Bedönthetik Amerikát a kínai hackerek az FBI-igazgató szerint

2024. február 01. 21:36

Az Egyesült Államok vízellátó és áramszolgáltató rendszerei elleni kínai kibertámadások szörnyű katasztrófákhoz vezethetnek – így vélekedett a kínai fenyegetésről Christopher Wray a kongresszusi szakbizottság meghallgatásán.

2024. február 01. 21:36
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Még a washingtoni bennfenteseket is meglepte az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatójának beszéde a kínai ügyek szakbizottsága előtti szerdai meghallgatáson. Christopher Wray nem kevesebbet állított, mint hogy 

Kína „hatalmas pusztításra” lehet képes az amerikai stratégiai infrastruktúrák elleni támadásokkal.

A közlekedési rendszerek, az áramszolgáltató hálózatok összekapcsolódásai, integrált rendszerekben való összekötődései hatékonyabbá teszik az ellátás működtetését, de a digitalizáció óriási kockázata, hogy a számítógépes központi rendszer elleni kibertámadás az egész hálózat leállását, így Amerika ideiglenes lebénulását eredményezheti – írja tudósításában a CNN.

Az FBI igazgatója szerint a kínai hírszerzés, a kínai hatalom kiberszervezetei és a Kínai Kommunista Párt döntéshozói kezében óriási hatalom van, megvan a technológiai kapacitásuk és akár a politikai akaratuk is arra, hogy egy olyan volumenű kibertámadást bonyolítsanak le az amerikai infrastruktúrák ellen, amely alapjaiban változtatja meg az amerikai polgári lakosság megszokott életvitelét.

A liberális televízió írása emlékeztet: a legfőbb nyomozóhatóság vezetőjének borús értékelése új színben mutatja, milyen belső konfliktusok, kataklizmák alakulhatnak ki Amerika területén, ha Washington Tajvan vagy a Dél-kínai-tengeri szigetviták miatt katonai összetűzésbe keveredne nagyhatalmi riválisával, Kínával – 

a háború nem a távoli, csendes-óceáni térségben zajlana csupán, hanem az amerikaiak földjén is.

Christopher Wray Kínát a jelenkori nemzedék első számú biztonsági fenyegetésének nevezte, úgy vélte, Hszi Csin-ping rendszere a világrend-váltás és az amerikai geopolitikai dominancia megdöntése érdekében példátlan lépésekre szánhatja el magát, óriási ambíciók hajtják Pekinget. Mint mondta, a kínai hackerek már régóta kóstolgatják az amerikai stratégiai szektorok infrastruktúráit, az ivóvíz-ellátást, a csatornahálózatokat, az elektromos vezetékeket, a gáz- és olajvezetékeket vagy a közlekedési rendszerek számítógépes vezérlőközpontjait, és az FBI szakemberei 

nemrég hiúsítottak meg egy nagyszabású hackertámadást, amelyet a Volt Typhoon nevű kínai hackercsoport próbált végrehajtani amerikai célpontok ellen.

Az FBI-igazgató másik figyelemre méltó megjegyzése az volt, hogy kétségbe vonta Hszi elnök Joe Bidennek tavaly novemberben tett ígéretét, miszerint Kína nem fog beleavatkozni a 2024-es amerikai elnökválasztásba.

A bizottsági meghallgatás után mind a republikánus, mind a demokrata párti képviselők arról beszéltek, hogy Washingtonnak minden meg kell tennie, hogy megelőzze azt, hogy Kína „lekapcsolja a villanyt”, hogy gyilkos erejű kibertámadások következtében „politikai, gazdasági és társadalmi káosz” uralkodjon el Amerikában.

--

Nyitókép: Christopher Wray FBI-igazgató a kongresszusi meghallgatáson 2024. január 31-én  (forrás: Julia Nikhinson / AFP)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2024. február 02. 08:46
:)))) Még az is lehet hogy ezek a piszkok meghekkelik Soros úr választási szoftvereit is? Esetleg megtöltik a választási névjegyzéket rég elhunytak adataival? Most a hazai ellenzék logikáját használva megkérdezhetnénk, ezek akarnak a világ vezetésére pályázni, amikor a vízműveiket, és a saját hálózataikat sem tudják megvédeni? Készíthetne halivúd a cápás filmek helyett ilyen hekkeres rettegtető alkotásokat. Már akkor összecsinálnák magukat a kedves internetezők, amikor a számítógépük bekapcsológombja felé nyúlnak. Kellékként pár tartálykocsi művérrel, és pár ezer hullával. Nagy lenne a hatás.
zakar zoltán béla
2024. február 02. 07:32
CNN Amanpour...
pacikuki007
2024. február 02. 06:01
Tehát megelőző csapást kell mérni a kurva kis csíkszeműekre, mi? Atomot nekik, "égjenek az anyabaszók" (by interjúztatott amerikai katona in IraQ)
orokkuruc-2
2024. február 02. 02:41
Egyébként elég lesz oda az a pár napkitörés, ami 2024 elejére várható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!