Oroszország és a törött ablakok metaforája

2024. január 14. 07:50

Az elmúlt időszakban rengeteg nyilatkozat szólt arról, hogy micsoda teljesítményt produkál az orosz gazdaság.

2024. január 14. 07:50
null
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„A törött ablakokról szóló metaforát több mint 170 évvel ezelőtt egy francia közgazdász, Frédéric Bastiat vezette be a közgazdaságtanba. A metafora azt a széles körben elterjedt tévhitet cáfolja, miszerint bármilyen katasztrófa hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez.

A törött ablakok metaforája szerint egy kisfiú összetöri a helyi pékség kirakat üvegét. A pék kétségbe esik, és azt számolgatja, hogy milyen sokba fog kerülni neki az új üveg. Az esetre összegyűl a tömeg, és valaki a nézelődők közül megjegyzi – a helyzet nem is olyan rossz, mert az új üvegre költött pénz végül is az üvegesnél fog kikötni, az üveges pedig el tudja költeni ezt a pénzt a helyi árusoknál, vagyis ezzel pörgetik a gazdaságot.

Itt egy gyors kitérővel a szemeink elé képzelhetjük az egyre nagyobb fordulatokat elérő orosz védelmi ipart, amely egyre növekvő állami megrendelésből ontja magából a tankokat és a lőszereket.”

Nyitókép: Bendarzsevszkij Anton Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. február 26. 08:19
Tehát a szankciók működnek, csak hosszabb távon? A kommunizmus is jó találmány, csak nem volt ideje rendesen kifejlődni, ami meg mindig lesz belőle, azt meg mindig "elrontják", de amúgy egy tök szép álom, ugye?
victory
2024. január 20. 11:01
Aszittem, csak az amcsiknál van így…
lofejazagyban-2
2024. január 14. 22:59
a német gazdaság 23-ban 0,9 %-al zsugorodott, az orosz 3,5-el nőtt.
Akitlosz
2024. január 14. 16:11
Az z apróság igazán ne zavarja, hogy az egész Vadnyugat inflációval és államadósság emeléssel "pergeti a gazdaságot", azaz valódi érték, munka nincsen mögötte. Ha pénz kell, akkor egyszerűen teremtenek a Nemzeti Bankok az abszolút semmiből. Sokkal rosszabb, mint az ablakot betörő gyerek, mert azzal csak a már létező pénz vándorol át a péktől az üvegeshez, van a pénzmozgásnak gazdasági alapja. S ez a pergetett gazdaság az államnak jó, mert minél gyorsabban forog a pénz, annál többször fizetik be az ÁFÁ-t és egyéb adókat. Az embereknek az lenne a jó, ha a pénzüket fel tudnák halmozni és vagyonkát tudnának összegyűjteni. Ezt akadályozza meg az állam az inflációval. A pénz már csak csereeszköznek jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!