Zelenszkij fontos megállapodást ír alá Macronnal, de ezzel tovább távolodik a NATO-tól

2024. február 15. 12:16

Az ukrán elnök pénteken utazik el Párizsba.

2024. február 15. 12:16

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Párizsba utazik, hogy kétoldalú biztonsági megállapodást írjon alá Franciaországgal – idézte az Elysée-palota bejelentését a Politico.

„Mivel Oroszország Ukrajna elleni háborúja hamarosan a harmadik évébe lép, ez a látogatás alkalmat ad arra, hogy a köztársasági elnök megerősítse Franciaország eltökéltségét, hogy továbbra is töretlen támogatást nyújt Ukrajnának és népének, hosszú távon és minden partnerével együtt” – olvasható a franciák közleményében.

A látogatás a tavaly júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón tett ígéretek nyomán valósul meg. Mint ismer, akkor a G7-országok akkor ahelyett, hogy közvetlen utat kínáltak volna Ukrajna NATO-tagsághoz, úgy döntöttek, 

kétoldalú biztonsági megállapodásokat kötnek Kijevvel, hogy ezzel is jelezzék hosszú távú támogatásukat az „orosz agresszióval” szemben

– emlékeztetett a lap.

Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron francia elnök pénteken sajtótájékoztatón ismerteti majd megállapodás részleteit. Macron eredetileg úgy tervezte, hogy maga megy Ukrajnába – írta a Politico.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Lehoczki Noémi

Mérce

Idézőjel

A Szovjetunió megszűnése után nemhogy válságba került volna a NATO, hanem kelet-európai terjeszkedésbe kezdett.

 

A hétvégén Kamala Harris-szel is találkozik Zelenszkij

Januárban Rishi Sunak brit miniszterelnök is biztonsági megállapodást kötött Kijevvel, amelynek keretében Nagy-Britannia 2,5 milliárd font katonai segélyt ígért Ukrajnának a 2024-2025-ös évben.

Az ukrán elnök a Handelsblatt értesülései szerint a hétvégén a müncheni biztonsági konferencián is részt vesz, ahol a tervek szerint találkozik majd Kamala Harris amerikai alelnökkel.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP

 

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. február 15. 19:40
KÉT SEGGFEJ LÁTHATO A KÉPEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cinkegolyó
2024. február 15. 16:24
Minél tovább tart a háború, annál több mani folyik be Zselé markába. Már anyósnak is jutott egy villa a kies olasz tengerparton.
billysparks
2024. február 15. 15:38
A pöcs és a pöcszongorista Francia-ukrán vígjáték
Józsi6
2024. február 15. 15:06
Ez a kétoldalú megállapodás miért nem működött az 50 milliárd euro esetén ? Na ugye, hogy lehet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!