The New York Times: Izrael már több mint egy éve tudott a Hamász tervéről

2023. december 01. 16:31

Már hosszú hónapokkal ezelőtt izraeli tisztviselők kezébe került a Hamász részletes terve egy Izrael elleni invázióról, de nem gondolták, hogy komoly lehet a veszély.

2023. december 01. 16:31

Izraeli tisztviselők már egy évvel ezelőtt hozzájutottak a Hamász Izrael elleni terrortámadásának a terveihez – számolt be a New York Times. Az amerikai lap értesülései szerint az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők nem vették komolyan a tervet, mert úgy gondolták, hogy terrorszervezet nem tud egy ilyen széleskörű támadást végrehajtani.

A tervet tartalmazó negyvenoldalas dokumentumot az izraeli hatóságok „Jerikó fala” kódnévvel látták el, és az írás pontról pontra egy olyan inváziót írt le, amely október 7-én történt. A terv nem tartalmazta a támadás tervezett időpontját. 

Pontról-pontra megtörtént 

Az angolra lefordított tervet a New York Times is átnézte. A lap újságírói szerint 

a Hamász „sokkolóan” hasonló akciót hajtott végre októberben, mint amit a tervben levezettek.  

A dokumentum tartalmazta, hogy a támadás rakétatámadásokkal indul, drónokkal kiiktatják a biztonsági kamerákat és az automata gépfegyvereket, majd a terroristák siklóernyőkkel, motorokkal és gyalog áradnak be Izraelbe. A terv ezenkívül konkrét információkat tartalmaz az izraeli haderők méretéről és pontos elhelyezkedéséről.

A Times újságírói szerint ráadásul olyan érzékeny információk is vannak a tervben, amelyekkel kapcsolatban felmerül, hogy miként jutottak hozzá a terroristák. A lapnak nincs információja arról, hogy Izrael honnan szerezte meg a Hamász terveit. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Times szerint a dokumentum sok tisztviselőhöz eljutott, de arról nincs információ, hogy Benjamin Netanjahu vagy más politikai vezetők látták-e. Az amerikai lap újságírói leírják, hogy egy tavalyi katonai értékelés annyit állapított meg a tervről, hogy nem lehet eldöntetni, hogy mik a Hamász szándékai. 

Figyelmeztetés

Idén júliusban a 8200-as hírszerzési egység egyik elemzője egy emailben arra figyelmeztetett egy csoport hírszerzési szakértőt, hogy a Hamász olyan hadgyakorlatokat tartott, amelyek nagyon hasonlítanak a „Jerikó fala”  terveihez. De a gázai részleg egyik vezetője félresöpörte a figyelmeztetést, arra hivatkozva, hogy a Hamász nem tudna végrehajtani ilyen támadást. A Times-nak nyilatkozó izraeli tisztviselők elmondták azt is:

 annyira abszurdnak tűnhetett a terv, hogy senki nem akarta elhinni. 

Ráadásul minden országnak vannak olyan haditervei, amelyeket soha nem valósít meg.

A zsidó állam biztonsági és hírszerzési tisztviselői már elismerték, hogy vállalják a felelősséget, amiért nem védték meg az országot. A háború után várhatóan létre fog jönni egy külön bizottság, amely meg fogja vizsgálni, hogy mi vezetett ahhoz, hogy Izraelt felkészületlenül érte a támadás.

 

Nyitókép: Golyónyomok egy lakóház falán Beeri kibucban. Forrás: Dima Vazinovich /Middle East Images via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 02. 16:25
Ez nyilvánvaló. De a pofátlanul aljas zsidók persze hazudoznak tovább.
catalina11
2023. december 02. 11:34
survivor 2023. december 01. 22:48 Vótmár. 2.Az US hírszerzes gyanította Pearl Harbour megtámadását ( radarok )..." Alig várta már. Pontosan tudott róla, mert többek között figyelmeztették az angolok, ausztrálok és meg fejtették akkorra már a japán titkos üzeneteket. A saját radarszolgálatuk is szólt, hogy nagy kötelék repülő közeledik. Ezt azzal maszatolták el, hogy talán a saját repülőik térnek vissza valamelyik anyahajóról. Az ilyesmit katonáéknál nem talánra intézik, hiszen ilyenről előre értesítik egymást a küldők és fogadók. No és merő véletlenségből a riasztás mindenhová elküldték csak éppen Pearl Harborba nem. Ez kb. olyan volt, mint a 9/11 vagy a Lusitania, vagy Hamasz 1500 kályhacsőrakéta meglepetése..
mostlysilentobserver-2
2023. december 02. 02:53
Ezek a Calgon reklámok egyre agresszívabbak.
survivor
2023. december 01. 22:58
Ahogy victory mondja: HYBRIS. Egyetlen zs. se akarhat EKKORA rosszat az Erecnek. 1956 hogy tört ki 1 M párttag es az AVO mellett ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!