Lehetetlen célok

2024. február 21. 06:24

Elképzelhető forgatókönyv, hogy ebben az évben Ukrajna gazdaságilag és ezzel katonailag is összeomlik.

2024. február 21. 06:24
Nógrádi György
Nógrádi György
Magyar Nemzet

„Az orosz–ukrán fronton 2022 novembere óta állóháború van, áttörésre egyik fél sem képes. A Volodimir Zelenszkij által hirdetett napi ötszázméteres előrehaladás ugyanúgy nem valósult meg, mint a sikeres orosz áttörések. A halottak és a sebesültek száma ugyanakkor drasztikusan növekszik, mindkét oldalon már 400 ezer fő. Mivel az orosz tartalékok jóval nagyobbak, a hozzáférhető információk alapján az orosz fél jobban áll, mint az ukrán. 

(...)

Az oroszok a háború első szakaszában 105 ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak el. Az ukránok egyetlen, valóban sikeres ellentámadásuk folyamán ötszáz négyzetkilométernyi területet szereztek vissza. Mindkét oldalon új védelmi vonalak jöttek létre. Ezek mélysége eléri a hetven kilométert. A sikeres áttörés így öt-hétszeres túlerőt követelne meg, amellyel jelenleg egyik fél sem rendelkezik. A Nyugat a megváltozott geopolitikai helyzetben egy fő támadási irányt javasolt, azonban Ukrajna két fő és egy mellék irányban indított csapást és veszített. Jelenleg az ország esélye a mélységi csapás lenne, ám megoldást a fegyverszünet, majd a béke hozna.

Jelenleg a válságban részt vevők stratégiai céljai irreálisak. Ukrajna vissza akarja kapni a Krím félsziget és ország, az oroszok által elfoglalt csaknem húsz százalékát. Ez lehetetlen. A Nyugat célja a háború folytatása az ukrán győzelemig, ami szintén valószínűtlen. Az orosz cél újabb ukrán területek megszállása és integrációja, ez sem kivitelezhető.

Mivel az USA belpolitikai okok miatt nem tudja Ukrajnát, Izraelt, Tajvant és sok egyéb térséget egyszerre támogatni, elképzelhető forgatókönyv, hogy ebben az évben Ukrajna gazdaságilag és ezzel katonailag is összeomlik. Európa nincs abban a helyzetben, hogy a kieső amerikai pénzt, fegyvert és lőszert pótolja. Főleg, hogy napi szinten minden érdekelt mást mond az orosz nyersanyagok Ukrajnán keresztül történő szállításáról. Alkalmi koalíciók jönnek létre Ukrajna támogatására (például az ország aknamentesítése, légvédelme, katonai kiképzése tárgyában). A Nyugat továbbá nem tudja elérni, hogy Ukrajnában csökkenjen a mindent behálózó korrupció. A 2023 őszi parlamenti választások elvileg pénzhiány miatt maradtak el, és minden valószínűség szerint az ez év májusi államfőválasztással is ugyanez fog történni.

Óriási versenyfutás zajlik az oroszok, az ukránok és a Nyugat között a propaganda, a kiberképességek és a hadiipar területén is. Tény, hogy március 24-én elnökválasztás lesz Oroszországban, ami után Putyin még az eddiginél is jobban fog szabad kezet kapni. Alekszej Navalnij halála ugyanis azt jelenti, hogy az orosz elnöknek nincs sikeres kihívója. Az oroszok tehát fokozottan fejlesztik a hadiipari tevékenységüket, amivel az ukránok igyekeznek lépést tartani, és Európa és az Egyesült Államok is gyors ütemben lép. A háború egyik tanulsága, hogy felélénkült a drónok katonai alkalmazása, amely konklúzióit vizsgálja mindkét fél és a NATO tagállamai is.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sweetcoetzee
2024. február 22. 16:44
Nem pontos az idézet. Így lenne helyes: "a oroszok, a ukránok". Ennyit a "nagytudású" kamuprofesszor dr. Genyáról :D
lesmiserables
2024. február 22. 09:44
Mint ahogy azt is megjósolta, hogy 2 hét alatt véget ér a háború...
survivor
2024. február 22. 00:30
Sokan azt hiszik a szavazó kell. Nem. A migrik sajat magukra szavaznának.De nem tartanak el magukat SE. Ha a munkakepes uki migrik 20 % a dolgozik, a többi migrinek megy 5%... A többit tudjatok. Positive feed back...
survivor
2024. február 22. 00:24
Ha meg az ukik áttörtek volna akkor jött bolna a támadó ékre a Taktikai Nuke...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!