Akik beugranának Joe Biden helyére: öt demokrata a talonból

2024. január 01. 12:41

Jelenleg elég valószínűnek tűnik, hogy Joe Biden lesz a demokraták 2024-es jelöltje. Azonban idős kora miatt nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a lehetőséget, hogy mégis visszalép. Összegyűjtöttük azt az öt demokratát, akik ebben az esetben a helyére léphetnének.

2024. január 01. 12:41
null
Hajdú Tímea

Már 2020-as győzelme után is sokan azt jósolták, hogy Joe Biden nem fog indulni 2024-ben az elnökségért, sőt akár már a ciklusa közben átadja a stafétát egy fiatalabb és energikusabb jelöltnek. A felmérések is azt mutatták: még a demokraták sem szerették volna, hogy induljon. 

Ennek ellenére Biden már rég bejelentette, hogy 2024-ben újra megméretteti magát. Idős kora miatt ugyanakkor egyes elemzők szerint komoly esélye van annak, hogy az elnök az utolsó vállalható időpontban visszalép a versenyből. Ebben az esetben több demokrata is előléphetne, akik beugranának a helyére. 

Gavin Newsom

Szinte minden 2024-es elemzői jóslat Kalifornia kormányzóját nevezi meg Biden legvalószínűbb cseréjeként. Gavin Newsom ötvenhat éves, és életének jelentős részét a politikában töltötte. 2023 végén részt vett egy televíziós vitán Ron DeSantis floridai kormányzóval, és rendszeresen párbajozik a népszerű republikánus politikussal. 

2028-ban szinte biztos indulóként lehet rá számítani, de az amerikai sajtó már most is egyfajta „árnyékjelöltként” kezeli. 

A kormányzó kijelentette, hogy nem fog Joe Biden ellen indulni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Pete Buttigieg

A Biden kormányzat legesélyesebb beugrója Pete Buttigieg közlekedési miniszter. A 2020-as demokrata előválasztási versenyben az amerikai média „titkos esélyesként” kezelte, de soha nem volt igazán népszerű. 

Buttigieg papíron a tökéletes demokrata politikus: egy hagyományosan republikánus állam kisvárosának a polgármestere volt, katolikusnak vallja magát és közben nyíltan homoszexuális. Bár miniszteri teljesítményének megítélése vegyes, sok politikai elemző szerint a demokraták őt készítik elő, mint potenciális következő elnökjelöltet.

Pete Buttigieg és Joe Biden. Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Kamala Harris 

2023 szeptemberében egy interjúban Kamala Harris alelnök kijelentette, hogy kész lenne arra, hogy elnök legyen, ha Biden váratlanul nem tudná ellátni a feladatait – de azt is hozzátette, hogy szerinte erre nem lesz szükség. 

A demokraták 2016-ban mindent megtettek, hogy Amerika megválassza az első női elnököt, 

azonban Hillary Clinton rendkívül népszerűtlen jelölt volt. 

Nála is népszerűtlenebb viszont Kamala Harris, aki egy sikertelen elnökjelöltség után úgy lett alelnök, hogy Biden kijelentette, fekete nőt fog választani a pozícióba. Harris a felmérések szerint minden idők egyik legnépszerűtlenebb alelnöke, azonban egy idős vezető alelnökeként mindig fennáll az esély, hogy váratlanul ő lép elő a szabad világ vezetőjének. 

Ezt is ajánljuk a témában

Elizabeth Warren

Warren egyike azoknak a 2020-as demokrata elnökjelölt-aspiránsoknak, akiknek egy rövid ideig nagy volt a lelkesedés a kampánya körül. 

2019 októberében egyes felmérések őt hozták ki a legnépszerűbb demokrata jelöltként, 

aztán rövid idő alatt összeomlott a kampánya. A progresszív szenátor valószínűleg felmerülne a lehetséges beugrók között, amennyiben Biden bármelyik ponton kilépne vagy kiesne a versenyből. 

Michelle Obama

A hírességek hagyományosan republikánus színekben tudtak sikeresek lenni a választásokon, annak ellenére, hogy például Hollywood túlnyomó többsége demokrata. Időnként felvetődik egy-egy népszerű színész neve, akire tömegek szavaznának szívesen. 

A demokrata párt legerősebb celeb opciója nem egy színész, hanem egy volt first lady: Michelle Obama. 

Az egykori elnökfeleséget évek óta a demokraták „titkos fegyvereként” emlegetik. 

Népszerű first lady volt, kiváló szónok, és a demokraták rajonganak érte. A felmérések alapján komoly eséllyel indulna bármelyik republikánus jelölt ellen. Ő talán a legvalószínűtlenebb „beugró” jelölt, viszont lehet, hogy majd 2028-ban jön el az ő ideje. 

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AndyP
2024. január 01. 16:11
Ezek nevek hallatan az embert elkapja az aggodo rohogogorcs.
backstablive
2024. január 01. 15:11
Michelle Obama egy àtoperàlt buzi.
powerage
2024. január 01. 13:46
És még csodálkoznak, miért fosnak Trump indulásától. Ebből a listából talán Michaelnek lenne esélye, de ő is csak az eddig felépített promó miatt, az első vitában fel lenne szecskázva.
Aegopolis.
2024. január 01. 13:45
Legalább egyikük lehetne annyira tökös, hogy bevállalja az előválasztást. Faszért kell ennyit álszenteskedni, hogy hivatalban lévő elnök ellen nem illik indulni, ha a választók nem akarják már az öreget. Persze lehet, hogy nem merik kockáztatni a '28-as esélyeiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!