„Van olyan tengerészgyalogosunk, aki úszni se tud” – döbbenetes dolgokról vallottak az ukránok a BBC-nek

2023. december 07. 09:52

Mindent magukkal kell cipelniük, nincs elég képzett katonájuk és az oroszok még azt is tudják, hol fognak felbukkanni – a frontvonal „pokláról” tálaltak ki ukrán katonák.

2023. december 07. 09:52

Emberhátrányban, fegyverhiánnyal küszködve – egy fronton harcololó ukrán katonák kijózanító beszámolót adtak a BBC-nek arról, hogyan szenved meg Ukrajna azért, hogy megvesse a lábát a Dnyipro folyó keleti partján, ahová a néhány hónapja meghirdetett ellentámadás során mindössze néhány száz ukrán katona jutott el – olvasható a BBC cikkében.

„Azt hittem, nem jutok ki onnan”

Az egyik ukrán katona szerint „állandó tűz alatt van a folyami átkelő”, mint meséli: látta, ahogyan az eltalált hajókat a társaival együtt elnyeli a Dnyipro folyó. A katona szerint ráadásul mindent nekik kell cipelniük.

Mindent magunkkal kell cipelnünk – generátorokat, üzemanyagot, élelmiszert. Ha egy hídfőállást állítasz fel, sok mindenre szükséged van, de erre a területre nem terveztek utánpótlást”

– meséli. „Azt hittük miután odaértünk, hogy az ellenség majd elmenekül és nyugodtan ideszállíthatunk mindent, amire szükségünk van, de nem így lett” – teszi hozzá.

Az oroszok már vártak az ukránokra, pontosan tudták, hol lesznek

„Amikor megérkeztünk a [keleti] partra, az ellenség már várt. Azok az oroszok, akiket sikerült elfognunk azt mondták, hogy tájékoztatták őket a partraszállásunkról, így

amikor odaértünk, pontosan tudták, hol találnak minket. Mindent ránk dobtak. Tüzérség, aknavetők és lángszóró rendszerek vártak minket. Azt hittem, soha nem nem jutok ki onnan”

– mesélte megrázó történetét a katona.

Az utánpótlással is hadilábon állnak az ukránok

Mint a BBC-nek nyilatkozva egy másikuk meséli: „sok fiatal srác van közöttünk. Emberekre van szükségünk, de képzett emberekre, nem azokra a zöldfülűekre, akik most ott vannak. Vannak srácok, akik mindössze három hetet töltöttek a kiképzésen és csak néhányszor sikerült lőniük.”

„Teljes rémálom. Egy évvel ezelőtt még nem mondtam volna ilyet, de most, elnézést, de elegem van”

– fakadt ki a katona. Mint kifejtette: „mindenki, aki önként akart háborúzni, már rég itt van – ma már pénzzel is nehéz idecsábítani az embereket. Azokat kapjuk, akiknek nem sikerült megúszniuk. Nevetni fogsz, de

néhányan a tengerészgyalogosaink közül még úszni sem tudnak.”

A BBC teljes, angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatja.

***

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: Genya SAVILOV / AFP

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. december 21. 18:02
miféle hazafi az aki nem képes megdögleni ezért a zusa gyarmatért??....hallatlan
Kanmacska
2023. december 07. 22:01
Az a legnagyobb baj nekik, hogy nagyon sok olyan tengerészgyalogosuk van, aki már gyalogolni sem tud, nemhogy úszni.
Namond
2023. december 07. 16:25
Dnyeper.
Héja
2023. december 07. 16:24
"Dnyipro" vagyis Dnyepr. Ez a neve oroszul, orosz területen. Jó, hogy nem Dnyper-nek hívják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!