Izrael még mindig megnyeri a politikai háborút

2024. január 24. 09:51

A valódi háborút, amelyet nem az utcán, hanem az ellenfelek, a semlegesek és a szövetségesek külügyminisztériumaiban vívnak.

2024. január 24. 09:51
Edward Luttwak
Unherd

„Még ha katonai formában is zajlik, a háború mindig politikai harc. És a világszerte zajló tüntetések ellenére Izrael egyértelműen megnyeri a politikai háborút – a valódi háborút, amelyet nem az utcán, hanem az ellenfelek, a semlegesek és a szövetségesek külügyminisztériumaiban vívnak.

Mennyire megváltozott minden 1967 óta, amikor a szocialista Izrael még élvezte a globális »progresszívek« lelkes támogatását, de diplomáciailag annyira elszigetelt volt, hogy egyáltalán nem kapott támogatást Európától vagy Amerikától, amikor Egyiptom, Jordánia és Szíria nyíltan háborúval fenyegette. A megelőző támadás megindítása előtt egyedül Franciaország volt hajlandó fegyvereket eladni neki, de Charles de Gaulle leállított minden további eladást, amint a harcok megkezdődtek. Rómában eközben a repülőtéren elfogtak egy Tel-Avivba tartó gázálarc-szállítmányt, annak ellenére, hogy az egyiptomi megszálló erők sokakat megöltek Jemenben foszgénnel és mustárgázzal.

Izrael számára azonban a diplomáciai elszigeteltség legnagyobb büntetése az volt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elkerülhetetlenül tűzszünetet rendelt el, amint győzelemre álltak. Ez 1967-ben mindössze hat napnyi harc után következett be. Az izraeli erők éppen csak felküzdötték magukat a Golán-fennsíkra vezető meredek ösvényeken, amikor meg kellett állniuk. Magam is ott voltam, és alig vártam, hogy Damaszkuszba látogassak, amikor a Szovjetunió a Biztonsági Tanácsban ellenállás nélkül követelte az azonnali tűzszünetet.

Ugyanez volt a helyzet az 1973-as Jom Kipur-i háború idején is. Egyiptom és Szíria egyidejű támadásaitól meglepve (a túlzott magabiztosság határozottan izraeli vonás) a Biztonsági Tanács nem tett semmit, miközben Izrael tízszer annyi áldozatot szenvedett, mint az addigi összes gázai harcban. Ráadásul amikor az USA végül beleegyezett a sürgős utánpótlás szállításába, sem az Egyesült Királyság, sem Franciaország, sem Spanyolország nem engedélyezte, hogy repülőgépei átrepüljenek a légterük felett. Egyedül Portugália engedélyezte az üzemanyag-utántöltést az Azori-szigeteken, és még az Európában tárolt amerikai szállítmányokat is oda kellett repülni, mielőtt visszafordultak volna Izraelbe.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 25. 18:13
izraelt orvul megtámadták, s ők védekeznek, majd visszatámadnak, és megpróbálják felszámolni a XXI. századi arab nácizmust. Palesztin Állam? Piha! Az arabok már az első, 1947-es ENSZ-határozatot is visszautasitották, ami Saját Államot irányzott elő nekik. De az araboknak már akkor is fontosabb volt a zsidók gyilkolászása, mint egy ÖNÁLLÓ PALESZTIN ÁLLAM. Ez máig nem változott.
Tommaso
2024. január 25. 18:12
Eddig ÖT DB arab izraeli háború zajlott le. Ebből ÖT esetben az arabok voltak az agresszorok, és Izrael a megtámadott. Négy esetben Izrael győzött. És az arabok - négy arab ország hatalmas, közös hadserege - a vesztes. Most van készülőben az 5. győzelem. Az arabok jelenleg nagyobb területen élnek, mint EURÓPA. A zsidók viszont kisebb területen élnek, mint fél DUNÁNTÚL. De az araboknak még ez is kéne. Kedves(nek nem mondható) Arabok! NE legyetek már oly kapzsik és telhetetlenek!
alexandrosz-2
2024. január 25. 18:11
Hazudsz zsidó. Elbuktatok. Ismèt.
Tommaso
2024. január 25. 18:06
izraelt orvul megtámadták, s ők védekeznek, majd visszatámadnak, és megpróbálják felszámolni a XXI. századi arab nácizmust. Palesztin Állam? Piha! Az arabok már az első, 1947-es ENSZ-határozatot is visszautasitották, ami Saját Államot irányzott elő nekik. De az araboknak már akkor is fontosabb volt a zsidók gyilkolászása, mint egy ÖNÁLLÓ PALESZTIN ÁLLAM. Ez máig nem változott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!