Válságban Svédország: migrációs hátterű bandák lövöldöznek és robbantgatnak az országban

2023. november 20. 19:58

Az ország bandaproblémája a kábítószer-kereskedelmen is túlmutat, a bűnszervezetek beszivárognak a közszolgáltatásokba és politikai pártokba is.

2023. november 20. 19:58

A svédországi Uppsala egykor békés városrésze az ország bandaválságának epicentrumává vált. Egy nemrégiben történt robbanás egy háborús övezetre emlékeztető romos házat hagyott maga után. A robbanás – amelynek célpontja egy szomszéd volt, akiről úgy vélik, hogy kapcsolatban állt egy bűnbanda tagjával – Soha Saad, egy 24 éves tanárnő halálát okozta. Az erőszakhullám a halálos áldozatokkal járó lövöldözések alacsony számáról ismert Svédországot a lövöldözések, robbantások és kézigránátos támadások példátlan hullámával küzdő országgá változtatta – olvasható a Financial Times terjedelmes cikkében.

A bandák által elkövetett erőszak eszkalálódását olyan bűnbandáknak tulajdonítják, amelyeket túlnyomórészt második generációs bevándorlók vezetnek. 

Az elkövetők, akik közül néhányan már 14 évesek, egyre gyakrabban veszik célba nemcsak a rivális bandatagokat, hanem ártatlan járókelőket és rokonokat is. 

Ulf Kristersson miniszterelnök az erőszakhullámot közvetlenül a „felelőtlen bevándorlási politikával és a sikertelen integrációval” hozta összefüggésbe. Az ügy nemzeti válságot váltott ki, a svéd lakosság körében széles körben elterjedt a félelem és a bizonytalanság.

Svédország bandaproblémája a kábítószer-kereskedelmen is túlmutat, a bűnszervezetek beszivárognak a közszolgáltatásokba, a politikai pártokba, sőt még a büntető igazságszolgáltatási rendszerbe is. A növekvő számú bűncselekmény miatt túlterhelt rendőrség arra késztette a kormányt, hogy a hadsereg bevetésével kezelje a hiányt. 

A válság kiváltó okai összetettek: az újonnan érkezők integrációjának kudarcát, társadalmi tényezőket és a társadalom különböző területeire kiterjedő, változó bűnözési környezetet foglalják magukban.

Van amiben mindkét oldal egyetért

A bandák által elkövetett erőszak kellemetlen beszélgetésekhez vezetett a bevándorlásról: a szélsőjobboldal felbátorodott, a baloldal pedig habozott a bevándorló közösségek becsmérlésével kapcsolatban. Mindkét oldal elismeri, hogy nem sikerült megfelelően integrálni az újonnan érkezetteket. 

Az egykor a kábítószer-kereskedelemre szorítkozó bűnbandák ma már a közszolgáltatások és a politikai struktúrák gyengeségeit használják ki. Egyre inkább úgy érzik, hogy Svédország nem tett eleget e problémák kezelése érdekében, ami az újonnan érkezőkkel szemben támasztott követelmények növelését és az ország jóléti rendszerének átértékelését követeli.

A svédországi Uppsalában kialakult helyzet, amely Svédország egyik legkeményebb bandájának ad otthont, rávilágít az erőszak embertelen és felfoghatatlan természetére. A bandakonfliktusok, különösen a Foxtrot drogbandán belül, rekordszámú halálos lövöldözést és robbantást eredményeztek. A probléma összetettségét fokozza, hogy a rokonokat veszik célba, és egyre fiatalabbakat vonnak be a bűnözésbe. 

A svédek aggodalmukat fejezik ki a szegregáció, a párhuzamos társadalmak és a bevándorló közösségek integrációjának kudarca miatt, és sokan átfogó, hosszú távú megoldást sürgetnek a válságra.

Nyitókép: ANDERS WIKLUND / TT NEWS AGENCY / AFP

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OneiroNauta
2023. november 21. 14:38
Az őseik nem gondolták volna, hogy ilyen lesz a Ragnarök...
HuCon1
2023. november 21. 08:59
Hahahaha és hahahaha Egyétek csak, amit főztetek.
Roadkill
2023. november 21. 08:20
aggódnak, aggódnak, aztán a következő választáson elmennek szépen, és leszavaznak a balos libernyákokra. így szokott menni arrafelé, nem?
fatman
2023. november 20. 23:49
jóreggelt vagonkérdés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!