Aprócska jó hír Lengyelországból – a decemberi EU-csúcson még Morawiecki képviselheti az országot

2023. november 06. 21:03

Andrzej Duda elnök mai bejelentése jó hatással lehet a magyar EU-pénzekre is.

2023. november 06. 21:03
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök ma este jelentette be, hogy első körben Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt fogja megbízni a kormányalakítással. Ezáltal biztosra vehető, hogy a kormányalakítás – amelyre az október 15-i választás végeredménye alapján a Donald Tusk vezette ellenzéknek van esélye – elhúzódik majd,

és csak valamivel karácsony előtt alakulhat meg az új kormány.

Az Európai Unió kormányfői idei utolsó csúcstalálkozójukat december 14-15 között tartják. Az elnök mostani bejelentése alapján valószínűbbé vált, hogy ezen a találkozón Lengyelországot még nem Tusk, hanem Mateusz Morawiecki fogja képviselni.

Duda a lengyel parlament alsóháza, a Szejm alakuló ülését november 13-ára hívta össze, szinte teljesen kimerítve az alkotmány szerint rendelkezésére álló időkeretet – ennek legkésőbb a választás után 30 nappal kell megtörténnie. Innentől kezdve Mateusz Morawieckinek 14 napja lesz arra, hogy bemutassa a Szejm előtt a kormányprogram expozéját, s erre bizalmat kérjen a testülettől. Ezzel tehát már november 27-énél járunk.

Ha a Szejm – papírforma szerint – nem szavaz bizalmat Morawiecki kormányának, a Szejm választ miniszterelnök-jelöltet, ekkor kaphat esélyt Donald Tusk, akinek szintén 14 napja van arra, hogy bizalmat kapjon.

Ekkor már december 11-énél járunk. Az alkotmányos kormányalakítási fázisok közötti esetleges csúszásokat, illetve az átadás-átvétel folyamatát is beleszámítva tehát könnyen megvan az esély arra, hogy az új lengyel kormány csak valamivel karácsony előtt álljon fel, de már az EU-csúcs után.

Ennek hazánk számára azért van jelentősége, mert a tanácsi ülésen a migrációtól az Európai Békekeret forrásainak kifizetésén át az EU költségvetésének felülvizsgálatáig számos magyar szempontból fontos ügyről szavaznak majd, s

az Európai Bizottság sajtóhírek szerint egy ezen ügyekben kötendő alku alapján fizetné ki hazánknak a kohéziós pénzek jogállamisági eljárással nem érintett 13 milliárd euróját.

Egy ilyen esetleges alku sikeres megköttetése, illetve egy Mgyarországra nézve kedvező jogállamisági döntés megszületése kapcsán nagy a jelentősége annak, hogy Lengyelországot Magyarország-párti vagy Magyarország-ellenes kormány képviseli majd a csúcson. Morawiecki személye arra is garancia lenne, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás kapcsán – melyben Magyarország és Lengyelország kölcsönösen vétóval védik egymást – sem lehet előrelépés ezen az ülésen.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. november 08. 19:48
Ha a Morawiecki kormányt november 27-én (hétfőn) leszavazzák, mi az akadálya annak, hogy még aznap nem szavazzák meg a moslékkabinetet? Nem látom be, miért kellene november 27-hez képest még két hetet várni. Nem kell. Ők is tárgyalnak, ők is egyeztetnek, soros seggében vannak ezer km mélyen. Az igaz, hogy T Í Z DARAB moslékszerveződést kell egybefésülni, de dolgoznak rajta. Szíjják a mari-hu-annát, átvitt értelemben és ténylegesen is, száll a kokainpor a levegőben, fröcsög a geci, szóval, minden halad a maga demokratikus útján. A következő ejú csúcson 95-%-os valószínűséggel a lengyel moslék lesz jelen.
Érdizoli
2023. november 07. 09:00
Mindig jól esik olyan hírt olvasni, amelytől rángatózik a libernyákok szája széle.
contractor-2
2023. november 07. 07:08
Nem tudom mi a jó abban nekünk, ha egy "béna kacsa" képviseli Lengyelországot és ezt mindenki tudja.
BillyTheKid
2023. november 07. 06:54
Jajj, hagyjuk már ezt! EU-s pénzek, pfff... Futunk utánuk, mintha reális lehetőség lenne. Fejezzétek már be! El kell felejteni, és megtanulni anélkül boldogulni. Mégha most meg is kapnánk, akkor is az van, hogy az EU bármikor a jövőben kénye-kedve szerint zsarolhat vele. Ez az igazi szuverenitás csorbító mechanizmus, nem a melegházasság. (Az egy életellenes, életidegen faszság)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!