A frontról hazatérő ukrán katonák gyakrabban bántalmazzák a partnereiket

2023. december 17. 19:32

2023 első nyolc hónapjában megduplázódtak a katona vagy katonai személy által elkövetett, családon belüli erőszakos esetek 2022 azonos időszakához képest.

2023. december 17. 19:32
null

Az orosz-ukrán háború miatt megnőtt a családon belüli erőszakok száma, mivel a frontvonalról hazatérő, traumatizált katonák gyakrabban bántalmazták a partnereiket. Az Index a Time és a Fuller Project számára készült beszámolókat szemlézi. Jessie Williams tavaly és idén is járt Lvivben, ahol azt vizsgálta, hogyan hat a háború a nőkre és a lányokra. 

Ebből kiderül, hogy 2022-hez képest történt néhány pozitív változás, például nagyobb figyelmet fordítanak a katonák pszichológiai támogatására, de szerinte 

sokkal többet kell tenni a katonák által elkövetett családon belüli erőszakkal kapcsolatban.

Marta Vaszilkevics, a lvivi rendőrség családon belüli erőszak megelőzésével foglalkozó egységének vezetője úgy véli, bár a katonák által elkövetett, családon belüli erőszakos esetek gyakoriak, „nem rendszerszintűek”, ugyanakkor Halina Fedkovics jogász, a túlélőket segítő Lvivi Női Perspektívák Központjának társalapítója szerint 2023 első nyolc hónapjában megduplázódtak a katona vagy katonai személy által elkövetett, családon belüli erőszakos esetek 2022 azonos időszakához képest. 

Nyitóképünk illusztráció: A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. december 13-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 18. 22:08
Ez is Putyin miatt van. De amúgy egy újabb indok, hogy miért csak Ukrajna nyerheti meg a háborút.
Beszélgető
2023. december 18. 14:48
ciszhetero férfiak bántalmaznak ciszhetero nőket, vagy genderfluid hímringyók vívnak cicaharcot az otthon maradt martinász asszonnyal?
Box Hill
2023. december 18. 09:45
Ki gondolta volna, hogy a háború pokla nem egy férjnevelde?
Ekrü
2023. december 18. 09:18
Móricz Zsigmond: Szegény emberek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!