Huszárvágás: Orbán Balázs könyvbemutatót tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2024. február 16. 13:32

Hazánknak nagyon nyitott, komplex gazdasága van, ezért a tömbösítés és az elszakadás nem áll Magyarország nemzeti érdekében – jelentette ki Orbán Balázs.

2024. február 16. 13:32
null

Írta: Losonczi Márton

 

Orbán Balázs legújabb könyve Huszárvágás: A konnektivitás magyar stratégiája magyar és angol nyelven jelent meg az MCC Press kiadásában. A miniszterelnök politikai igazgatója február 14-én Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott könyvbemutatót, ahol előadásban ismertette új könyvének tartalmát, majd részt vett egy panelbeszélgetésen.

A politikus-szerző megosztotta: korábban tanársegédként dolgozott ugyanazon az egyetemen, amely könyvbemutatójának helyszínéül szolgált. Könyve két fő részből áll: az első a változó geopolitikai világrendről szól, míg a második rész Magyarország helyéről és szerepéről ebben az új rendben.

Ami az előbbit illeti, Orbán a Szovjetunió összeomlása utáni időszakról beszélt, amikor az Egyesült Államok egyedüli szuperhatalomként lépett elől, és ezt a pozíciót – érthető módon, ahogy azt az előadó is elismeri – a saját gazdasági és politikai érdekeinek elősegítésére használta fel. 

Ezt az időszakot egyesek „washingtoni konszenzusnak” nevezték el, 

amikor minden jelentős geopolitikai szereplő úgy vélte, hogy a nyugati gazdasági és politikai rendszerek elkerülhetetlenül a világ minden táján a normává válnak. A „történelem vége” egy másik gyakran használt kifejezés, amely a hidegháború utáni időszakra utal. Ahogy Orbán Balázs rámutatott: ez azt az elképzelést írja le, hogy a kommunizmus bukásával és a nemzetek kölcsönös függőségének köszönhetően a fegyveres konfliktusok a jövőben a múlté lesznek.

A világ geopolitikai rendjéről alkotott ezen nézetekről azonban az elmúlt években bebizonyosodott, hogy tévesek.

Jellegváltásként 

az Egyesült Államok most ismét a „blokkosodás” stratégiáját alkalmazza,

 amely a hidegháború korszakára emlékeztet. A szerző a „decoupling” stratégiájáról is beszélt, amely két gazdaság közötti kapcsolatok teljes megszakítására utal. A „de-risking” ennek egy enyhébb változata – mindkét kifejezés igen népszerű manapság a washingtoni vezetés körében, a keleti hatalmi tömbökkel, elsősorban Kínával való bánásmódra utalva.

Ami Magyarország helyét illeti az új világrendben, amely Orbán Balázs könyvének második részének középpontjában áll, a szerző hangsúlyozta, hogy 

hazánknak nagyon nyitott, komplex gazdasága van.

Emellett nagyon exportorientált is, az exportált áruk együttes értéke eléri az éves GDP 90 százalékát. Tekintettel arra, hogy nem vagyunk gazdagok természeti erőforrásokban – folytatta Orbán –, nagymértékben kell támaszkodnunk az importra is.

Ezért a tömbösítés és az elszakadás nem áll Magyarország nemzeti érdekében.

Orbán emlékeztetett mindenkit a 2010 óta elért nagy gazdasági fejlődésre, amelyet Magyarország azzal ért el, hogy „komplex, exportorientált, innovatív gazdaság lett”. Mindezt azonban csak úgy lehetett elérni, hogy a keleti gazdaságokhoz is nagymértékben kapcsolódott, és a nagymértékű közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) beáramlásának is nagy szerepe volt ebben.

Orbán Balázs nem ringatja magát abban a tévhitben, hogy a magyar kormány meg tudná változtatni a nyugati nagyhatalmak világképét. 

Az országnak azonban nem kell tőlük utasításokat fogadnia, 

és követheti saját összekapcsolódási stratégiáját, gazdasági kapcsolatokat ápolva a keleti blokk országaival is.

Az előadó részletesen kitért Magyarország azon törekvésére, hogy „kulcsállam” („keystone state”)  legyen a térségben.

A szerző definíciója szerint ezek azok a kis területű és népességű államok, amelyek vezető regionális hatalomként mégis képesek befolyásolni a nemzetközi politikai rendszereket.

Orbán Balázs beszédét követően panelbeszélgetésen vett részt, amelyen részt vett Mártonffy Balázs, a John Lukacs Intézet kutatási igazgatója; Tárnok Balázs, az Európa Stratégiai Kutatóintézet vezetője; valamint Eszterhai Viktor, a John Lukacs Intézet tudományos munkatársa is.

A beszélgetés során Orbán kitért a könyv címének magyarázatára is. A huszárvágás a lovasság nagy kockázatú, nehéz manővere a csatatéren, amelynek végrehajtásához nagy ügyességre van szükség. Metaforaként működik a jelenlegi magyar vezetés azon döntésének metaforájaként, hogy elszakad a nyugati nagyhatalmak főáramától, és saját csatlakozási stratégiát követ.

Ennek megvannak a maga árnyoldalai, ismerte el Orbán, hiszen 

az Egyesült Államok jelenlegi, liberális kormányával a kapcsolatok enyhén szólva sem ideálisak.

Az érem másik oldala azonban az, hogy az amerikai republikánus vezetés nagyon is tisztában van azzal, amit a magyar kormány tesz, és egyesek még követendő példának is tekintik. Orbán Balázs elmondta: „Kossuth óta” nem fordult elő, hogy befolyásos amerikai politikusok valóban aktívan követik a magyar belpolitikát.

Orbán azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország törekvése a keleti gazdasági kapcsolatok fenntartására nem jelenti azt, hogy el akar szakadni a nyugati geopolitikai tömbtől. Mint kifejtette, 

az EU- és NATO-tagság nagy előnyökkel jár Magyarország számára.

 Idén júliusban például Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, ami nagyszerű lehetőségeket biztosít az ország és konzervatív vezetése számára.

 

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2024. február 16. 14:19
Huszárfingás: Orbán Balázs könyvbemutatót tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
o1gtolvaj-2
2024. február 16. 14:11
A kurva pedofil anyadat orbanbalaska!
FeketeFehér
2024. február 16. 14:01
A fidesznek lehet politizálnia az egyetemeken, másoknak tilos. :)))
Szutykok
2024. február 16. 13:57
Karácsony: Már 2011-ben tudta a fővárosi fideszes városvezetés, hogy mi folyik a bicskei gyerekotthonban „Már 2011-ben, 5 évvel a feljelentések előtt tudta a fővárosi fideszes városvezetés, hogy mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit” – írta a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester. Azt írta, hogy a 2016-os feljelentések előtt 5 évvel, 2011-ben a bicskei gyermekotthon két dolgozója elment a Városházára és részletesen beszámoltak arról, mit élnek át a gyerekek. „Még öt évig folytatódhattak a gyerekek ellen elkövetett bűnök azért, mert valaki vagy valakik nem tették a dolgukat és a kötelességüket. És ezek után még kitüntetésre is felterjesztik, a közgyűlés elől is elhallgatva mindazt, amit korábban nekik elmeséltek. Ha van valami, ami nem maradhat következmények nélkül, ez biztosan az” – írta Karácsony.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!