Josep Borrell önmaga hatása alá került: „Ukrajnának győznie kell”

2024. február 05. 17:30

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője újabb ötlettel állt elő. Szerinte Ukrajnába kell átirányítani a harmadik országokba történő lőszerszállítást.

2024. február 05. 17:30
Josep Borrell

Fel kell függeszteni az Európai Unióból (EU) a harmadik országokba történő lőszerszállítást, és Ukrajnába átirányítani azt – jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Varsóban.

A Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel megtartott közös sajtókonferencián Borrell bejelentette: Varsóból kijevi látogatásra utazik tovább. Ott az Ukrajna iránti további uniós biztonsági kötelezettségvállalásokról fog tárgyalni – közölte.

Ukrajna lőszerellátásának növeléséről beszélve Borrell a „leggyorsabb, legolcsóbb és leghatékonyabb” módnak

a harmadik országokba történő lőszerszállítás átmeneti leállítását nevezte. „Ez nemcsak idő kérdése, ez készleteink nagyságának és minőségének kérdése is” – fogalmazott.

Hozzáfűzte: „természetesen többet és gyorsabban kell tennünk, mert Ukrajnának győznie kell.

A főképviselő kívánatosnak nevezte, hogy Ukrajna megtámadásának második évfordulóján újabb uniós szankciócsomagot hagyjanak jóvá. Erről viszont még nincs végleges megállapodás a tagállamok között – jegyezte meg.

Sikorski kijelentette: arra szólítja fel az amerikai Kongresszust, hogy hagyja jóvá az Ukrajnának szánt új támogatási csomagot. Felidézte: az Európai Tanács a múlt héten 50 milliárd euró értékű pénzügyi támogatásról döntött. A lengyel külügyminiszter megköszönte Borrell hozzáállását a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek kérdéséhez. Reményét fejezte ki, hogy e bevételeket, majd magát a befagyasztott vagyont is „az agresszió áldozatának” szánják.

A sajtóértekezlet után közzétett X-bejegyzésben Borrell hangsúlyozta: Sikorskival egyetértettek abban, hogy növelni kell az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, „többek között nagy hatótávolságú és légvédelmi rakétákkal”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: JAAP ARRIENS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. február 06. 00:28
>>>Bastyaelvtars 2024. február 05. 20:38 Jó ilyen híreket olvasni <<< Itt lesz holnap is. Elolvashatod újból.
5m007h 0p3ra70r
2024. február 06. 00:28
>>>bodrigyuri 2024. február 05. 20:57 A pedocsávó bűntársának a kegyelmi kérvénye kati előtt átment jucus kezén és nem akadályozta meg.<<< Miért akadályozta volna meg Borrell?
Martell 2
2024. február 05. 23:51
Elmebeteg gazember, háborús uszító.
uranvaros
2024. február 05. 22:05
Ostoba barom Több kárt okoz mint elődje
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!