Új Gripenek érkezhetnek Magyarországra Orbán Viktor jó taktikázásának köszönhetően

2024. február 19. 09:50

A kormányfő a szombati évértékelőjén kijelentette, a svéd NATO-csatlakozásról a parlament ülésszakaszának – amely február 26-án veszi kezdetét – elején dönthetnek a honatyák.

2024. február 19. 09:50
Swedish Air Force Saab JAS 39 Gripen jetfighters take part in the NATO exercise as part of the NATO Air Policing mission, in Alliance members’ sovereign airspace on July 4, 2023.

Az Index információi szerint az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a svéd és a magyar kormány között, és egy nagy horderejű katonai és hadiipari szerződés – amely  érintheti a Gripen vadászgépeket is – van előkészületben. A lap szerint áttörés történt Orbán Viktor és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kapcsolatában, a magyar kormányfő a szombati évértékelőjén arról beszélt, hogy már minden terv készen áll és a vita a lezárásához közeledik. A kormányfő azt is elmondta, a svéd NATO-csatlakozásról a parlament ülésszakaszának – amely február 26-án veszi kezdetét – elején dönthetnek a honatyák.

Az Index kitér arra, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf már 2022 decemberében elárulta, hogy 2024-ben négy új Gripen érkezhet. 

A honvédelmi miniszter − Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral − a The Bold Truth About Hungary című angol nyelvű podcastműsorában a Magyar Honvédség fejlesztéséről beszélt, és azt mondta, a katonai fejlesztés új szakaszába léptünk, és ennek nagy része az orosz–ukrán háború tanulságaiból fakad. Szerinte a fő cél az elrettentés, hogy Magyarország tudjon kellő erőt demonstrálni mind a fizikai képesség, mind az elszántság terén. Bemutattak egy táblázatot, amely a katonai beszerzések fajtáit és mennyiségét szerepeltette. A legelső tételben a Gripen vadászgépek voltak feltüntetve.

Eszerint a már meglévő 14 Gripen mellé 2024-ben még négy érkezne. Magyarországra 2006. március 21-én jöttek meg a magyar felségjelű Gripenek, ez a térség legkorszerűbb és legnagyobb harcértékű típusa. A JAS-39C/D Gripenek a rendszerváltást követő legnagyobb haderőfejlesztése volt a Magyar Honvédségnek, egyértelmű jele annak, hogy Magyarország szakított a keleti technológiával.

 

Nyitóképünk illusztráció: JOHN THYS / AFP

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
o1gpedofil
2024. február 23. 14:20
2022 vegen mar tudtak hogy jonni fognak a Grippenek, de meg durciskodtak egy kicsit!
o1gpedofil
2024. február 23. 14:19
Magyarország 4 darab JAS 39 Gripen-vadászgépet vesz még az eddig lízingelt 14 Gripen mellé – jelentette be Orbán Viktor a svéd miniszterelnökkel, Ulf Kristerssonnal tartott sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten. Nem sokkal később Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is közleményen erősítette meg, hogy négy új gripennel erősödik a Magyar Honvédség. Csakhogy Szalay-Bobrovniczky már 2022 végén, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár „The Bold Truth About Hungary” című műsorában bemutatott egy táblázatot, amin tényként van feltüntetve a gripenek 2024-es érkezése. A táblázaton fel van tüntetve a már korábban lízingelt 14 vadászgép, és 2024-re van beütemezve további 4 beszerzése:
F H-r_
2024. február 20. 06:31
A régi típusokból (ami nekünk is van) abból vásárolunk megint, mert ezekből igaz újként, de halomban állnak még a svédeknél. Én a közvetítőre lennék kíváncsi, hogy az ki lehet és mennyi a jutaléka?!
alexandrosz-2
2024. február 20. 06:13
Nem elég, hogy csicskaként meg kell szavazzák a zsidesz mamelukjai a svèd nato tagsàgot, még vásárolnunk is kell a minket szakmányban gyalázó migransparti buzi szaroktól csilliárdokért szar semmit? A vètótlan köpcös geci megint nagy sikert aratott! Rohadjon meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!