Annalena Baerbock nem áll le: újabb fegyverszállításokat ígért Zelenszkijéknek

2024. február 25. 09:06

Dmitro Kuleba közben arról beszélt, hogy „a tartós és igazságos békét csak az kényszerítheti ki, ha Oroszországot legyőzik a csatatéren”.

2024. február 25. 09:06
Annalena Baerbock (r, Alliance 90/The Greens), Foreign Minister, and Dmytro Kuleba, Foreign Minister of Ukraine, talk in an airplane (Airbus A350 - "Konrad Adenauer") of the Bundeswehr Air Force on the flight from New York to Berlin (Germany). Federal Foreign Minister Baerbock was in New York for the special sessions of the UN General Assembly and the UN Security Council to mark the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine at the United Nations (UN).

Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton, az Ukrajna elleni orosz háború kezdetének második évfordulóján Odesszában kijelentette, hogy Berlin továbbra is elkötelezett Kijev iránt: támogatja fegyverekkel, valamint egyengeti útját az Európai Unióba.

Amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem lesz kész leállítani a háborút, „minden nap folytatjuk az önök támogatását”, beleértve a fegyverszállításokat,

amelyekkel nem csupán területeket lehet visszafoglalni, de minden nap életeket is lehet menteni”

– mondta Baerbock a dél-ukrajnai kikötővárosban, oldalán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

A német tárcavezető látogatását biztonsági okokból kezdetben titokban tartották, Odesszát ugyanis nem egészen 24 órával korábban támadták az oroszok. Miközben Annalena Baerbock támogatásáról biztosította Ukrajnát, ukrán kollégája egyértelmű üzenetet küldött Kijev nyugati szövetségeseinek, közöttük Berlinnek.

Dmitro Kuleba bírálta a Nyugatot

„Ha Németország és a Nyugat nem tekint Ukrajnára Oroszország szemüvegén keresztül az ukrajnai függetlenség kezdete óta, és befogad bennünket az EU-ba és a NATO-ba, ez a háború sosem robbant volna ki” – jelentette ki Dmitro Kuleba.

Az Európai Unió decemberben döntött úgy, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, de a várakozások szerint sok évbe telik, mire Kijevet felveszik tagnak.

Elmulasztották a lehetőségeket, hogy féken tartsák Oroszországot

– mondta Kuleba.

„Ha valamennyi, fegyverszállításra vonatkozó döntést időben meghozták és megvalósították volna gyorsan a háború elején, most Luhanszkban tartanánk sajtótájékoztatót egy Lisszabontól Luhanszkig húzódó Európáról” – jelentette ki az ukrán tárcavezető a kelet-ukrajnai Luhanszk megyére utalva, amelyet Oroszország a háború során bekebelezett.

A béke kizárólag több fegyver szállításával érhető el – hangoztatta Kuleba.

A tartós és igazságos békét csak az kényszerítheti ki, ha Oroszországot legyőzik a csatatéren”

– mondta.

A két miniszter, aki pénteken az ENSZ Közgyűlés és a Biztonsági Tanács ülésén vett részt New Yorkban, együtt utazott Ukrajnába, Berlinen és Moldován keresztül.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csuka
2024. február 25. 18:28
Ez a Kuleba ugy hulye ahogy van
lefty67
2024. február 25. 15:18
Az ámokfutó banderista és a zöldbolond jól megértették egymást!
lajajakab11
2024. február 25. 15:15
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
EX_Terminator
2024. február 25. 14:57
Ígérgethetni azt ígérgethet amit akar de itt ugyan beleszólása nincs nem volt és soha nem is lesz semmiben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!