A brit kormány brutális szankciókat vezetett be Oroszország ellen

2024. február 22. 20:47

A csomag megtiltja pénzügyi szolgáltatások nyújtását az érintett személyek és vállalatok számára a brit pénzügyi rendszeren keresztül, és beutazási tilalmat is tartalmaz.

2024. február 22. 20:47
CAMERON, David

Újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen csütörtökön a brit kormány. Az ukrajnai háború kezdetének közelgő második évfordulója elé időzített széleskörű intézkedéscsomag a brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint olyan külföldi vállalatokat is érint, amelyek segítik Moszkvát a korábbi szankciók megkerülésében, vagy hadfelszereléseket – köztük rakétaindító rendszereket, rakétákat és robbanószereket – szállítanak az orosz fegyveres erőknek. 

A brit intézkedések céljai között szerepel emellett az olyan jövedelemforrások további szűkítése, mint például az Oroszországgal folytatott fém-, gyémánt- és energiahordozó-kereskedelem. David Cameron brit külügyminiszter az új szankciócsomag ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: 

Vlagyimir Putyin orosz elnök tévesen úgy gondolta, hogy gyors győzelmet arathat, mivel az orosz gazdaság nagyobb, mint az ukrán, 

az Ukrajnát támogató országok gazdaságai azonban együttesen 25-ször nagyobbak, mint az orosz gazdaság. 

Az Oroszországra kifejtett nemzetközi gazdasági nyomás miatt Moszkva éppen ezért „nem engedheti meg magának az illegális inváziót”, mivel a szankciók „megfosztják Putyint az immár küszködéssé fajult háborújához szükséges erőforrásoktól” – fogalmaz csütörtöki nyilatkozatában a londoni külügyi tárca vezetője. 

Az új brit szankciócsomag érintettjei között szerepel mások mellett Niels Troost holland olajkereskedő, akinek Paramount Energy & Commodities nevű cége a brit külügyminisztérium szerint lehetővé teszi az orosz nyersolaj akadálytalan nemzetközi forgalmazását a hét globális vezető ipari hatalom (G7) által bevezetett korábbi szankciók megkerülésével. 

Kiterjednek a brit szankciók a világ legnagyobb gyémántbányászati vállalatára, az orosz Alrosára és a cég új vezérigazgatójára, Pavel Marinicsevre is.

 

A brit külügyminisztérium becslése szerint az Alrosa a gyémánt világpiacának 30 százalékát ellenőrzi. A csütörtökön bejelentett brit szankciók érintik emellett a Cozum Yazilim Donanim Elektronik nevű török vállalatot, amely London szerint elektronikai részegységeket szállít az orosz haderőnek. A brit külügyminisztérium kínai vállalatokkal szemben is büntetőintézkedéseket foganatosított. 

A csütörtöki tájékoztatás szerint ezek között szerepelnek a nemzetközi piacon Finder Technology, illetve Juhang Aviation Technology elnevezéssel tevékenykedő kínai cégek, amelyek szankciók hatálya alatt álló elektronikai termékeket szállítanak Oroszországnak.

Szankciókat jelentett be a brit kormány a Beijing Micropilot Flight Control Systems nevű kínai vállalat ellen is, 

amely a londoni külügyi tárca szerint személyzet nélküli repülőeszközökhöz gyárt hajtóműveket. A cég által előállított hajtóműveket megtalálták az Ukrajnában bevetett orosz drónokban – áll a brit külügyminisztérium csütörtöki ismertetésében. 

A szankciócsomag egyéb intézkedések mellett megtiltja pénzügyi szolgáltatások nyújtását az érintett személyek és vállalatok számára a brit pénzügyi rendszeren keresztül, és beutazási tilalmat is tartalmaz, amelynek alapján kötelező megtagadni a nagy-britanniai belépési és tartózkodási engedélyt az érintettektől.

(MTI)

Nyitókép: David Cameron, fotó: Tolga Akmen

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. február 23. 11:01 Szerkesztve
Beutazási tilalmat. A fenét. Csónakkal bemehet, szakállal. El kell dobni az iratokat. Kés legyen nála.
Forgalmazó
2024. február 23. 08:13
Hülye brit majmok! Nézzetek a tükörbe nem oroszlán egy beteg hiéna néz vissza!
monuskaroly
2024. február 23. 07:23
Az autóiparuk, a futball klubjaik, a valamire való vállalataik már mind külföldi ( arab, kínai, indiai, stb.) kézben vannak! Mire olyan nagy még a pofa "világhatalom"?
Kotucso
2024. február 22. 23:52
Mindig próbálkoztak az oroszokkal, sikertelenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!