Biden beveti a demokraták csodafegyverét: újra terítéken az abortusz

2024. január 24. 08:54

Joe Biden elnök azt követeli a kongresszustól, hogy kerüljön szövetségi hatáskörbe az abortuszjogok szabályozása.

2024. január 24. 08:54
President Biden Announces Ban Of Russian Oil Imports Amid War In Ukraine

Az elnök felszólította a kongresszust, hogy adja át a szövetségi hatáskörbe az abortuszjogok szabályozását, és ne hagyja, hogy több államban tovább korlátozzák a nők szabad választásának jogát. Az abortuszjog védelmében vívott harc lehet a demokraták fő fegyvere az elnökválasztási kampányban – írta meg az Euronews.

Az elnök kérése gyakorlatilag azt jelentené, hogy visszaállítják az 1973-as Roe kontra Wade döntésből eredő legfelsőbb bírósági engedélyt. A 50 éves történelmi döntést 2022 nyarán a legfelsőbb bíróság felülbírálta, és visszaadta a művi vetélés szabályozásának jogát az egyes tagállamoknak. 

Ezt követően több állam, többségében délen, új korlátozásokat és tilalmakat vezetett be az abortusz kapcsán, és továbbiakat is kilátásba helyezett.

Az „abortusz szabadságának helyreállítása” mint téma, a legutóbbi félidős választásokon is sikert hozott a demokraták számára. Ebből kiindulva, az abortusz a demokraták vezető kampánytémája lehet a 2024-es elnökválasztás során. 

Joe Biden a kérdés kezelésére Kamala Harris alelnököt kérte fel. 

A Roe kontra Wade ügy

Az 1973-as Roe kontra Wade bírósági ügyet követően az Egyesült Államokban szövetségi szintre emelték a korábban tagállamilag szabályozott abortusz kérdését, és egységesen azt a törvényt hozták, hogy a nőnek a magzat életképessé válásáig – vagyis a várandósság 24. hetéig – joga van az abortuszhoz. Az utolsó trimeszterben pedig akkor végezhető a beavatkozás, ha a magzat veszélyezteti az anya egészségi állapotát.


Az elnök nyilatkozatáról készült videót itt tekintheti meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Win McNamee/Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. január 24. 11:01
A halál kultúrájává lett az erőszakos demokrácia exportos USA. Ennyit a demokráciáról, az életről, a szabadságról innen az öreg kontinens egyik legrégebbi államából.
faramuci
2024. január 24. 10:28
A halott szavazóinak is kedvezne. Megszüntetné a sírhelymegváltási illetéket,és mentesítené az elhunytakat az adminisztrációs terhek alól is...örökre 😁😀
anonymtalan2
2024. január 24. 09:23
Jó minden démokratát abortálni utólagosan!
egonsamu
2024. január 24. 09:15
A démonkreténeken kellene begyakorolni a késöi abortuszt. Az egész világ csak nyerne vele...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!