Kik azok a húszik, akik az amerikaiakkal harcolnak a Vörös tengeren?

2024. január 11. 08:36

Nem csak Gázában, a Vörös-tengeren is pattanásig feszült a helyzet a Hamász októberi támadása óta.

2024. január 11. 08:36
null

Az Izrael és a Hamász közti konfliktus újabb, októberben indult fejezete óta folyamatosak összecsapások a Vörös-tengeren a radikális iszlamista húszi lázadók és az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság haditengerészete között. A lázadók konfliktus kezdete óta, rendszeresen megtámadják a Vörös-tengeren közlekedő kereskedőhajókat, ami nemzetközi kereskedelem szempontjából komoly fenyegetést jelent. Az Index szerint ezeknek a támadásoknak a következtében az amerikaiak tavaly év végén elpusztítottak néhány húszi hajót. A lázadók ennek ellenére folytatják a támadásokat.

Grant Shapps brit védelmi miniszter közelmúltban közölte, hogy az eddigi legnagyobb összecsapás zajlott le a Vörös-tengeren a lázadók és az amerikai–brit erők között.

Az összecsapásban 21 drónt és rakétát semmisítettek meg. Shapps rámutatott arra, hogy Irán is jelentős szerepet játszik ezekben a támadásokban. Amerikai források szerint a ugyanis a húsziak iráni gyártmányú fegyverekkel és technikai eszközökkel hajtják végre ezeket a támadásokat.

Az összecsapásban az USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó és három rombolóhajó, valamint a HMS Diamond rombolóhajó vett részt. A HMS Diamond a távvezérelt légvédelmi rakétákkal és egyéb fegyverekkel összesen hét húszi drónt semmisített meg.

Nem olcsó mulatság a támadások elleni védekezés

A lap szerint a HMS Diamond összesen hét húszi drónt lőtt le Sea Viper távvezérelt légvédelmi rakétákkal, melyeknek darabja nagyjából 

1,3 millió dollárba, vagyis körülbelül 500 millió forintba került.

A lázadók közleményükben azt állították, hogy az akció célja az amerikai haditengerészet elleni válaszcsapás volt, és hogy egészen addig folytatni fogják a támadásokat, amíg Izrael nem hagyja abba a Gázai övezet elleni műveletet.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Veszélyfaktorok 2024-ben a globális politikában

A Foreign Policy összegyűjtötte az idei év lehetséges félnivalóit a globális politikai és társadalmi rizikófaktorok terén. A szerzőpáros 10 folyamatot és az idei évre várható eseményt emel ki, amelyek komoly veszélyt eredményezhetnek a globális politika terén.

Nyitókép: Abid Katib / Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2024. január 12. 06:17
"Kik azok a húszik, akik az amerikaiakkal harcolnak a Vörös tengeren?" Válaszol a cikk a cím kérdésére? Nem!
Zolotarjov
2024. január 11. 13:24
Dehát..a huszi az már majdnem puszi, és mégis micsoda egy gecik..😆
remi
2024. január 11. 11:19
Azok az 1,3 mio dolláros rakéták valójában valahol a 2 és 4 közt vannak (millióban és dollárban, persze). Az lehet, hogy a kilőtt példányokat annyiért vették, de amit most vesznek azoknak a helyére azok már ennyibe kerülnek.
Zolotarjov
2024. január 11. 10:39
Közben a cuncik meg a mancik egymásnak estek Afrikában..😆
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!