Morawieckiék utolsó órái közelegnek, egy korszak ér véget hétfőn

2023. december 11. 12:40

Szejmflix: showelemekkel tarkított, nagyívű szavazást tartanak a lengyel szejmben, amit a PiS minden számítás szerint elveszít: Donald Tuskék kormányalakítása borítékolhatónak tűnik.

2023. december 11. 12:40
Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki holds pre-election rally in Myslowice
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Emlékezetes, a Lengyelországban október 15-én tartott választásokat a kezdeti bizonytalan előrejelzések ellenére – noha legerősebb pártként megnyerte a voksok 35 százalékával – kormányalakítás tekintetében abszolút elvesztette a nyolc évig regnáló, Jarosław Kaczyński által vezetett Jog és Igazságosság (PiS).

Ugyanis a végeredmények szerint Donald Tusk 30 százalékot szerzett polgári koalíciója (KO, EPP) a 14,5 százalékos centrista Harmadik Út (Renew/EPP) szövetséggel és a 8,5 százalékos Új Baloldallal együtt több mint 54%-ot szerzett, és 248 mandátummal többséget alkot a 460 fős Szejmben, szemben a PiS 194 mandátumával, amihez hiába számolgatnánk hozzá a 7 százalékos Konfölderáció szerény számú mandátumát, a jobboldal még akkor is kisebbségben maradna – más kérdés, hogy ezt ennyire szimpla matekkal nem lehet kiszámolni, a Tusk-féle csoport 248 mandátuma viszont feketén-fehéren abszolút többséget ad ki.

Ugyanakkor a köztársasági elnök, Andrzej Duda mégis a PiS hivatalban lévő miniszterelnökét, Mateusz Morawieckit nevezte ki arra, hogy új kormányt alakítson.

Ezt is ajánljuk a témában

Az így nyert idő nem csak Morawieckiéknek adott (volna) lehetőséget, hogy magukhoz édesgessenek valakit az ellenzék padsoraiból, de egyúttal hazánknak is igen jól jött.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindazonáltal az Euractiv hétfői cikke szerint puszta illúzió, hogy a kormányalakításra felkért Mateusz Morawiecki programbeszéde után elnyerheti a parlament többségét. Ezután pedig, írja a lap, a szejm megszavazza Tusk koalíciós kormányát, vagyis minden valószínűség szerint érvényesül a papírforma.

A lap mindamellett emlékeztet a PiS és az Európai Bizottság összetűzéseire, különösképpen a jogállamisági hercehurcákra; a 2007 és 2014 között miniszterelnökként fungáló, utóbb az Európai Tanács elnöki posztját betöltő Tuskot nagy visszatérőként jellemzi, aki „megígérte, hogy visszavezeti Lengyelországot Európába”, visszafordítva a PiS legvitatottabb intézkedéseit.

Erről korábban lapunknak a baloldali Onet.pl portál főszerkesztője lelkesen beszélt. Kiemelték ezek közül az igazságszolgáltatással kapcsolatos, uniós botránykőnek számító reformokat, illetve a propaganda sugárzásával gyanúsított közmédiát – hogy mennyire finomhangolt lesz ez a dolog, arról némiképp árulkodik, hogy már a PO eredményváróján is már olyannyira nyeregben érezték magukat az ellenzéki politikusok, hogy kőkemény tisztogatást ígértek a közmédiában. 
 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Euractiv emellett megjegyzi: Morawiecki hivatalosan mindaddig miniszterelnök marad, amíg Tuskot az elnök hivatalosan ki nem nevezi a szavazást követően, ami akár még néhány napot igénybe vehet – ugyanakkor Dudának nincs választása, nem utasíthatja el a parlament által választott kormányt, akkor sem, ha nem saját jelöltje nyer, márpedig minden bizonnyal ez a forgatókönyv érvényesül.

S hogy showelemekben se maradjon szűkében a lengyel nagyérdemű, rendhagyó módon a varsói Kultúra és Tudomány Palotájában található Kinoteka moziban követhetik nyomon az érdeklődők a hétfői parlamenti ülést – a lengyel társadalomban a parlamenti ügyek iránt növekvő hasonló igényt egyébként, jegyzi meg a lap, egyesek „Szejmflix”-nek nevezik; hozzáteszi: „a lengyelek új, karizmatikus házelnöke, Szymon Hołownia mellett a parlamenti képviselők temperamentumos megnyilvánulásai és a pártviták miatt a parlament a lengyelek új szórakozóhelyévé vált”.

***

Nyitókép: Jakub Porzycki / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Összesen 317 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2023. december 11. 19:44
Megkezdődötr Lengyelország felszámolása.
Kybon
2023. december 11. 19:08
Tommikapuncika végigparádézta a napot ebben a topikban. Soha nem lett volna 240 hsz, ha nem szórakoztat bennünket! Éljenek a kommer kismikulások, akik önszántukból szivatják itt magukat, és ajándékoznak meg minket! ;)
Tommaso
2023. december 11. 16:54
megvadult-2 vak czigány jósnőnek képzeli magát. Aki mindig téved. Kivétel nincs
Tommaso
2023. december 11. 16:52
macskusz-3: "Tomasso az automata pénztár .Ő mondja, hogy vegye el a pénzt". Tévedsz, én nem igy működöm. TE bedobod a 200-ast ÉN kiadom a cédulát, rajta, hogy MERCI :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!