Itt nézheti meg, milyen hatással vannak az agyunkra a művészeti alkotások (VIDEÓ)

2024. február 05. 09:44

Kiderült: egy kiállítás megtekintése korántsem passzív tevékenység. Sőt, a művészet hosszú távon pozitív hatással lehet az agyra!

2024. február 05. 09:44

Hamarosan olyan fejre helyezhető készülékek kerülnek ki az Egyesült Királyság múzeumaiba és galériáiba, amelyek azt mérik, hogy a művészeti alkotások milyen hatást gyakorolnak az emberi agyhullámokra. Az eszközöket egy monitorhoz csatlakoztatják, így lehetővé válik majd az agyhullámok 3D-s, valós idejű megjelenítése a képernyőn.

A technológiát már ki is próbálták a londoni Courtauld Galériában, ahol az emberek a saját szemükkel is láthatták, hogy Vincent van Gogh,  művei mit idéznek elő „a fejükben” – ismertette a BBC.

„A művészeti tárlatok és események nem passzív élmények”

A speciális eszköz négy érzékelőt tartalmaz, és a homlokra helyezve folyamatosan méri az agy elektromágneses aktivitását. Ezeket az adatokat egy szoftver dolgozza fel, amely valós időben kimutatja, hogy egy festmény vagy műtárgy megtekintése közben mi játszódik le bent a fejünkben. Mindezt egy monitoron is nyomon követhetjük, 3D-ben.

A lapnak nyilatkozó fejlesztők elárulták, hogy  ezzel a technológiai újdonsággal azt szeretnék bemutatni, hogy a művészeti tárlatok és események „nem passzív élmények”. „Mikor elmegyünk egy múzeumba, és nézelődni kezdünk a kiállított tárgyak között, azok felismerése és feldolgozása az agyunk számára kihívást jelent. 

Ez pedig inspirációt és örömöt is okozhat számunkra” 

– hangzott el az összeállításban. Mint hozzátették: a felvételeken az is nyomon követhető, ahogy az agyunk feldolgozza egy, a szemünk elé táruló festmény valamennyi részletét. „Ahogy egyre inkább összeáll a kép, úgy lesznek egyre vastagabbak az agyhullámainkat megjelenítő szalagok” – mondták el a BBC-nek.

A videóból az is kiderült, hogy nemcsak a mentalitásunktól függ, hogy miként reagálunk a különböző alkotásokra. A figyelemzavarral és/vagy hiperaktivitással élők például másképp reagálnak egy festményre vagy szoborra. „Sokkal több időbe kerül nekik feldolgozni a látványt, mint egy zavarok nélkül élőnek” – jegyezte meg a szakértő.

A művészet alaposan megmozgatja az elmét

Ahmad Beyh, a Rutgers Egyetem idegkutatója a Sky News-nak azt nyilatkozta, 

a művészet hosszú távon pozitív hatással lehet az agyra, 

bár szerinte további kutatásokra van még szükség. „A jutalom és az élvezet központja ugyanott található az agyban, mint ahol a művészeti értékekből érkező ingereket is feldolgozza. Ráadásul történetesen ez a terület a depresszió kezelésnek célpontja is – mondta el a kutató.

„Úgy tűnik, tehát, hogy a művészet igenis foglalkoztatja az agyat, különösen, 

ha olyan szépséget találunk benne, amely nem csak az adott pillanatban, hanem hosszabb távon is előnyös lehet”

 – magyarázta Ahmad Beyh.

A különleges technikát bemutató felvételt alább tekintheti meg:

Magyarországon is teret kér magának a művészetterápia

Nemrég a Magyar Nemzet is közölt egy hosszabb riportot arról, hogy 

a művészet nemcsak esztétikai élményt nyújthat, hanem akár gyógyíthat is. 

Mint írták, „a műalkotások egészségre gyakorolt hatása egyértelmű, hiszen a kreativitás a mentális egészség jele, a művészeti terápia hatása tehát egyszerre több területen segítheti az embert. Akkor tudunk valóban szabadon alkotni ugyanis, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben. A depresszió, a szorongás oldása kulcsfontosságú a 21. századi, mindig rohanó embernek”.

Ebben lehetnek segítségünkre a különböző művészetterápiás foglalkozások. Az Egyesült Államokban a művészetterápia egyetemi szintű oktatása már több évtizedes múltra tekint vissza. Magyarországon pedig többek között a Wesley János Lelkészképző Főiskolán végezhető el a komplex művészetiterapeuta-képzés. Valamint a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán is elérhető e specifikus tanulási lehetőség Antalfai Márta klinikai szakpszichológus, művészet- és mesepszichoterapeuta vezetésével. Továbbá a Pécsi Tudományegyetemen is szerezhetünk művészetterápával kapcsolatos végzettséget.

Mindezek mellett találkozhatunk zeneterapeuta-képzéssel, hangterápiával is. A meseterápia iránt érdeklődőknek pedig érdemes Boldizsár Ildikó vagy Kádár Annamária műveiben elmélyülni. De aki szeretne, táncterápián is részt vehet – írta a lap.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. február 05. 12:36
Igen, hatással van az agyra, főleg a fiatalokéra. Ezért a mindenkori haladár művészek mindig őket meg a nőket igyekeztek elhülyiteni, hogy a csúnyát is szépnek lássák, hallják! Ez a helyzet az irodalommal is.
ittésmost
2024. február 05. 10:51
Fantasztikus felfedezés! Igaz, ezt már a kőkorszaki ember is tudta.Ardèche barlagjában a gyönyörű artisztikus festmények, Geisserkösterl mamutcsontból faragott HANGOLT furulyái , amin muzsikáltak, erről tanúskodnak. ~ 30ezer évesek A művészetterápia is régóta megy - jó, gyógyító De most világhírű brit kutatók felfedezték. Óriási kerekek a kocsi alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!