Nukleáris anyagokat, fegyvereket csempészett a Jakuza Amerikába

2024. február 22. 18:05

Ezt a bűncselekményt életfogytiglani börtönnel kötelező büntetni az Egyesült Államokban.

2024. február 22. 18:05

Az Egyesült Államokban szerdán vád alá helyezték a rettegett Jakuza két külföldi csoportfőnökét – írja az Euronews. A titokzatos japán bűnhálózatot eddig nem kapták rajta azon, hogy magas szintű katonai csempészetekbe ártsa magát. A szervezetre jórészt a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció szervezése és a nagyszabású banki manőverek voltak jellemzőek.

A vád szerint Takesi Ebiszava tiltott kereskedelmet folytatott Amerikában 

nukleáris anyagokkal, beleértve az uránt és a katonai felhasználásra alkalmas plutóniumot. 

Ezt a bűncselekményt életfogytiglani börtönnel kötelező büntetni az Egyesült Államokban. Az összeesküvés Mianmarból szervezte meg a tiltott nukleáris anyagok behozatalát. A szervezkedés kiterjedt Sri Lankára és Thaiföldre is. 

A katonai rendeltetésű anyagokat egy amerikai fegyveres felkelő csoport számára szerezték be, amely Iránnak juttatta volna tovább. A vádlott mindezt egy legális üzletnek álcázta, megtévesztve jóhiszemű amerikai partnereket is. Takesi 2020 elejétől kezdett próbálkozni a halálos anyagok  és fegyverzetek bejuttatásával úgy, hogy hamis adatokat és fényképeket adott át a DEA szövetségi biztonsági ügynökségnek, igazolandó az anyagok veszélytelenségét. A szervezet azonban gyanút fogott, és az FBI bevonásával kapcsolatot teremtett a Jakuza-vezető és egy iráni tábornoknak álcázott ügynök között.

A bejuttatott anyagok több, mint 2.000 kilogramm tórium-232-t és 100 kilogramm uránt tartalmaztak a „sárga tortaként” ismert koncentrátumban. 

A japán bűnöző szerint akár további öt tonna nukleáris anyagot is képes lett volna előállítani Mianmarban. Takesi egy thaiföldi szállodában bemutatta az amerikai ügynöknek azokat a mintákat, amelyek végképp bizonyították a nukleáris csempészés tervét és veszélyességét. A thai hatóságok segítségével a mintákat lefoglalták, majd az USA-ba szállították. 

A Jakuza a 17. század óta ismert, és a japán politikai társadalomba fokozatosan beépült maffiahálózat. A szervezet több klán laza szövetsége, amelyek gyakran egymás ellen is háborút folytatnak a befolyási területekért, nemcsak Japánban, de Ausztráliában, az USA-ban és Dél-Koreában is.

 

Nyitókép: Képernyőfotó/X

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2024. február 28. 13:23
A spéci aktatáskák előkerültek már?
EX_Terminator
2024. február 23. 02:10
Vannak dolgok amit soha nem fognak elnézni.
Akitlosz
2024. február 23. 00:11
- Miért tűnt el az urán az üveggyártásból? - Azért, mert kell az atombombákhoz és az erőműveknek. Az uránüveg radioaktív, de az egészségre veszélytelen. És szép.
Namond
2024. február 22. 23:53
Hihetetlenül kanyargós dolog ez. A csempészet plutónium Sri Lankától Thaiföldre, onnan Burmába, tovább az US-ba és végül Iránba került volna, ha a DEA nem oly füles. Ez nem egy Langleyben készült, félig átsült pekingi kacsa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!