Háborúra készül Amerika és Nagy-Britannia a húszi lázadók ellen

2024. január 11. 14:50

Elég lesz-e a tengeri hatalom az asszimetrikus hadviselés ellen?

2024. január 11. 14:50
Neptune Strike 2023 gyakorlat

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság utalt arra, hogy katonai lépéseket tehetnek a jemeni húszi lázadók ellen, miután visszaverték a Vörös-tengeri hajózás elleni eddigi legnagyobb támadást. Tizennyolc drónt, két cirkálórakétát és egy ballisztikus rakétát lőttek le a Vörös-tengeren állomásozó USS Dwight D Eisenhower repülőgép-hordozó, valamint négy romboló, a USS Gravely, a USS Laboon, a USS Mason és a HMS Diamond F/A-18-as repülőgépei.

November 19. óta ez volt a 26. támadás kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tengeren.

Az HMS Diamond hét húszi drónt lőtt le többek között Sea Viper rakétákat használva, amelyek egyenként több mint 1 millió fontba (441 millió forint) kerültek – közölte egy védelmi forrás. Érdemes megjegyezni, hogy a húszik által használt drónok körülbelül 3-6 millió forintba kerülnek darabonként.

Munkaerőhiánnyal küzd a Royal Navy 

A The Telegraph szerint a brit Királyi Haditengerészet a tengerészek szűkös száma miatt két hadihajó leszerelésére kényszerül, hogy legyen kikkel feltölteni az új Type 26-os fregattok legénységét. A két leszerelésre váró fregatt az HMS Westminster és az HMS Argyll. Előbbi, amely a Holnap Markában című James Bond-filmben is szerepelt, a haditengerészet honlapja szerint a 2017-es felújítást követően egy újabb 100 millió fontos felújítás volt tervben. Az Öbölháború idején a Királyi Haditengerészet még összesen 51 fregattal és rombolóval büszkélkedhetett. Ez a szám hamarosan mindössze 16-ra csökken.

„A hadművelet első válaszlépés volt az ellenséges amerikai erők által a haditengerészeti erőink ellen intézett áruló támadásra” – közölték a húszik, utalva arra, hogy december 31-én 

az amerikai haditengerészet helikopterei három húszi motorcsónakot elsüllyesztettek és legénységüket megölték 

egy konténerhajó elleni támadási kísérlet során.

A lázadók közölték: „Nem fogunk habozni, hogy az országunk, népünk és nemzetünk védelméhez való jog részeként megfelelően fellépjünk minden ellenséges fenyegetéssel szemben”.

Az ENSZ aggódik

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán határozatot fogadott el, amelyben a húszi támadások azonnali beszüntetését követelte. A szöveg megerősítette az ENSZ-tagállamok jogát a hajóik védelmére. Az ENSZ-határozat követeli, hogy a húszik „azonnal hagyjanak fel minden olyan támadással, amely akadályozza a globális kereskedelmet, aláássa a hajózási jogokat és szabadságokat, valamint a regionális békét és biztonságot”.

Tizenegy ország szavazott mellette, Oroszország, Kína, Mozambik és Algéria tartózkodott. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője úgy nyilatkozott, hogy „nagyon aggódik” a konfliktus által „a globális kereskedelemre, a környezetre és az életekre jelentett kockázatok miatt, valamint „a szélesebb körű közel-keleti konfliktus eszkalálódásának kockázata” miatt.

A globális tengeri kereskedelem közel 15 százaléka a Vörös-tengeren halad át,

amelyet a Szuezi-csatorna köt össze a Földközi-tengerrel, és amely a legrövidebb melegvízű hajózási útvonal Európa és Ázsia között.

A Nemzetközi Hajózási Kamara (International Chamber of Shipping) szerint a világ konténerszállító hajóinak 20 százaléka jelenleg elkerüli a Vörös-tengert, és helyette a sokkal hosszabb, az afrikai Jóreménység foka körüli útvonalat használja. Ez a szállítmányozás drágulásával, valamint az ellátási láncok sérülésével fenyeget, amely újra inflációs hullámot indíthat Európában. 

Ezt is ajánljuk a témában

London és Washington szerint eljött a tettek ideje 

Grant Shapps brit védelmi miniszter arra a kérdésre, hogy lehet-e nyugati katonai akció a jemeni húszi célpontok ellen, vagy akár Iránon belüli célpontok ellen, azt válaszolta: „A közös nyilatkozatunkban nagyon világos utat jelöltünk ki,

ha a támadások nem állnak meg, akkor lépéseket fogunk tenni”.

Ezzel az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Ausztrália, Bahrein, Belgium, Kanada, Dánia, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Új-Zéland, Dél-Korea, Hollandia, Kanada, Kanada, Bahrein, Kanada, Németország, Japán, Új-Zéland és Szingapúr egy héttel ezelőtt kiadott nyilatkozatára utalt, amely a múlt hónapban indította el a „Prosperity Guardian” műveletet a vörös-tengeri hajózás védelmére. 

Akkor azt közölték, hogy a támadások „közvetlen veszélyt jelentenek a hajózás szabadságára, amely a világ egyik legkritikusabb vízi útvonalán a globális kereskedelem alapját képezi”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is egyértelműen elítélte az incidenst.

Közel-keleti körútja során azt nyilatkozta, hogy itt az ideje, az Egyesült Államok tevékenysége a „cselekvés irányába” forduljon a kérdésben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: LPhot Chris Sellars / defenceimagery.mod.uk

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ToIeranciaterror
2024. január 11. 20:42
Úgy fest a huszik nem félnek, ellenben a nyugat csak a száját járatja, mert fogalmuk sincs mikor jön egy kicsit gyorsabb rakéta a partról, mint amihez hozzászoktak...
EX_Terminator
2024. január 11. 16:13
Tanulság? Az emberek nem vevők a woke hulladékokra.
Syr Wullam
2024. január 11. 16:01
"a HMS Diamond F/A-18-as repülőgépei" A fenti képen látható Diamond rombolónak repülőgépei is vannak? Perszepista. Még a képen a háttérben meghúzódó Queen Elizabeth II repülőgéphordozóról sem lehet szó, mert azon viszont F-35B-k vannak. Szóval akkor? Újságírás ... 🤨
B_kanya
2024. január 11. 15:44
Stingary76 2024. január 11. 15:37 "Strandpapucsosok ellen mindig is kurva kemény volt a nyugat. Imádnak olyanokat csicskáztatni meg lövöldözni akik max. kézifegyverekkel meg ladikokkal operálnak. " A Patriottal nem tudnak mit kezdeni.. Ó, várjunk csak: https://index.hu/kulfold/2019/09/15/drontamadas_erte_a_vilag_legnagyobb_olajfinomitojat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!