Még mindig dühöng a baloldal Szerbiában, nem bírják elviselni, hogy Orbán szövetségese győzött

2023. december 24. 22:10

Választási csalásról beszél és tiltakozást tart a helyi baloldali ellenzék, a recept ugyanaz, mint nálunk.

2023. december 24. 22:10

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: akkorát nyert Orbán szövetségese Szerbiában, hogy kiborult a baloldal. Választási csalásról beszél és tiltakozást tart a helyi baloldali ellenzék, a recept ugyanaz, mint nálunk. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Még mindig dühöng a baloldal Szerbiában

Több ezren tiltakoztak vasárnap Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnap.

Ezt is ajánljuk a témában

A baloldali ellenzék hat napja tiltakozik, mert úgy gondolja, hogy csalás történt a múlt vasárnapi előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon. A helyi rendőrségnek már könnygázt is be kellett vetnie egyes tiltakozókkal szemben.

A választási bizottság előzetes eredményei szerint az országos voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt Szerbia nem állhat meg nevű listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának a megszerzésével, míg a második helyen a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen listája végzett a szavazatok 23,69 százalékával.

A hivatalos előzetes eredmények szerint Belgrádban az önkormányzati választáson a Szerbia nem állhat meg nevű lista a voksok 39,35 százalékát, míg a Szerbia az erőszak ellen lista a 34,26 százalékát kapta. A mérleg nyelve egy pártfüggetlen civilekből alakult lista lehet, amely a Mi – A nép egy hangja nevet viseli, ám a listavezető közölte, nem kívánja egyik oldalt sem támogatni, inkább úgy véli, az egész választási folyamatot kellene megismételni Belgrádban.

Vucic: Semmilyen forradalom nem zajlik

A Szerb Haladó Párt tagadja, hogy bármilyen választási csalás vagy szavazatlopás történt volna. Aleksandar Vucic köztársasági elnök vasárnap este az elnöki palotából közvetített üzenetében mindenkit nyugalomra intett.

Semmilyen forradalom nem zajlik

– fogalmazott Vucic, majd hozzátette: a hivatalos szervek teszik a dolgukat, és megvédik az állami intézményeket.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: OLIVER BUNIC / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2023. december 29. 22:17
Ott sem tudnak nyerni a ballibek, de veszíteni sem tudnak! Sosem hiszik el, hogy a többség NEM KÉR BELŐLÜK!
contractor-2
2023. december 25. 18:01
"Még mindig dühöng a baloldal Szerbiában, nem bírják elviselni, hogy Orbán szövetségese győzött" Vagy inkább azt nem tudják elviselni tovább, hogy az egykor oly büszke jugoszlávoknál már a románok, bolgárok is jobban élnek, pedig ez 1990-ben még sci-fi-nek tűnt volna Ceausescu és Todor Zsivkov idejében.
Haramia
2023. december 25. 12:55
Nekik is lassan kell elismételni sokszor, hogy még ők is megértsék: vesztettetek. Nehézfejűek, akárcsak a honi balfasz liburnyákjaink.
jooeee
2023. december 25. 12:41
A libsik Szerbiában is libsik. Igazi hányadésk banda ott is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!