Davos

2024. január 29. 09:13

Az a patologikus szerveződési mód, amelyben a global business prostituáltként tartja ki a politikát és a tudományt, eleve csak a semmibe vezethet.

2024. január 29. 09:13
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A globális tőke, a politika és a tudomány-technológia Davosban is összejövő hármasa egyébként pontosan leírja világunk valóságos szerveződési módját. A globális tőke kitartott prostituáltként »használja« az emberi létezés két döntő elemét a politikát és a tudományt. A politika az emberi közösségek komplex önújrateremtésének mechanizmusát és intézményeit foglalja magába, a tudomány pedig azt a szellemi energiát, ami a méltó élet anyagi-fizikai feltételeit segíti elő. Az a patologikus szerveződési mód, amelyben a profitra épülő global business prostituáltként tartja ki a politikát és a tudományt eleve csak a semmibe vezethet, hisz az emberi létezés legmélyebb szellemi alapját számolja fel.

A világ »láthatatlan« urainak legsúlyosabb dilemmája az, hogy az előttünk álló évtizedek során három válságciklus mélypontja torlódik össze, és ez akár eddig soha nem látott mélységű válságba sodorhatja az egész emberi világot. Az egyik ilyen ciklus Amerika világhatalmi évszázadának a vége. Az elmúlt fél évezred során Amerika már a hatodik birodalom, és a százévenkénti birodalomváltások mindig »nagyháborúkkal« jártak, ahogy evidens módon most is. Ám egyre nagyobb a valószínűsége, hogy nem lesz hetedik birodalom, mert a modern Nyugat öt-hatszáz éve tartó egész szerveződési módja, »univerzális civilizációja« is összeomlóban van. Ez azért jelent igen súlyos kihívást, mert a világ »nem nyugati« része is abszolút nyugatosítva van, és egyelőre sem elméleti, sem gyakorlati szinten nincs semmilyen koncepció arra nézve, hogy mi lehetne a nyugatosság létalternatívája.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a százéves és az öt-hatszáz éves ciklusvégek egymásra torlódásához csatlakozik egy olyan, háromezer éve rejtett világdiktatúrát gyakorló létszerveződési mód végső fázisa is, amely vagy – egy eddig értelmezhetetlenül sötét disztópiaként – felszámolja az emberiséget, vagy a kétségbeesetten, következésképp átgondolatlanul ellenállni próbáló emberiség számolja fel önmagát e harc során.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mreinstand-2
2024. január 29. 21:44
Menj már nyugdíjba, agymosó bogár!
Box Hill
2024. január 29. 18:55
Davos tőlem Sátán!
Pelso j.
2024. január 29. 18:29
Maradjunk itthon, lacibácsi: Az a patologikus szerveződési mód, amelyben a pártelit eszközként használja a a politikát, tudományt, sportot, vallást, művészetet, gazdaságot, diplomáciát, az emberek számára eleve csak a semmibe vezethet.
templar62
2024. január 29. 17:16
Háború = béke , war is peace Ignorance = strenght , tudatlanság = erő Szabadság = rabság , freedom = slavery
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!