Az EP jóváhagyta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását

2024. február 27. 15:58

A Fidesz képviselőcsoportja is megszólalt az ügyben.

2024. február 27. 15:58
null

Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a hétéves uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát, benne az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatást. Az uniós parlament közleménye szerint a 2021 és 2027 közötti uniós pénzügyi keret (MFF) 499 szavazattal, 67 ellenszavazattal és 31 tartózkodás mellett elfogadott módosítása révén az uniós költségvetés hatékonyabban tud majd válaszolni a felvetődő igényekre és az előre nem látható körülményekre, különösen a migrációs és külpolitikai kihívások kezelése, valamint az EU válsághelyzetekre való felkészítése terén. A félidős felülvizsgálattal létrejön egy olyan mechanizmus, amely az egyre növekvő kamatlábakra való tekintettel segít megbirkózni a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást segítő unió eszköz keretében felvett hitelek törlesztésének nehézségeivel.

Az uniós költségvetés felülvizsgálata nyomán elkülönített uniós alap, az úgynevezett Ukrajna-eszköz létrehozásáról 536 szavazattal, 40 ellenszavazattal és 39 tartózkodás mellett döntött az Európai Parlament. Az összesen 50 milliárd eurót kitevő csomag forrásait 2024 és 2027 között vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában bocsátja majd rendelkezésre az EU, hogy Ukrajna helyreállítását, újjáépítését és modernizációját segítse.

Az EP-képviselők az uniós költségvetés felülvizsgálatával kapcsolatban, 517 szavazattal, 59 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az úgynevezett Stratégiai Technológiák Európai Platformot (STEP) „Európa pozíciójának erősítésére” a létfontosságú technológiai területeken. Ide egyebek mellett a digitális technológiák, a tiszta és erőforrás-hatékony, például a nettó zéró-kibocsátású technológiák és a biotechnológiák tartoznak - tájékoztatott az uniós parlament.

Magyarország kiharcolta

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljutatott közleményében arról tájékoztatott, hogy képviselői támogatták az állam- illetve kormányfők február elején kötött megállapodását a többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatáról. A megállapodásban – mint írták – Magyarország olyan világos garanciákat kapott, amelyeket nem tartalmazott az Európai Bizottság eredeti javaslata. Magyarország kiharcolta, hogy a magyarok pénzét nem adhatják oda Ukrajnának – húzták alá.

A közlemény Gyürk Andrást, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét idézte, aki a döntés kapcsán kijelentette: a Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) a súlyos válságban lévő európai iparnak jelenthet létfontosságú segítséget. „Az európai versenyképesség romokban van, számos vállalat leépítéseket, a kontinensről való kivonulást fontolgatja. Ez annak a brüsszeli bürokraták által folytatott iparpolitikának az eredménye, amely a szankciókra, az irreális zöld célokra és a bürokrácia növelésére épít” – fogalmazott.

A fideszes politikus hangsúlyozta: ez a pénzügyi eszköz valamelyest javíthat a kialakult helyzeten, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja támogatta a kezdeményezést. A válság valódi kezeléséhez azonban mindenekelőtt változásra van szükség Brüsszelben – tette hozzá Gyürk András.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner-archív

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kokrowatz-0
2024. február 27. 21:09
meg lettél konzultálva 98%-ra, aztán le lettél szarva.
llnnhegyi
2024. február 27. 20:27
Háborús uszítók!
Zsolakomarom
2024. február 27. 20:11
mindez duma az EU ktgvetes egy nagy zsak a magyarok penze belekerul, aztan kuldik ukrajnaba
I feel the earth move under my feet
2024. február 27. 18:11
"recipkoki 2024. február 27. 16:18 „Nem fogjuk hagyni!” – hajtogatta Orbán, majd megszavazta.Szabadságharc ennyi volt? Ez nem hatnapos, hanem hat másodperces háború sem volt. " Orbán megpróbálta.. Elment a falig. Innentől kockáztatta volna, hogy az USA gazdaságilag lehetetleníti el az országot (az EU-s gyarmataival szoros együttműködésben) Volt idő mérlegelni.. Pontosan ennyivel több azoknál, akik meg sem merték kérdezni a választópolgáraikat, csak keresztülnyomták az USA akaratát. Arra mindenesetre tökéletes volt, hogy megmutassa az európaiaknak: az USA gyarmatán élnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!