Balul sült el a brit flotta legutóbbi ballisztikus rakétatesztje

2024. február 21. 18:00

A védelmi minisztérium szerint továbbra is megfelelő az Egyesült Királyság nukleáris elrettentése.

2024. február 21. 18:00

Egy Trident 2 tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta újabb tesztje sikerült félre – tudta meg a brit The Sun. A portál szerint

a rakéta mindössze néhány méterre zuhant a tengerbe az indítást végző tengeralattjáró mellett.

Az HMS Vanguard a vízfelszín alatt volt, a kilövési mélységben lebegett, szerencsére az 58 tonnás rakéta nem találta el, amikor visszazuhant az Atlanti-óceánba.

Ez a már a második sikertelen teszt 2016 óta, amikor az HMS Vengeance-ről kilőtt Trident 2-es letért a pályáról, állítólag az Egyesült Államok felé, és automatikusan megsemmisítette önmagát. Amióta rendszeresítették a rakétát 1994-ben azóta összesen 12 darabot lőttek ki belőle.

A védelmi minisztérium szerint az Egyesült Királyság nukleáris elrettentő ereje továbbra is hatékony. Grant Shapps védelmi miniszter közleménye szerint „a Trident-rakétarendszer továbbra is a világ legmegbízhatóbb fegyverrendszere”.

A Trident 2 ballisztikus rakétákat úgy tervezték, hogy akár 12 nukleáris robbanófejet is hordozhatnak,

egy darab mintegy 17 millió fontba (7,6 milliárd forint) kerül.

A HMS Vanguard egyike a négy brit atom-tengeralattjárónak – amelyek közül legalább egy folyamatosan a tengeren van. Minden Vanguard-osztályú tengeralattjáró akár 16 interkontinentális ballisztikus rakétát, köztük 8 Tridentet, és akár 40 nukleáris robbanófejet is szállíthat. Az elöregedő Vanguard tengeralattjáró-flottát a 2030-as években Dreadnought-osztályú utódokra tervezi cserélni a brit flotta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: defenceimagery.mod.uk / Lt Stuart Antrobus RN

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barackos fánk
2024. március 01. 09:28
Ez történik, ha a hadi költségek jelentős része a brit hírszerzés kasszájában landol. Várom mikor jelenti be a hírszerzés, hogy sikeresen elfogta az orosz mosógép chipes nukleáris rakétát.
Krupp Skya
2024. február 23. 07:52 Szerkesztve
A kilőtt atomtöltetet még mindig keresik, csak azért nem robbant fel mert moszkvai koordináták voltak benne élesítésre, de ha felrobban akkor sincs probléma: Oroszok voltak, azok ilyen trehányok, Florida koordinátáit adták meg!
Ugandai Bubu
2024. február 21. 20:13
De jó, hogy se tengerünk, se ballisztikus rakétánk, pláne atomtöltetünk.
Jospehe998
2024. február 21. 20:01 Szerkesztve
És még ezek nevetnek másokon…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!