Aláírást gyűjtött ellenünk az EP-ben, mégis kinevezik egy „független-objektív” pozícióba az Orbán-ellenes finn EP-képviselőt

2024. február 07. 19:37

Kifogásolta a Fidesz a hazánk elleni EP-fellépések egyik motorjának számító, finn Petri Ilari Sarvamaa kinevezését az EU-s számvevőszékbe. Mutatjuk, hogy válaszolt az intézmény vezetése.

2024. február 07. 19:37
Petri Sarvamaa finn EP-képviselő, a hazánk elleni EU-s eljárások egyik fő motorja

A finn kormány 2023 szeptemberében jelölte Petri Ilari Sarvamaát, a Nemzeti Koalíció Párt európai parlamenti képviselőjét az Európai Számvevőszékbe. A képviselők számvevőszéki jelöléséhez szakbizottsági meghallgatások sora és megannyi, a független, pártatlan jövőbeli munkavégzésre tett ígéreten keresztül vezet az út. 

Sarvamaa pártja, a finn Nemzeti Koalíció Párt az Európai Néppárt tagja. Sarvamaa pedig, aki tagja az EP az EP költségvetési bizottságának (CONT), és ebbéli minőségében jelentéstevő is, a Fidesz EPP-ből való kizárásának egyik fő motorja volt, ahogy ő volt az egyik fő kezdeményezője a hazánk és Lengyelország elleni jogállamisági eljárásoknak is, az EP vonatkozó javaslatainak társszerzőjeként. Sőt, 

miután őszi meghallgatásán a függetlenségéről tett ígéretet, jelölési folyamata lezárult, ezt követően 2024 januárjában csúcsra járatta Magyarország elleni támadását, mikor aláírásgyűjtésbe kezdett Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséért.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért Gál Kinga és Deutsch Tamás által aláírt levélben fordult Roberta Metsolához, az EP elnökéhez és Tony Murphyhez, az Európai Számvevőszék elnökéhez, kifogásolva Sarvamaa jelölését, amelyet egyébként nagy többséggel szavazott meg az EP.

Ezt is ajánljuk a témában

A párt közleménye szerint a képviselők levelükben arra emlékeztettek, hogy „a finn képviselő túllép a politikai nézetkülönbségekre fogható kereteken. Tevékenysége egyértelműen arra irányul, hogy indokolatlan és aránytalanul súlyos károkat okozzon egy tagállamnak, az uniós források és a szavazati jog megvonásával fenyeget, náci narratívával való hasonlósággal dobálózik, mindezt alaptalan és elfogult politikai véleményekre alapozza.  A Fidesz képviselői kérték, hogy az uniós intézmények tekintélyének megőrzése érdekében az intézmények vezetői vizsgálják felül, hogy 

finn képviselőtársuk romboló és elfogult politikai tevékenysége hogyan felel meg a jelöltség feltételének számító függetlenségnek, átláthatóságnak és objektivitásnak.”

A Fidesz szerint Sarvamaara „tagjelölését követően, 2024. januárjában levélben kezdeményezte – elfogult, megalapozatlan politikai véleményekre tényként hivatkozva – egy tagállam szavazati jogának felfüggesztését. Ez a kezdeményezés nem csupán a függetlenség és az objektivitás mércéjén bukik meg, hanem egyenesen aláássa az Európai Unió intézményei és tagállamai közötti bizalmi együttműködés alapjait, amennyiben az Európai Parlament intézményét pártpolitikai alapon, az egyik tagállam elleni elfogult károkozásra használja. Teszi mindezt úgy, hogy az Európai Bizottság 2023 decemberében zöld utat adott a Magyarországnak járó uniós források folyósításának megkezdésére, miután Magyarország sikeresen teljesítette a Bizottság erre vonatkozó feltételét.”

