Ukrajna szép csendben visszahódította magának a Fekete-tenger nyugati medencéjét

2024. február 15. 11:14

Az orosz fekete-tengeri blokád Ukrajnával szemben már nem képes működni. Vagyis az ukrán légvédelem hatékonyabban tud védekezni.

2024. február 15. 11:14
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

Ukrajna szép csendben visszahódította magának a fekete-tenger nyugati medencéjét.

Tegnap egy újabb nagy orosz deszantos hajót semmisítették meg az ukrán erők a Fekete-tengeren – Cezar Kunnikovot. A fedélzeten tartózkodó 87-89 fős legénység legalább egy része odaveszett. A támadás ukrán tengeri drónokkal történt. Ez nem az első és nem az utolsó ilyen akció az elmúlt hónapok sorában. Miközben a szárazföldön éppen patt helyzet alakult ki, nagyobb sikerek nélkül, a tengeren nagy változások történtek. Oroszország hajóinak az 1/3-át elveszítette, és kénytelen volt kivonni a tengeri flottáját nem csak az ukrán partoktól, de felhagyva a Krím-félszigeten lévő főhadiszállását, Novorosszijszkba költöztek át, a flotta egy részét pedig oszétiai kikötőkbe.

Még egy tengeralattjárólt is sikerült megsemmisíteni az elmúlt időszakban.

Az orosz hajók száma ugye véges: a montreux-i konvenció értelmében 2022 óta, háború alatt, Törökország nem enged se ki se be hadihajókat a Boszporuszon. A megsemmisített hajók rövid- és középtávon nem pótolhatóak.

Mindez 2 látványos dolgot jelent a háború menetére nézve:

1. Hiába szálltak ki tavaly júliusban az oroszok a gabona alkuból.

Az orosz fekete-tengeri blokád Ukrajnával szemben már nem képes működni.

Bizonyos kockázatok (pl. aknák) mellett az ukrán és nemzetközi hajók immár képesek zavartalanul kereskedni. Ehhez minimálisan hosszabb útvonalon kell haladniuk az ukrán partok mentén. 2023. végéig már nagyjából 200 hajó járta be ezt az útvonalat, és csak egy esetben – egy libériai zászló alatti hajó esetében történt kisebb incidens. 

2023. decemberére Ukrajna már képes volt 6,3 millió tonna gabonát exportálni a Fekete-tengeren - annyit, mint amennyit háború előtt szállítottak. Erről csatolok egy jó Economist térképet.

2. És a másik eredménye ennek a hadszintérnek, hogy az orosz hajók már egyre kevésbé jelentenek veszélyt a fekete-tengeri ukrán városokra nézve. Másrészt pedig sokkal kevésbé tudnak részt venni az ukrán területekkel szembeni rakéta támadásokban – ezek korábban többek között Fekete-tenger felől is történtek. Vagyis az ukrán légvédelem hatékonyabban tud védekezni.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hoked_ly
2024. február 17. 08:50
Erről mesélj aton Brendon!!! VÉRFÜRDŐ KEZDŐDÖTT: MI TÖRTÉNIK VALÓJÁBAN AVDEJEVKÁBAN SZIRSZKIJ DÖNTÉSE UTÁN 2024.02.17 Читать далее: https://rusonline.org/donbass/nachalas-krovavaya-banya-chto-realno-tvoritsya-v-avdeevke-posle-resheniya-syrskogo
Hoked_ly
2024. február 16. 18:03 Szerkesztve
Istenbarma ez az Anton! Minek gátolná az orosz nagy erőket lekötve a civil hajók mozgását? Néhány hónap, és az oroszé lesz az egész partvidék, elvágva az ukroNácikat minden kikötőtől! 🤣🤣🤣🤣🤣
Hohokam
2024. február 16. 17:30
Magának???? Nem úgy volt, hogy Ukrajna "az egész Európát védi"??? Akkor a nyugat-Fekete-tenger part az enyém is! Ukránok, hesspicsába onnan!
OneiroNauta
2024. február 16. 15:18
:D Toljad a propagandát Anton!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!