Beszorul-e Amerika a világ három katonai válsággócában? – Világrend

2024. február 07. 17:10

Hova futhat ki a legpozitívabb és a legnegatívabb forgatókönyv szerint a gázai és az ukrajnai háború, illetve a tajvani konfliktus? Katonai szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. február 07. 17:10
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Háromfázisú tűzszünet jöhet a következő öt hónapban, és reménység szerint valamiféle megegyezés is Izrael és a Hamász között a gázai háború lezárásáról. A fegyvernyugvás azonban a Hamász számára levegővételt jelenthet egy újabb fegyverbevetés előtt.

Kína a tajvani kérdés megoldásának a békés újraegyesítést tartja, mégis az egész csendes-óceáni régió fegyverkezik, a katonai megoldásra készülve.

Ukrajna 50 milliárd eurós uniós támogatást kap négy évig, de a nyugati modern fegyverzet nehezen jut el a frontra, így az oroszok által megszállt területek visszaszerzésére 2024-ben is halványak az esélyek.

A világ katonai konfliktusairól szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:
– Az izraeli katonai elrettentő képesség távol tudja tartani a Hezbollahot, az arab államokat, Iránt?
– Milyen konstellációban következhet be egy kínai katonai manőver Tajvan bekebelezésére?
– Kimozdítható-e helyéről bármelyik irányba az ukrajnai állóháború?

A műsor vendége: Resperger István ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának igazgatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 07. 21:29
"Ukrajna 50 milliárd eurós uniós támogatást kap négy évig" Azért, mert a "békepárti" Fidesz vezér megszavazta.
Akitlosz
2024. február 07. 21:28
Ami az egyiknek pozitív az a másiknak negatív.
no-orban
2024. február 07. 17:40
szegény usa, no more rock&roll :(((
amaurote-2
2024. február 07. 17:27
a nyugati világ megtagadta a hitet, rosszabbak a pogánynál, el fognak pusztulni és a pokolba jutnak. azok a keresztény nemzetek akik az oroszokhoz csatlakoznak, itt a földön hatalmas jólétben fognak élni, a túlvilágon pedig a mennybe jutnak. orbán viktor főpapja németh sándor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!