Itt a vége: az utolsó józan politikusukat is elveszítették a német Zöldek

2023. május 02. 11:01

Boris Palmer, a józan gondolatairól és szabadszájúságáról híres tübingeni főpolgármester kilépett a pártból egy újabb botrány után.

2023. május 02. 11:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Kilépett a német Zöldek közül Boris Palmer tübingeni főpolgármester – adja hírül a Welt. A bevándorlásellenes polgármester régóta kilógott pártjából, párttagsága tavaly áprilisban felfüggesztésre került, múlt pénteken azonban végleg betelt a pohár: a szabadszájú városvezető egy migrációs konferencián ismét botrányt okozott, most pedig kilépett a pártból.

Nyilatkozata szerint azt akarta elkerülni, hogy „a velem kapcsolatos aktuális viták újabb hosszantartó megterhelést jelentsenek a párt számára, amelyért 1996 óta szívem sok vérével harcoltam”.

Migráns, néger, zsidó

A minapi konferencián lényegében annyi történt, hogy Palmert migránsozás közben négerezéssel vádolták, mely váddal szemben zsidózva sikerült megvédenie magát. A Frankfurti Egyetemen tartott konferencia kezdete előtt tüntetők érkeztek a helyszínre, hogy Palmer ellen demonstráljanak, s az egyik fekete demonstráló egy két évvel ezelőtti botrányra hivatkozva – amikor is Palmer lerasszistázta Dennis Aogo futballkommentátort, mondván, az „vastag néger f*szát kínálgatta nőknek” – megkérdezte a főpolgármestert, vajon szemtől szembe is képes lenne-e lenégerezni egy négert, aki erre gond nélkül megismételte a Németországban amerikai mintára tiltott szót.

Erre a Palmer ellen tüntető egybegyűltek nácizni kezdték Palmert, aki erre azt találta válaszolni:

Palmert aztán a konferencia kezdetén megkérdezték, mi történt odakint, s a főpolgármester válaszában többször is négerezett. Ezt követően az egyébként Boris Rhein hesseni CDU-s miniszterelnök védnökségével megrendezett esemény moderátora kiviharzott a teremből, mondván, „Palmer úr, nem szeretném, ha a továbbiakban bármi közöm lenne önhöz”.

Bevándorlásellenes fenegyerek

Palmer – aki egyébként szakpolitikai tekintetben a legsikeresebb zöld polgármesterek egyike, mint korábbi cikkünkben kitértünk rá, teljesen LED-esre cserélte városa közvilágítását, szombatonként ingyenessé tette a tömegközlekedést, kötelezővé tette a napelem-telepítést az új építésű házak tetejére, és több parkolódíjat szed a terepjáróktól, mint a többi autótól – először a migrációs válság idején vétette észre magát markáns különvéleményével.

Amikor Angela Merkel elhíresült megnyilvánulásában („wir schaffen das”) arról beszélt, hogy Németország meg tud birkózni a menekültválsággal, Palmer a még Merkelnél is migránsbarátabb Zöldek politikusaként a Facebookon

„Évi egymillió menekültről még lehet beszélni. Már szinte ez is minden tervet felborít, és napról napra vészmegoldásokat eredményez. Több mint 10 ezer menekültről naponta azonban már nem lehet beszélni. Ha ez így folytatódik, a következő tizenkét hónapban 3,65 millió ember érkezik Németországba. Sajnálom, de ezt nem tudjuk megcsinálni. A politikának cselekednie kell, különben a befogadórendszerünk bedöglik, és véget ér a szociális béke az országban” írta akkor a főpolgármester.

 

 

Ez volt az első csepp a pohárban, amelybe Palmer hosszú időn át töltögette még jobban-rosszabbul sikerült nyilatkozatait: 2016-ban a Frankfurter Allgemeine Zeitungban arról értekezett, hogy a menekültválság európai félrekezelése nagymértékben hozzájárult a brexit-kampány sikeréhez, illetve a németországi AfD megerősödéséhez, s „csak akkor van esély a szélsőségek kiközösítésére és a populizmus legyőzésére, ha a balliberális városi polgárság hajlandó felülemelkedni az erkölcsi önfényezésen, és akkor is hajlandó toleranciát mutatni a másként gondolkodók irányában, ha nekik az fáj”.

Aztán 2017-ben a tübingeni főpolgármester könyvet is írt a német bevándorláspolitika elhibázottságáról Nem segíthetünk mindenkinek (Wir können nicht allen helfen) címmel, s 2019-ben egy tévéműsorban azt nyilatkozta,

nagyon örülne neki, ha pártja, a Zöldek nem hajtana egyre több szavazót az AfD-hez.

 

 

Karcos politikai véleményei közé ugyanakkor nem egyszer becsúszott néhány személyeskedő kirohanás is – 2015 augusztusában például arról beszélt, a bűnöző szíriai migránsokat nyugodtan haza lehetne telepíteni, hiszen „Szíriának is vannak olyan részei, ahol nincs háború”. Amikor pedig 2018-ban Ulmban összeakadt egy veszélyesen bicikliző fekete férfivel, úgy talált fogalmazni, „a fickó félmeztelenül, fejhallgatóval a fején, hihetetlen pofátlansággal kanyargott az emberek között. Ilyet senki nem csinálhat,

Mi lesz most Palmerrel?

Pártja elhagyása minden bizonnyal nem fog jelentősen ártani Palmer politikai karrierjének, már amennyiben a főpolgármester továbbra is Tübingen élén képzeli el a jövőjét. Pártja már a tavalyi önkormányzati választáson is ráindított egy ellenjelöltet, akit azonban 52,4-22 arányban kenterbe vert – a tübingeniek tehát feltehetőleg személyesen hozzá ragaszkodnak, nem pedig a Zöldekhez.

 

Nyitókép: MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 02. 16:29
Helyes! Pusztuljanak!
nanahan
2023. május 02. 15:20
Nigga Nigga Nigga https://www.youtube.com/watch?v=pVpfll2zkvg
amca
2023. május 02. 14:12
Németországnak vége. A hébér vh 1945.05.08 napján lerendezte. Több migri születik ,mint teuton. Ez matematika. Itt már ,csak a névválasztás a lényeg. Musszlimánia azt hiszem jó lesz.
letsgobrandon
2023. május 02. 13:46
A párttal a néppel egy az utunk.. mi fogyatékos zöldek indulunk , mert bennünk a bolygó reménye
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!