11:19

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. március 27. 12:33
A háborút kirobbantó terroristák elleni harcot azok kapitulációjáig folytatni kell. Ahogy azt a II. világháborúban az amcsik és a szovjetek tették az ok nélkül rájuk támadó agresszor japánok, és a német nácik ellen.
Tommaso
2024. március 25. 21:15
az ENSz talán Ukrajnaban is támogatna egy tűzszünetet, de a teruletabló tömeggyilkos Putyin még nem akar. Ugyanis (a Kreml szerint) még nem rabolt és nem gyilkolt eleget.
Tommaso
2024. március 25. 20:54
1945 tavaszan a nemetek szenvedtek es eheztek, de mivel ok robbantottak ki a haborut, a vilag le se szarta oket. A HamaSS agresszio miatt az oket hatalomhoz juttato nep szenved s ehezik. Mint 80 eve a nacik.. Talan az araboknak nem kellett volna ÖTÖDSZÖR IS megtámadniuk Izraelt, ÖTÖDSZÖR IS háborút kirobbantani.
Bitrex®
2024. március 25. 18:15
Ukrajnában nem akar az ENSZ azonnali tűzszünetet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!