A magyarokkal tényleg meg lehet állapodni, döbbenet! Még ezzel az Orbánnal is!

2024. február 20. 05:32

Nini, végül csak kiderült: hát hogyne tudnák a svédek, mi az igény.

2024. február 20. 05:32
KRISTERSSON, Ulf; ORBÁN Viktor
Kohán Mátyás

Bezzeg Erdoğan világosan elmondta, mit akar, ezek meg itt csak mindenféle tiszteletről hadoválnak! Érti valaki, miért blokkoljuk a svédek csatlakozását? Bajkeverés! Orosz érdek! Össze nem illő dolgok összekeverése! Gyengítik a szövetséget, gyengítik Európát! Mondják már, fideszes urak, mi vót a bót?

Másfél éve mást sem hallok, csak ezeket. Tévéstúdióban, a legkülönbözőbb hasábokon, de többször előfordult, hogy egy bizonyos bécsi tanteremben is.

Hazudik Orbán Viktor, Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, mindenki hazudik, aggódik Stoltenberg, Pressman, Morawiecki, szegény svédek készek lennének bármire, de juszt sem mondtuk meg nekik, mit csináljanak, Gripen szárnyán ABBA száll, Magyarország obstruál.

Aztán – nini – csak kiderült: hát hogyne tudnák a svédek, mi az igény. Most, amikor komolyra fordulnak a dolgok, csak szövegtestet tud ölteni egy két éve tárgyalóasztalok között lebegő nagy biznisz nem egyszerűen csak a Gripen-lízing folytatásáról, hanem vadonatúj Gripenekről és a hamarosan már a NATO-t erősítő svéd hadiipar egyéb remekeiről. És csak eldöntötte Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, hogy nem derogál neki Budapestre jönni. A magyarokkal tényleg meg lehet állapodni, döbbenet!

Csak hát akarni kell, ugye, nem pedig abban reménykedni, hogy ha Törökországot egyszer elhárítottuk az útból, akkor a picike kis Magyarország majd laposkúszásban elhárítja önmagát.

Ezt is ajánljuk a témában

Végre vége lesz a NATO-mizériának. Semmi szüksége nem volt az országnak arra a megkülönböztetett európai és amerikai figyelemre, amivel ez járt. Írtam már és írom most is, hogy hasznosabb lett volna az idehaza és a szövetségen belül bő nyállal oroszpártizóknak beintve 2022-ben az első adandó alkalommal megszavazni, mert erős pozitív szövetségesi gesztusként nem lett volna értéktelen. De Orbán Viktor és a Fidesz-frakció nem ezt az utat választották. Hanem azt, hogy árat szabnak a lassan már évtizedes packázásnak, ami a kormánypárt Európai Néppártból való kiszekírozásától a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus tevékeny életre segítésén, megszavazásán, majd Magyarországnak konkrét anyagi kárt okozó alkalmazásán keresztül a gyermekvédelmi törvénnyel szembeni perig meg Magyarország tananyagba emeléséig terjed.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez a packázás érte a magyarokat néhol közvetlenül – Svédország, mint a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus vehemens támogatója a magyar gazdaság legnehezebb éveiben

segített a magyar forintot, a költségvetési hiányt és a befektetői bizalmat rontani nem csak Orbán Viktor és a fideszesek, hanem minden egyes magyar számára.

De érte a magyar választók akaratát közvetetten, a magyarok által tizennégy éve erős társadalmi legitimációval megválasztott kormánypártokon keresztül is. És helyes, nagyon helyes, hogy ennek a svédek számára ára lett. Akkor is helyes, ha a NATO-val kapcsolatos eljárásunk nyilvánvalóan nem segített Magyarországnak az elmúlt másfél évben barátságossá tenni a nemzetközi vizeket.

Valahol meg kell húzni a határt akkor is, ha ehhez „csak” egy tízmilliós ország szerény eszközei állnak rendelkezésre. Valamikor egyértelművé kell tenni, mik a keretei egy szövetségi rendszeren belül a politikai vitának. Lehet egy szövetséges kormány kárára az Európai Parlamentben bohóckodni, rá csúnyákat mondani, nyilvánosan bírálni; mindaddig, amíg a cselekvés a diszkurzív térben marad, mindent lehet. A konkrét anyagi és jogi károkozás, a mechanizmusok és politikai perek világa – na, az nem fér bele. Annak ára van, annak fájnia kell.

No persze csak annyira tud fájni, amennyi fájdalmat egy hozzánk hasonló középnagy EU-tagállam okozni tud. De nagyonis helyes, hogy annyira legalább fájjon.

Kristersson jön, röpködnek majd szép szavak, épül a bizalom, s közösen erősítjük Európa biztonságát – Svédország kompetens és minden NATO-követelménynek megfelelő hadseregével, titkosszolgálatával, Magyarország pedig azzal, hogy az európai hadiipar egyik bajnokának portékáiból állít még többet hadrendbe katonai szövetségünk nagyobb dicsőségére. Ha valahol, talán itt érdemes keresni a közös minimumot a jelenvaló Magyarország és a jelenvaló Svédország között: a NATO kétszázalékos célját teljesítő elitklub két tagja közötti egyetértésben arról, hogy egymás érdekeit ezentúl védeni és nem sérteni kell.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 429 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. február 23. 22:55
recipkoki! Legalább pontosan idéznéd, ha már idézni szeretted volna Szent Benedek Regulájából azt a bizonyos mondatot. Csak a gyengébbek kedvéért. „Tartsd meg a rendet, s a rend megtart téged” Azon pedig egy kicsit se csodálkozzál, hogy Kohán Mátyás letilt. Sőt szégyelld magad, hogy olyan primitív és durva sőt trágár stílusban írsz neki. Bár a dékások zöme itt a mandin, de a Parlamentben, vagy amint láttuk az utcán, vagy a bírósági tárgyalóterem előtt is megmutatják, hogy még, ha tanultak is, megmaradtak, megmaradtatok lumpenprolinak.
Tommaso
2024. február 20. 20:52
Orban egy utolso.... Es hazug is. Azt igerte, nem o lesz az uccso, ali tamogatja a hazank vedelmet ellato NATO svedekkel torteno megerositeset. Oszt megis... Putin nem engedte a pincsijenek, hogy korabban bolintson. .
alexandrosz-2
2024. február 20. 20:34
Csicska hopp! És már ugrik is a vétótlan köpcös geci. Bosszúból elbassza még egy valag penzünket is a minket szakmanyban gyalázó eszaki buziknál. Igazi gyáva szar csicska, zsideszestől! Rohadjanak meg!
robag7
2024. február 20. 18:35
Ezek jó fejlemények. Emellett felvetődött bennem, hogyan lehet, hogy a svédeknek ilyen jó hadserege és titkosszolgálata van (erről a "híresen jó" titkosszolgálatról most hallok először), mégis a rendőrségük nem bír az országukban rendet tartani. Nemi erőszakban 1. helyezés, bandaháborúk, robbantások..... Hogy is van ez? ui.A grippeneknek örülök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!