A vilniusi NATO-csúcstalálkozóval még egy lépéssel közelebb kerültünk egy globális konfliktushoz

2023. július 15. 10:25

A Szovjetunió megszűnése után nemhogy válságba került volna a NATO, hanem kelet-európai terjeszkedésbe kezdett.

2023. július 15. 10:25
NATO Summit In Vilnius, Lithuania
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce

„Ezen a héten, hétfőtől szerdáig került megrendezésre a NATO évenkénti csúcstalálkozója Litvánia fővárosban, Vilniusban. A találkozó két legforróbb témája Ukrajna NATO-csatlakozása és a szövetség ázsiai terjeszkedése volt.

Bár a találkozón megállapításra került, hogy „Ukrajna jövője a NATO-ban van”, nem született pontos ütemterv Ukrajna NATO-csatlakozására, ahogy azt Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke szerette volna.

Ukrajna gyors csatlakozásával megnőne a további katonai eszkaláció kockázata, mivel az Észak-Atlanti Szerződés értelmében egy NATO-tagállamot ért támadás egyben minden tagállam megtámadását jelenti, és ezért minden tagállamnak támogatnia kell a megtámadott felet. Azonban az Egyesült Államok és Oroszország – legalábbis hivatalosan – jelenleg nem állnak háborúban egymással.

Ukrajna NATO-csatlakozásának elhalasztása ellenére  továbbra se beszélhetünk a konfliktusok enyhüléséről, épp ellenkezőleg. Miközben az USA, Németország és más tagállamok további katonai segélyt ígérnek Ukrajnának, az USA-Kína viszonyokon csak rontott a NATO-csúcs.”

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. július 15. 21:54
Az, hogy a NATO létezik cáfolja, hogy a kommunizmus ellen jött volna létre. A NATO létének értelme Amerika világuralmi törekvéseinek a támogatása. Annak egyik eszköze a NATO. Amerikai érdekeiért már sokszor harcolt a NATO. A tagállamai érdekeiért még soha.
gyzoltan-2
2023. július 15. 14:36
"A vilniusi NATO-csúcstalálkozóval még egy lépéssel közelebb kerültünk egy globális konfliktushoz" A globális világháború, immár évszázadok óta, némi szünetekkel, folyamatban van! Az egyesek, a kiváltságos egyesek, mindig gondoskodnak a népek, nemzetek megosztásáról, szembefordításáról, a közösségek felszámolásáról, polarizálásáról... Ma már a családok, a nemzeti sejtek felszámolását is napirendre tűzték, s meglehetősen sikeresek benne...
Majdmegmondom
2023. július 15. 11:01
Nagy a baj a világban, ezek mindenképpen világháborút akarnak, azt gondolják, hogy akkor megcsappan az emberiség száma. Gondolom, azért engedik be a migránsokat is Európába és Amerikába, mert abban azért nem biztosak, hogy arrafelé is küldenek atomot. Szóval a nagy utolsó vacsorához összegyűjtenek akit csak lehet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!