Jön a V4-csúcstalálkozó és nagy változások történtek a legutóbbi egyeztetésük óta

2024. február 20. 18:04

Februárban újra összeülnek a visegrádi országok kormányfői. A legutóbbi találkozó óta a négyből két miniszterelnököt leváltottak. A találkozó tesztelni fogja, hogy a Visegrádi Együttműködés miniszterelnökei miként tudnak együttműködni 2024-ben.

2024. február 20. 18:04
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt: a cseh kormány bejelentette, hogy a V4 országok kormányfői Prágában fognak találkozni február 27-én. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök találkozójának fő témáit az energiabiztonság, az Európai Unió stratégiai célkitűzései, valamint az illegális migráció megelőzése fogják alkotni – olvasható a cseh kormányfő közleményében. Csehország tavaly júliusban vette át a visegrádi csoport egyéves soros elnöki tisztségét.

Petr Fiala cseh kormányfő már jövő hétfőn találkozik Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. A kétoldalú tárgyalások témája az Európai Unió bővítése, az ukrajnai helyzet és a regionális együttműködés a védelem, az energetika, illetve a migráció terén.

Ezt is ajánljuk a témában

A cseh elnökség kérdései

Ez elmúlt években a Visegrádi Együttműködés országai több kérdésben is egymásnak feszültek, de viszonyukban a legnagyobb törést az orosz-ukrán háború jelentette. Az utolsó miniszterelnöki csúcstalálkozóra tavaly nyáron került sor Pozsonyban. A megbeszélésen az illegális bevándorlás kezelése, az ukrajnai helyzet és annak következményei, a Nyugat-Balkán kérdése és az EU zöld megállapodása is terítékre kerültek.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor: A nagy küzdelmek éve volt 2023

Videó

A miniszterelnök az év utolsó kormányinfóján a pedagógusok béremeléséről, a kormány 2024-es terveiről, Ukrajna támogatásáról, a közelgő EP-választásról, valamint Magyarország soros elnökségéről is beszélt. Összefoglalónk!

A miniszterelnök nyilatkozata

Orbán Viktor miniszterelnök decemberben az év utolsó kormányinfóján kitért a V4-ek jövőjére is. A magyar kormányfő rámutatott: a csoport azért jött létre, hogy ne mindig csak a francia–német tengely döntsön a fontos ügyekben. Valamint kijelentette: 

a cseh elnökség idején derülhet ki, hogy életképes-e a V4-es együttműködés.

Lengyel-magyar ellentét

Az új lengyel kormány megválasztását követően több elemző arra számított, hogy a miniszterelnökök csúcstalálkozója elmaradhat, azonban a cseh bejelentés azt mutatja, hogy mégis összeül a négy kormányfő. 

Az elmúlt években a hagyományos jó lengyel-magyar kapcsolatok elhidegültek, elsősorban az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos eltérő álláspontok miatt. Az új kormány megjelenésével sokan még hidegebb kapcsolatokra számítanak. Stanisław Sroka lengyel történész lapunknak azt nyilatkozta: „Szerintem lesz együttműködés, és ezt nem fenyegeti semmilyen komolyabb konfliktus. 

A bilaterális kapcsolatok működni fognak; persze, mindkét ország védeni fogja a saját érdekeit, de ettől függetlenül. 

Orbán és Tusk meg fogják találni a hangot egymással” – mondta Sroka a Mandinernek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mi lesz most a lengyel-magyar kapcsolatokkal? – szakértő a Mandinernek

„A háború után a magyar-orosz viszony kínossá vált, a lengyelek többsége nem érti, hogyan lehet ezt a pragmatikus álláspontot fenntartani” – mondja lapunknak a krakkói Jagelló Egyetem Történettudományi Karának dékánja. Stanisław Srokával a magyar-lengyel viszonyról és a várható Tusk-kormány irányairól beszélgettünk. Interjúnk.

Vannak, akik azonban szkeptikusabbak a jövővel kapcsolatban. Rosonczy-Kovács Mihály Lengyelország- és Olaszország-szakértő, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója lapunknak február elején úgy nyilatkozott: a V4 nem szerepel az új kormány prioritásai között. 

„A Polgári Platform (PO) több politikusa is elmondta, hogy számukra a Weimari Háromszög, a német – francia – lengyel együttműködés a legfontosabb. Az utóbbi hetek azt is mutatják, hogy az amerikai demokraták elvárásai is kiemelt figyelmet kapnak. (...) A PO hagyományosan magyarbarát politikusai jellemzően egy sorral hátrébb vagy teljesen kikerültek a fontosabb pozíciókból” – mondta az elemző. 

Rosonczy-Kovács Mihály hozzátette: Donald Tusk reálpolitikus, így látnia kell, hogy országa érdeke az együttműködés.

„A V4 minden tagjának elemi érdeke lenne az együttműködés nemcsak a biztonságpolitika vagy a mezőgazdaság terén, de például a regionális kereskedelem és az ahhoz szükséges infrastruktúra erősítésében is – függetlenül a kormányok összetételétől”

 – mondta a szakértő. 

Közös kihívások

A cseh nyilatkozat szerint február 27-én az energiabiztonság, az Európai Unió stratégiai célkitűzései, az illegális migráció, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatása kerül terítékre. 

A legutóbbi találkozó négy kormányfője közül kettőt időközben leváltottak: Ódor Lajos helyére Robert Fico, Mateusz Morawiecki székébe pedig Donald Tusk ült. A találkozó tesztelni fogja, hogy a Visegrádi Együttműködés miniszterelnökei miként tudnak együttműködni 2024-ben. 

(Mandiner/MTI)

Nyitókép: Donald Tusk és Orbán Viktor 2019-ben Forrás:Virginia Mayo / POOL / AFP)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. február 20. 22:01
HA A V4EK KARAKÁN FASZA EMBEREKBÖL ÁLLNA KILÉPNÉNEK EGYSZERRE EBBÖL A FASSZOPO UNIUNAK NEVEZETT SZARBOL AZ EURO MEGDÖGLENE MÁR MÁSNAP!!!!!!!!!!!!MENETNÉNEK A PICSÁBA MIND!!!!!!!!!!!!!!DE SAJNOS A V4 IS SZAR LETTLENGYELEK CSALODÁS CSEHEK SZINTÉN!!!!!!!!!!!!!!!
o1gtolvaj-2
2024. február 20. 21:03
Fiala azt mondta, ha a Fidesz jön, O megy. A romanok is mennek. A PiSisek is megismertek a car pincsiket. Van meg kerdes, pedofodeszesek?
Pelso j.
2024. február 20. 20:32
Sokadik kísérlet a súlytalan gittegylet feltámasztására. Annyi eredmény talán volt, hogy a v4-ben kevésbé lehetett zsebremutyizni a magyar emberek kárára.
alexandrosz-2
2024. február 20. 20:04
A v4 halott. Bűzlő hulla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!