Macron: Izraelnek abba kell hagynia a gázai civilek bombázását

2023. november 11. 07:42

A francia elnök azt is kijelentette, „osztozunk Izrael fájdalmában, és osztjuk azt a szándékát is, hogy megszabaduljon a terrorizmustól”.

2023. november 11. 07:42
Emmanuel Macron francia elnök

Izraelnek abba kell hagynia a Gázai övezet civil lakosságát érő bombatámadásokat – mondta a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva a francia elnök.

Emmanuel Macron a közel-keleti konfliktus fellángolásáról szólva úgy fogalmazott: a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások „tényszerűen a civil lakosságot érik”, és ezt semmi nem indokolhatja. Macron szerint a bombatámadásokban csecsemők, nők, idős emberek halnak meg.

Erre semmi ok, semmi jogosultság nincs, éppen ezért arra szólítjuk fel Izraelt, hogy ezt fejezze be”

– mondta a BBC-interjúban a francia elnök.

Hozzátette: a Párizsban e héten tartott nemzetközi békefórumon a résztvevő kormányok és szervezetek arra az egyértelmű véleményre jutottak, hogy az egyetlen lehetséges megoldást a hadműveletek humanitárius célú felfüggesztése, majd tűzszünet elrendelése jelentheti.

Kijelentette: reméli, hogy tűzszüneti felhívásához más nyugati hatalmak, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csatlakozik.

A francia elnök ugyanakkor hangsúlyozta: 

Franciaország egyértelműen elítéli a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen elkövetett október 7-i támadását.

A támadásában 1400 izraeli meghalt, háromezren megsérültek, és a Hamász 240 túszt Gázába hurcolt.

„Osztozunk Izrael fájdalmában, és osztjuk azt a szándékát is, hogy megszabaduljon a terrorizmustól" – mondta. 

„Kolonializmussal és imperializmussal” vádolta Oroszországot

A francia államfő az ukrajnai háborúról szólva „kolonializmussal és imperializmussal” vádolta Oroszországot. Kijelentette: ha Oroszország számára lehetővé válik a háború megnyerése, azzal „új birodalmi erő” jönne létre Európában, amely fenyegethet más egykori szovjet köztársaságokat, például Georgiát és Kazahsztánt, de akár az egész kontinenst is.

Hozzátette ugyanakkor:

eljöhet az ideje a tisztességes, jó tárgyalások elkezdésének is, annak, hogy „visszaüljünk tárgyalóasztalhoz és megoldásra jussunk Oroszországgal”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

Nyitókép: STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. november 11. 20:17
Egyetértek, de mindenki tudja, hogy ez Micronnál csak kommunikáció
connorj
2023. november 11. 16:39
https://m.youtube.com/watch?si=kyT1xACB0gmbN1sY&v=jTlEZdELIFg&feature=youtu.be https://m.youtube.com/watch?v=3QC7D22DbFs
Szvv
2023. november 11. 13:32
Kivancsi lennek mit mondana ha a franciakat akarnak kiirtani. “ itt vagyunk lőjetek, kaszaboljatok, raboljatok mi nem lövünk vissza, nehogy eltaláljuk akik mögé bebújtatok”… Majd ha az ő feje felett is röpködnek a rakéták és ki akarják irtani a felmenőivel meg lemenőivel együtt mert francia, majd akkor is legyen ekkora humanista. Nyasgem.🖕
connorj
2023. november 11. 12:18
🥰🥰🥰🥰🥰😂🥰🥰🥰🥰🥰 JÖN A TÉLAPÓ: https://m.youtube.com/watch?si=_C3_JKPep-poC8ns&v=AgAHZ2KVk14&feature=youtu.be
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!