Kínos: amerikai és európai alkatrészekből összetákolt rakétát használtak az oroszok az ukránok ellen

2024. február 20. 19:56

Észak-Korea kicselezi a nyugati szankciókat és olyan fegyvereket állít elő, amelyek alapanyagait közvetetten európai és amerikai cégek szolgáltatják.

2024. február 20. 19:56
Wreckage of rocket used for shelling on January 2 demonstrated in Kharkiv

Az orosz hadsereg által a múlt hónapban Ukrajnára kilőtt észak-koreai ballisztikus rakéta több száz olyan alkatrészt tartalmazott, amelyek amerikai és európai vállalatokhoz köthetők – számolt be a CNN. 

Ez megerősíti azt a korábbi feltételezést, hogy Észak-Korea külföldi technológia segítségével építi a rakétáit. A brit székhelyű Conflict Armament Research (CAR) nevű oknyomozó szervezet megvizsgálta az ukrajnai Harkivból januárban előkerült észak-koreai ballisztikus rakéta maradványainak 290 alkatrészét, és megállapította, hogy 

az alkatrészek 75%-át az Egyesült Államokban bejegyzett vállalatok tervezték és értékesítették 

– derül ki a CNN-nek átadott jelentésből.

A kutatók szerint a rakétában talált alkatrészek további 16%-a Európában bejegyzett vállalatokhoz, 9%-a pedig Ázsiában bejegyzett vállalatokhoz köthető. Ez felfedezés a nyugati gyártású technológiához való hozzáférés korlátozását célzó szankciók gyengeségét illusztrálja. Tavaly a CAR már megállapította, hogy az oroszok által használt iráni drónok is, amerikai gyártású elektronikából voltak összerakva. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy kerülnek az alkatrészek Észak-Koreába?

A jelentés szerint az alkatrészek nehezen lenyomozható úton kerülnek az ázsiai országba, miután az amerikai cégek eladják őket különböző nemzetközi forgalmazóknak. Éppen ezért, a szervezet sem említette meg név szerint az érintett vállalatokat, hiszen nem közvetlenül adják el az eszközöket a szankcionált országoknak. 

A kutatásból az is kiderült: Észak-Korea meglepően gyorsan gyártotta le, majd szállította Oroszországba a rakétát. 

A CNN ugyanis arról számol be, hogy a vizsgált alkatrészek 2021 és 2023 között készültek. Ezen gyártási dátumok alapján a kutatók szerint a rakétát „nem szerelhették össze 2023 márciusa előtt”, és Oroszország már idén januárban használta Ukrajnában.

A megállapítások azt mutatják, hogy Észak-Korea olyan beszerzési hálózatot alakított ki, amely képes a közel két évtizede érvényben lévő szankciórendszerek kijátszására.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Dmytro Chubenko, a Harkivi Regionális Ügyészség szóvivője mutatja a város elleni 2024. január 2-i lövedékként használt rakéta darabjait az északkelet-ukrajnai Harkivban 2024. január 6-án. Fotó: Vjacseszlav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindenhova
2024. március 18. 12:23 Szerkesztve
Én ezen miért nem lepődök meg? 2008-ban saját szememmel láttam olyan gépet a Festo gyáregységében, (már rég használaton kívül persze) ami a cocom listás volt anno, mégis valahogy átteleportált Ny-Németországból Budára. Nem csippenként, csavarokként, egyesével! Egyben, egészben, gombnyomásra üzemkészen. Még élnek, 2008-ban még dolgoztak ott olyan emberek, akik korábban azon a gépen kezdték pályafutásukat. ... a teleportálás után nemsokkal megalkották a magyar CNC vezérlőt. (Lófaszt! Lekoppintották a Siemens-t és NCT néven futott itthon.) A világ ma már ezeket a trükköket rég meghaladta. Ja! Nem! 🙂 A világ mára olyan szinten összefonódott, h. azt már kibogozni nem lehet.
bunko-jobbos
2024. február 21. 12:06
Mit jelent az, hogy tákolt???????? Ilyen alapon az amerikai atomtengeralattjáró is tákolt, mert vannak benne alkatrészek. :-) Ócska propagandaszöveg.
herceg-3
2024. február 21. 10:57
"Kínos: amerikai és európai alkatrészekből összetákolt rakétát használtak az oroszok az ukránok ellen" "A brit székhelyű Conflict Armament Research (CAR) nevű oknyomozó szervezet megvizsgálta az ukrajnai Harkivból januárban előkerült észak-koreai ballisztikus rakéta maradványainak 290 alkatrészét, és megállapította, hogy az alkatrészek 75%-át az Egyesült Államokban bejegyzett vállalatok tervezték és értékesítették – derül ki a CNN-nek átadott jelentésből." 1; Beszarok...! :D :D :D 2; Menjetek már a kurva anyátokba! :D Már megint a világ leghülyébbjei..., a "brit szakértők....", már megint összefosták magukat! :D
formaegy-2
2024. február 21. 09:24
"Kínos: amerikai és európai alkatrészekből összetákolt rakétát használtak az oroszok az ukránok ellen" Kinek kínos? Aki eladja ezeket az alkatrészeket, és ez kiderült a nagy szankciózás fröcsögése mellett. No és az nem kínos, hogy a puccossegű eladja a háborúhoz szállított fegyvereket a HAMASZnak stb., miközben rinyál, hogy nincs elég fegyverük? (érdekes módon milyen kuss lett e témában)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!