Váratlant húzott Zelenszkij: a sorkatonák leszereléséről nyújtott be javaslatot az ukrán parlamentnek

2024. február 22. 16:09

Érdekes változások történhetnek Ukrajnában.

2024. február 22. 16:09

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után – hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon.

Ezt is ajánljuk a témában

A parlament a honlapján tudatta, hogy a módosítást már elküldték az illetékes bizottságnak. Honcsarenko közlése szerint a törvényjavaslatban az áll, hogy azokat a sorkatonákat,

akiknek a hadiállapot idején lejárt a katonai szolgálata, de azt a határidőn túl meghosszabbították, az ukrán elnök rendeletében meghatározott időkereten belül bocsássák el, és vegyék tartalékos állományba.

Az elnöki honlapon nyilvánosságra hozott közlemény szerint Zelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a külföldiek és a hontalanok számára, hogy az ukrán nemzeti gárdánál szolgáljanak. A rendelet szövege szerint önkéntes alapon, azaz szerződéssel felvehetők az ukrán nemzeti gárdához azok a külföldiek, akik legálisan tartózkodnak Ukrajna területén, büntetlen előéletűek, és megfelelnek a katonai szolgálatról szóló ukrán törvényben meghatározott feltételeknek.

A nemzeti gárdába úgy jelentkezhetnek, hogy felveszik a kapcsolatot a lakóhelyük szerinti területi hadkiegészítő központtal, vagy közvetlenül azzal a katonai egységgel, amelyben szolgálni akarnak. Külföldi nőket is felvehetnek szerződés alapján, ha vannak olyan betöltetlen állások, amelyeket női katonaszemélyzet elláthat – áll a rendeletben.

(MTI)

***

Nyitókép: OLHA TANASIICHUK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
clark
2024. február 23. 06:53
Szóval katonákat elbocsátani és tartalékos állományba tenni. De mire és meddig tartalékolnák őket? Holnap már lehetne visszahívni őket, mert hát háború van. Meg aztán milyen becsületes ez a Zselé, kötéllel vadásszák a katonának valót, de ő nagylelkűen elbocsátja a veteránokat.
Dunhill67
2024. február 22. 18:54
leszerelik,hazaküldik...és a "sorozó bizottság" már a faluja vasútállomásán várja,hogy...hoppá..te hadköteles vagy,vissza a húsdarálóba
Csigorin
2024. február 22. 18:49
"onkentes" alapon? en rohadt gyorsan elhuznek onnan))))
lajajakab11
2024. február 22. 16:54
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!