Ezt is ajánljuk a témában

A fideszes képviselők azóta válaszlevelet kaptak Tony Murphytől, az Európai Számvevőszék elnökétől, aki emlékeztette őket, hogy valóban szerepel az etikai alapelvei között a „függetlenség és objektivitás”, másik négy alapelvvel közösen (integritás, kompetencia, professzionális viselkedés, bizalom és transzparencia). Hozzátette viszont, hogy 

a számvevőszék eme követelményei csak attól kezdve lépnek életbe, amikortól kezdve Sarvamaa annak tagja lesz, azaz 2024. június elsejétől.

Az Európai Számvevőszék az Európai Unió egyik hivatalos intézménye, melynek feladata ellenőrizni az Európai Unió intézményeinek pénzügyeit, valamint az európai forrásokból részesedő, illetve azokat kezelő szervezetek pénzügyeit és gazdálkodását. Emellett tanácsadó szerepet is betölt, mivel részt vesz a költségvetés előkészítésében, illetve az évente kiadott igazoló nyilatkozata  alapján dönt a parlament és a tanács a költségvetés végrehajtásának elfogadásáról. Elsődleges feladata, hogy megvizsgálja az uniós költségvetés végrehajtását, az unió valamennyi bevételére és kiadására vonatkozó elszámolását. Elsősorban azt vizsgálja, hogy a költségvetés végrehajtása során minden tranzakciót rögzítettek-e, a tranzakciók megfeleltek-e az EU-s jogszabályoknak és előírásoknak, valamint a költségvetés végrehajtása során alkalmazták-e a pénzügyi gazdálkodás alapelveit. Ezen felül a számvevőszék ellenőrzést hajthat végre egyes uniós intézményeknél vagy szervezeteknél, illetve megvizsgálhatja egyes uniós politikák végrehajtását is.

Petri Sarvamaa tehát éveken át (az EP költségvetési bizottságának tagjaként is) arra koncentrált, hogy elérje: jogosan nekik járó pénzeket tartsanak vissza EU-tagállamokoktól, s ennek érdekében a politikai nézetkülönbségeket jogi problémáknak álcázta.

Mindeközben képviselőtársai előtt  beszédekben tett ígéretet a független és etikus munkavégzésre az Európai Számvevőszéknél. Majd  jelölési folyamatának lezárultával azonnal politikai akciót indított egy tagállam, hazánk demokratikusan megválasztott miniszterelnöke ellen. Mikor erre a Fidesz képviselői felhívták a számvevőszék elnökének figyelmét, az elnök megerősítette: a munkavégzéshez a számvevők legszigorúbb függetlenségét és az etikai szabályok szigorú betartását várja el munkatársaitól, ideértve a hamarosan közéjük tartozó finn képviselőt is. Ezek azonban csak első munkanapján lépnek életbe.

Ezt is ajánljuk a témában

yitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2024. február 08. 06:29
a rohadás exponenciális függvény az EUé pedig már megállíthatatlan
blanconegro
2024. február 08. 05:41
Undorító egy rakás szar ez az ember.
EX_Terminator
2024. február 08. 04:00
NINCS RÓLVA VITA NINCS, PÁRBESZÉD, NINCS KÖZÖSKÖDÉS SEMMI NEM LESZ BELŐLE MEGTŰRVE LENYELVE ÉS MEGBOCSÁJTVA. EGÉSZ EGYSZERŰEN MEG FOGTOK ÉRTE DÖGLENI AZÉRT PEDIG MERT AZT KÉPZELITEK HOGY EBBŐL A SZÁNALMAS SZARSÁGBÓL BÁRMIT!!! EGYÁLTALÁN MEGPRÓBÁLHATTOK BEADNI? LASSAN FOGTOK MEGDÖGLENI TE MOCSKOS KORCS KUTYA!
EX_Terminator
2024. február 08. 03:46
Fölfogtad te SENKIHÁZI PATKÁNY??? HULLÁK VAGYTOK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!